bigstockphoto.com
StoryEditor

Za PZP si od nového roka priplatíme. Ako môžeš získať najvýhodnejšiu poistku?

PR článok28.11.2023., 00:00h

Inflácia sa premietla aj do cien poistenia. Poisťovne vodičov upozorňujú, že budúci rok pri uzatvorení PZP môžu siahnuť hlbšie do vrecka. Nemusí sa to týkať úplne všetkých vodičov, ale najmä tých rizikových. Do tejto kategórie patria aj mladší vodiči, pretože majú menej skúseností a tým pádom je pri nich vyššia pravdepodobnosť, že spôsobia dopravnú nehodu. Ak sem patríš aj ty, panikáriť nemusíš.

Lajkuj Brainee.sk na

Prečo bude PZP drahšie?

Keďže poisťovne z povinného zmluvného poistenia preplácajú opravy za vozidlá poškodené pri škodových udalostiach alebo nehodách, zaujímajú ich ceny za tieto služby. A tie idú podstatne hore. Zvyšujú sa sumy, ktoré zaplatia nielen za opravy, ale aj náhradné diely a energie. Služby autoservisov medziročne zdraželi o 10 %, zatiaľ čo ceny náhradných dielov vzrástli o 25 %, prípadne aj viac. A toto všetko musí reflektovať aj cena PZP. Podľa predbežných odhadov by poistenie auta malo byť drahšie približne o 8 %.

Ako vidíš, nejde o najmenšie čísla a ak patríš medzi mladších vodičov, máš zrejme nepríjemné tušenie, že sa pri PZP buchneš po vačku. Vôbec to tak byť nemusí. Poisťovne okrem veku držiteľa zohľadňujú množstvo iných kritérií, ako je napríklad bydlisko, škodový priebeh, výkon motora a mnohé ďalšie. Vybrané poisťovne berú do úvahy aj počet najazdených kilometrov za rok v zmysle, že kto jazdí málo, zaplatí za PZP málo. Ponuky poisťovní sa naozaj rôznia a jednoznačne sa nedá povedať, že v každej si priplatíš. Ale ako zistíš, kde si uzatvoríš najlacnejšie povinné zmluvné poistenie? Stačí, keď využiješ online kalkulačku PZP od Klik.sk a porovnáš si ceny.

Oplatí sa porovnávať povinné zmluvné poistenie?

Určite áno. Ako sme už spomenuli, ponuky poisťovní sú rôznorodé a keby si mal chodiť do každej pobočky alebo podrobne študovať webové stránky poisťovateľov, tak by ti veľa voľného času neostalo. Preto je výhodné využiť online porovnanie cien PZP. Funguje to tak, že po zadaní potrebných údajov sa ti na obrazovke počítača či mobilu vygeneruje prehľad všetkých dostupných ponúk pre teba. Všímaj si nielen ceny, ale aj nastavenie poistných limitov, zahrnuté pripoistenia a výluky. Celý proces dojednania poistenia ľahko dokončíš, keď si jednu ponuku vyberieš a v závere uhradíš poistenie. Na e-mailovú adresu, ktorú si zadal, ti príde zelená karta a všetky ostatné dokumenty. A máš hotovo.

TIP: Ak sa pri rozhodovaní potrebuješ s niekým poradiť, naši odborníci z call centra ti radi poradia. Keď si v kalkulačke porovnáš ceny, budú ťa telefonicky kontaktovať na čísle, ktoré si zadal do formulára.

Keď si chceš uzatvoriť najvýhodnejšie PZP, už vieš, ako na to. Na Klik.sk je dostupné porovnanie zákonného poistenia od všetkých poisťovní na Slovensku, preto sa môžeš spoľahnúť na to, že určite nájdeš tú najvýhodnejšiu ponuku a určite ušetríš.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 13:39