Čo robí legendu legendou? V prípade obľúbeného Karpatského brandy Špeciál, ktoré je už takmer neodmysliteľnou súčasťou rodinných osláv, priateľských stretnutí či sviatkov v kruhu najbližších, ide rozhodne o kombináciu kvalitného základu, starostlivosti a následného dozrievania, ktoré sa prejaví v chuti, vôni aj farbe výsledného brandy. Na vašich stoloch nesmie chýbať ani počas tohtoročných veľkonočných sviatkov
Atmosféra Veľkej noci by nebola tým pravým bez spoločnosti našich najbližších a všetkého, čo máme radi. Na stole nesmú chýbať obľúbené veľkonočné jedlá a dezerty. Pri výbere alkoholu siahame po overených voľbách, ktoré nás roky nesklamali, ktoré sa zahrajú s našimi zmyslami a podčiarknu sviatočnú atmosféru. Aj preto býva v mnohých rodinách neodmysliteľnou súčasťou aj Karpatské brandy. Obľúbené „kábeeško“ je už legenda. Viete, čomu za to vďačí a čo z nej legendu spravilo?
Poctivý slovenský základ
Tradícia vinohradníctva a vinárstva je na našom území známa už od 15. storočia a práve oblasť na úpätí Malých Karpát spĺňa ideálne podmienky na rast a dozrievanie viniča.
Počiatky KBŠ sa začali v pálenici v Pezinku, ktorá bola súčasťou štátneho podniku, Vinárskych závodov, v ktorých boli združení viacerí dôležití výrobcovia vína. Patril k nim aj závod na výrobu šumivého vína Hubert, ktorý má na vzniku unikátneho brandy svoj významný podiel. V Huberte totiž používali pri výrobe sektov francúzsky koňak, ktorý bolo treba dovážať. A preto vznikla požiadavka vyrobiť vlastné, slovenské brandy a dovozový koňak ním nahradiť. Vďaka kvalitnému základu zo slovenských vinohradov sme na to mali tie najlepšie predpoklady. O tom, že táto snaha mala šťastný koniec sa už niekoľko desaťročí môžeme presvedčiť pri každom dúšku Karpatského brandy...
Precízna starostlivosť
Kvalitné víno zo slovenských vinohradov je dobrým základom, na vytvorenie jedinečného brandy však samo o sebe nestačí. Víno prechádza v kotlíkovom destilačnom prístroji dvojstupňovou destiláciou, výsledkom čoho je číra vínovica s vysokým obsahom alkoholu. Tá dozrieva v masívnych 300 litrových dubových sudoch, kde postupne naberá svoju príznačnú jantárovú farbu, plnú chuť a arómu dreva, orieškov a sušeného ovocia.
Trpezlivé dozrievanie
Čas, ktorý v sudoch vínny destilát strávi, sa vo veľkej miere podpíše na konečnom výsledku – a práve dĺžka dozrievania má na svedomí aj rozdiely medzi jednotlivými druhmi brandy.
Najznámejšia, legendárna verzia Karpatské Brandy Špeciál
s červenou etiketou označená skratkou V.S.O.P., teda „Very superior old pale“, dozrieva v dubových sudoch minimálne 5 rokov. Viac, ako 50.rokov osvedčený postup výroby je dodržiavaný dodnes. Výsledkom je intenzívna a do detailu zladená chuť.
Modrá verzia Karpatské brandy Špeciál V.S. („Very special“), dozrieva v dubových sudoch aspoň tri roky, čím vznikne jemné prepojenie s drevom a zvýrazní sa tak ovocná vôňa sušených hrozienok s jemným tónom vanilky.
Karpatské brandy ponúka aj elegantnú čiernu verziu Karpatské brandy Špeciál Chardonnay. Toto unikátne odrodové brandy vytvorené z vínneho destilátu tej najznámejšej burgundskej odrody vína sa mierne líši chuťou, prechádza však rovnako precíznym procesom a zachováva charakter typický pre KBŠ.
Novinkou a štvrtou verziou je Karpatské brandy Original so zelenou etiketou. Najmladšie brandy je vyrobené z kvalitného vínneho destilátu, ktorému vyzrievanie v dubových sudoch dodáva chuť s karamelovými tónmi doplnenú jemnou ovocnou vôňou s nádychom vanilky. Pre mladistvý charakter a sviežosť výborne chutí samostatne, ale skvele sa hodí i do miešaných nápojov.
KBŠ Chardonnay si rád vychutná aj obľúbený slovenský herec a moderátor Juraj Bača, ktorý aktuálne exceluje v tanečnej show Lets Dance. Ako spomína na svojich sociálnych sieťach: „Sú obdobia, kedy mám toho trošička viac a keď ma sledujete, tak viete čo tým "trošička viac" myslím. A potom sú večery ako ten dnešný, kedy si len sadnem a neriešim nič. Krásne, jednoduché, pohodičkové nič. Tak ak dovolíte, dnes pripíjam na NIČ. @karpatskebrandy“
Odporúčame za skvelé ceny na e-shope: http://www.najnapoje.sk/