skcaraudio.com
StoryEditor

Vylepšia vzhľad tvojho auta, no prinášajú aj problémy. Čo treba vedieť o fóliách na sklá auta?

Radoslav Petrík02.03.2021., 11:56h
"Čierne okná" aj na vodičových a spolujazdcových dverách auta? Takáto frajerina ťa môže vyjsť draho, pričom môžeš prísť aj o techničák.
Lajkuj Brainee.sk na

Trh s náhradnými dielmi či vylepšeniami na vozidlo je dnes už skutočne bohatý. Človek zoženie doplnky od výmyslu sveta a medzi obľúbené i praktické zároveň patria napríklad fólie. Tie môžeme všeobecne deliť na tie karosárske a potom okenné.

Fólie určené na karosériu dokážu poskytnúť dodatočnú ochranu laku pred odreninami (priehľadné) alebo tiež úplnú zmenu farby auta (farebné či s motívom). Ďalším spomínaným druhom sú fólie okenné, ktoré okrem ochrany kabíny pred prenikaním slnečných lúčov, čo môže spôsobovať rýchlejšie starnutie materiálov, zlepšujú i vzhľad vozidla a poskytujú vyššie súkromie.

Okoloidúci potom len tak ľahko nevidia do auta, čo môže tiež na parkoviskách odlákať potencionálnych zlodejov. Interiér auta sa menej prehrieva a životnosť všetkých materiálov sa následne neznižuje tak, ako by tomu bolo pri čírych sklách a prenikaní UV žiarenia. Pri oboch druhoch fólií je však dôležité poznať zákon a možnosti aplikácie. V opačnom prípade by ste sa mohli dostať do nemalých nepríjemností.

Nechajte to na odborníkov

Ide o úpravu a zásah do vozidla, pričom každá takáto zmena by mala byť podložená odbornou montážou - okenné fólie nevynímajúc. Fólie si teda nechajte nalepiť u odborníkov, kde dostanete ku každej montáži aj potvrdenie v podobe kartičky s jedinečným číslom k fóliám.

To však nie je všetko. Platí tiež, že fólie nemôžu byť nalepené na ktoromkoľvek okne auta. Na vozidlách kategórie M1 a N1 je povolené montovať fólie na zadné bočné sklá a na zadné sklo pod podmienkou, že vozidlo je vybavené pravým vonkajším spätným zrkadlom.

Na vozidlách kategórie M2 a M3 je možné osadiť fólie na zadné sklo, na bočné sklá určené na výhľad pre cestujúcich, okrem skiel dverí určených na výhľad z miesta vodiča, pričom musia umožniť najmenej 50 percentnú priepustnosti svetla a viditeľnosť do vozidla.

Fólie na autách zlepšia look tvojho auta Pixabay/Crea Park

​Na ostatné vozidlá (mimo kategórie M1, M2, M3, N1 ) môžu byť okenné fólie montované na zadné sklo, bočné sklá, ktoré sú určené na výhľad z miest pre cestujúcich, okrem skiel dverí, určených na výhľad z miesta vodiča. Bezpečnostné fólie na ochranu proti prerazeniu skla (len čírej farby), možno použiť na všetkých zasklených plochách vozidiel kategórie M1 a N, okrem čelného skla.

Môžete prísť o "papiere"

Trochu šikovnejší si síce môžu fólie na okná nalepiť aj doma v garáži, no počítajte s tým, že pri najbližšej policajnej kontrole môžete ľahko prísť o technický preukaz alebo ich na mieste musieť strhnúť a zaplatiť pokutu vo výške desiatok eur. Certifikát a odborná montáž je teda dôležitá.

Inštalácia okennej fólie je následne na Slovensku zakázaná na čelnom skle a to platí aj pre bezpečnostnú fóliu proti rozbitiu skla. Tieniaca fólia je zakázaná ako na čelnom skle, tak aj na predných bočných sklách vozidla – teda na strane vodiča i spolujazdca. Na čelnom okne je zákonom povolené mať iba horný zatemňovací pás.

Jeho inštalácia je však podmienená tým, že musí byť umiestnený mimo vzťažnej plochy čelného skla tak, aby sa zabezpečila ochrana proti oslneniu s plynulým prechodom zo 75 percent na minimálne 40 percent priepustnosti svetla, vrátane skla. Bez plynulého prechodu potom najmenej 50 percent priepustnosti svetla vrátane skla.

​Aby toho nebolo málo, zatemňovací pás môže na čelnom okne zasahovať najviac sto milimetrov od vrchného okraja čelného skla po celej jeho šírke a zároveň nesmie pohlcovať farbu návestných svetiel a svetelných signálov na križovatkách.

Vybavenie auta okennými fóliami je cenovo skutočne dostupná a jednoduchá možnosť, ako zvýšiť atraktivitu vozidla a prispieť k ochrane interiéru či zvýšeniu bezpečnosti. Neodporúčame však pokúšať šťastie, montáž fólii absolvujte vždy u odborníkov, ktorí vám výsledok podložia aj platným certifikátom.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/auto/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 11:46