HN/Radoslav Petrík
StoryEditor

Klimatizáciu v aute oceníš aj v zime. O týchto výhodách si pravdepodobne ani netušil

Radoslav Petrík04.03.2021., 12:59h
Využívanie klimatizácie auta by sme nemali obmedzovať iba na horúce letné dni, prospech z nej viete mať aj v chladných zimných mesiacoch. A vyhneš sa tak i problémom.
Lajkuj Brainee.sk na

Úderom zimného obdobia a mrazivých dní mnohí vodiči deaktivujú klimatizáciu a opäť sa o ňu začnú zaujímať až so stúpajúcimi vonkajšími teplotami. Patríte medzi nich aj vy? Možno ste o tom doteraz ani nevedeli, no funkcia klimatizácie v aute má opodstatnenie aj v chladných mesiacoch.

Bojíte sa vyššej spotreby paliva? Ubezpečujeme vás, že rozdiely sú dnes už zanedbateľné a ak využívate priemerne výkonné moderné auto (povedzme od 70-80 kW), žiadne badateľné nárasty vám nehrozia. Majitelia modelov so slabšími menšími motormi však pochopiteľne môžu zaznamenať jemnú stratu výkonu a decentne zvýšený apetít vozidla. Platí, že čím výkonnejší motor, tým menší odraz na spotrebe paliva.

​Každopádne, jej používane má svoj význam a nejaké to deci paliva nazvyš môže byť stále menšie zlo, než prísť o všetky výhody alebo podstúpenie rizika poruchy. Aktivovaním klimatizácie sa nezaväzujete chladiť kabínu, pokojne môžete ponechať nastavenie teploty na vyšších hodnotách. O teplo teda neprídete, pričom zároveň využívaním klímy prospievate autu ako takému i svojmu komfortu pri jazde.

Pixabay

Boj so zahmlenými oknami

Medzi najväčšie benefity používanie klimatizácie v zimnom období je eliminovanie či pomoc v odstraňovaní zahmlenia okien. Práve v týchto dňoch je vonku vysoká úroveň vlhkosti, do auta sadáte s mokrými alebo snehom obalenými topánkami, čo má za následok zahmlenie okien.

Klimatizácia však dokáže vysúšať vzduch, ktorý cez ňu prechádza a jeho vyfukovaním prispieva k rýchlejšiemu odhmlievaniu okien. Tým je zabezpečený lepší výhľad na cestu pre vodiča a znižuje sa taktiež riziko napríklad kolízie.

Ono, možno ste aj všimli, že mnoho automobilov zapína klimatizáciu už automaticky v momente, keď vodič zvolí fúkanie na čelné sklo. Toto je dôvod, prečo tak auto koná. V neposlednom rade so spustenou klimatizáciou dokážeme i rýchlejšie odmraziť okná, predovšetkým to čelné.

Motor zahrejete rýchlejšie

Veľa vodičov možno aj napriek rokom praxe nevie, ako správne a čo možno najrýchlejšie zahriať motor auta. Stojíte s naštartovaným autom na mieste a čakáte, kedy začne konečne kúriť? Presne to je postup, ktorému by ste sa mali vyhnúť.

Okrem toho, že by ste pre rýchle dosiahnutie optimálnej prevádzkovej teploty motora mali s vozidlom čo najskôr vyraziť na cestu a agregát zohrievať pod (jemnou!) záťažou, pomôcť vám pri tom môže aj klimatizácia.

Škoda Auto

​Zapnutý kompresor klimatizácie totiž zvýši zaťaženie motora auta, čím docielite o niečo rýchlejšie získanie prevádzkovej teploty a tým pádom i vykúrenie kabíny pre váš komfort. Samozrejme, nezabúdajte na možné tepelné šoky a s výškou teploty vo vozidle to nepreháňajte - mohli by ste si "zarobiť" po vystúpení z vozidla na zdravotné komplikácie.

Prevencia problémov

Okrem priamych výhod, z ktorých môžete v zásade ihneď čerpať, prináša využívanie klimatizácie počas celého roka i ďalšie benefity. Patrí sem taktiež prevencia možných problémov, ktoré by mohli zbytočne zaťažovať váš rozpočet či míňať váš čas návštevou servisu s poruchou.

Hlavným ťahúňom celej klimatizácie je kompresor a preto aj najviac trpí tým, ak klimatizáciu nevyužívame alebo ju rýchlo vypíname aj v aktuálnom zimnom období. Kompresor na svoje mazanie využíva olej a v prípade, že tento diel dlhodobo nepracuje, olej sa môže hromadiť v najnižšom bode. Za následok to potom aktiváciou po dlhej nečinnosti môže mať naštartovanie kompresora bez dostatočného mazania. A to je problém.

Dnešné automobily sú prešpikované najmodernejšími technológiami a elektricky je ovládané už takmer všetko. Preto je nutné tieto prvky dôkladne odskúšať, a to platí tak pre spätné elektrické zrkadlá, ako aj pre sťahovanie okien, rádio, vyhrievané sedadlá, ich nastavovanie či rôzne tlačidlá a klimatizáciu. Nejde pritom len o chladenie, ktoré by malo byť dostatočné, ale aj o kúrenie. Ak vám klimatizácia chladí len slabo, je pravdepodobne v systéme málo chladiva – avšak príčinou môže byť tiež jeho únik v niektorom mieste. Na druhej strane, kúriť by malo auto ihneď ako sa motor zahreje, v opačnom prípade na vás čaká ďalší problém a oprava.  Dnešné automobily sú prešpikované najmodernejšími technológiami a elektricky je ovládané už takmer všetko. Preto je nutné tieto prvky dôkladne odskúšať, a to platí tak pre spätné elektrické zrkadlá, ako aj pre sťahovanie okien, rádio, vyhrievané sedadlá, ich nastavovanie či rôzne tlačidlá a klimatizáciu. Nejde pritom len o chladenie, ktoré by malo byť dostatočné, ale aj o kúrenie. Ak vám klimatizácia chladí len slabo, je pravdepodobne v systéme málo chladiva – avšak príčinou môže byť tiež jeho únik v niektorom mieste. Na druhej strane, kúriť by malo auto ihneď ako sa motor zahreje, v opačnom prípade na vás čaká ďalší problém a oprava. Pixabay

​Zároveň kompresor zabezpečuje i obeh maziva v systéme, čím sa zaisťujú tesniace vlastnosti, no kvôli chýbajúcemu oleju môže dôjsť k úniku chladiacej zmesi. Výsledkom je menšia účinnosť klimatizácie v horúcich letných mesiacoch a nutná návšteva servisu. Majitelia by však mali podstupovať aspoň raz za pol roka kontrolu klimatizácie a jej dezinfekciu.

V opačnom prípade sa môže objaviť nepríjemný zápach šíriaceho sa z útrob klimatizácie, kedy sa na výparníku vytvoria nebezpečné látky a baktérie, spôsobujúce práve zápach podobný tomu v starých pivniciach. Pravidelným čistením a najmä používaním klimatizácie tomuto javu zabránite.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/auto/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 04:05