Unsplash/Arseny Togulev
StoryEditor

Obľúbená zábava mladých sa ti môže poriadne vypomstiť. Šmyky na parkoviskách radšej neskúšajte

Radoslav Petrík03.03.2021., 08:12h
Šmýkanie sa s autom, hoci aj na prázdnom parkovisku, je proti predpisom. Každé verejné parkovisko je totiž súčasťou ciest a dopravnej premávky.
Lajkuj Brainee.sk na

Aj keď pre obyvateľov nižšie položených oblastí na Slovensku je snehová nádielka v dnešnej dobe skôr vianočným zázrakom, pre ľudí pohybujúcich sa v severných častiach to nie je nič neobvyklé a často im spôsobuje svojou výdatnosťou i nemalé problémy.

Nech už sa nachádzate v ktorejkoľvek časti, sneh k zimnej sezóne akosi patrí a azda každý v krajine si ho počas roka aspoň na pár dní či hodín užije. Neoddeliteľnou súčasťou snehovej pokrývky je zhoršenie jazdných podmienok na cestách, ktoré môžu byť v spojení s neskúseným vodičom receptom na nepeknú nehodu alebo škodovú udalosť.

​Ohroziť pritom nemusíte iba sám seba a svoje vlastné auto, ale aj ostatných účastníkov cestnej premávky a chodcov na okolí. Stačí pritom iba chvíľka nepozornosti na nedostatočne upravenej zasneženej alebo zamrznutej ceste a tragédia môže byť na svete.

Mnohí preto využívajú zasnežené parkoviská na osvojenie si správania auta v takýchto krízových situáciách, no taktiež sa nájdu aj takí, ktorí na veľkých plochách "driftujú" len tak pre zábavu a z dlhej chvíle. Neodporúčame to, ak si nechcete zarobiť na zbytočné problémy.

A čo to vlastne to driftovanie je? Inými slovami ide o kontrolované šmýkanie sa s autom, dokonca sa v tejto disciplíne usporadúvajú i rôzne oficiálne súťaže na uzavretých plochách, no to už trochu odbáčame. Táto amatérska činnosť na verejných priestranstvách a parkoviskách (často aj na bežných cestách v premávke) vás môže stáť aj niekoľko desiatok eur, prípadne môžete poškodiť zaparkované automobily či ohroziť chodcov.

Každé verejné parkovisko je totiž súčasťou ciest a tak aj tu platia dopravné predpisy, ktoré je nutné dodržiavať. Za spomínanú jazdu "dverami dopredu" po zasneženom či zamrznutom parkovisku by vás mohla polícia na mieste pokutovať sumou 50 a viac eur. A to ešte budete radi. V prípade naozaj závažného porušovania dopravných predpisov potom môžete prísť dokonca aj o vodičák.

​Dôvodov na sankcionovanie pritom môže byť hneď niekoľko - rušenie nočného kľudu, jazda v protismere, nedanie znamenia o zmene smeru jazdy, nesprávne odbočovanie či otáčanie alebo spôsobenie dopravnej nehody a ohrozenie účastníkov cestnej premávky. Polícia je teda skutočne oprávnená vás na takomto mieste zastaviť či pokutovať.

Najmä ak ide o menej skúsených vodičov, nemusíte vedieť v týchto manévroch automobil správne ovládať a výsledkom môže byť ľahko aj poškodenie svojho alebo iného odparkovaného auta či iných predmetov (napríklad lampa, stĺp, zvodidlá, ...). Ak následne z miesta len tak odídete, dopúšťate sa ešte závažnejšieho porušenia zákona.

Šmyky na parkoviskách by si rozhodne nemal robiť Pixabay/WikimediaImages

​Netvrdíme, že príprava na zvládanie krízových situácií je zlá. Avšak ideálom je pre skúšanie a trénovanie riešenia šmykov zvoliť na to určenú školu šmyku. Tam vám na uzavretých plochách pod dohľadom inštruktorov vysvetlia a poradia, ako správne situácie v zimnom období zvládnuť čo najlepšie a vyhnúť sa v krízovom momente nehode.

Nikoho tak nebudete ohrozovať a taktiež zbytočne riskovať pokutu, ktorá možno nie je veľká, no tých niekoľko desiatok eur ste mohli využiť napríklad aj na natankovanie paliva. Nehovoriac o tom, že samotná sankcia záleží aj od konkrétnej situácie a môže byť i podstatne vyššia. V tomto prípade teda nejde o motoristickú športovú disciplínu a šou, ktorú na podujatiach obdivuje početná verejnosť, ale často o neohľaduplné a nezodpovedné správanie sa vodičov.

​V prípade školy šmyku potom nejde o zábavku, ale reálne získanie skúseností s odporúčaniami odborníkov. Na zimné radovánky teda bude naopak najlepšie prenajať si staršie letisko, či inú vlastnú veľkú plochu - na to určenú, alebo s povolením jej vlastníka. Najlepšie takú, ktorá bude oplotená a vyhnete sa tak prekvapeniu z neočakávaného chodca alebo vozidla na "trati". Šmyky na verejných parkoviskách by ste teda v zime mali rozhodne vynechať.

Všetko sú to síce väčšinou len menšie prehrešky a polícia je v mnohých prípadoch veľmi zhovievavá (pri prázdnych parkoviskách bez možnosti ohrozenia ostatných ľudí alebo áut a podobne), takýchto vodičov zvyčajne len upozorní a z parkoviska vykáže. No netreba sa vždy spoliehať na dobrosrdečnosť príslušníkov polície a zabúdať tak na nemalú hroziacu pokutu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/auto/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. september 2024 09:54