RozchodBrainee X Canva/
StoryEditor

Rozišiel sa s tebou niekto úplne nečakane? Tieto tipy ti môžu pomôcť vyrovnať sa s tým rýchlejšie

Nikola Michalkova17.06.2023., 09:00h

Rozchod nie je príjemná záležitosť. A o to viac, keď to príde úplne nečakane. Tieto tipy ti môžu pomôcť prekonať to rýchlejšie.

Lajkuj Brainee.sk na

Všetko sa zdá byť vo vzťahu super, máš pocit, že ste spolu šťastní a tvoja polovička zrazu príde s tým, že sa s tebou rozchádza. Tvoja prvotná reakcia bude určite šok a neskôr zmätok či smútok. Nie je to príjemné a asi každý by sa tomu najradšej vyhol. My ti ale poradíme, ako sa z tejto situácie dostať rýchlejšie. 

Porozumej dôvodom

Dôvody rozchodu môžu byť akékoľvek, napríklad známe „nie som to ja, ale ty“, „už to jednoducho nemôžem robiť“, alebo „som zamilovaný do niekoho iného.“ Sú to dôvody, ktoré si možno počul aj ty sám. Samozrejme, treba si uvedomiť, že čokoľvek z toho, čo hovoria, nemusí byť hneď skutočným dôvodom, prečo ťa niekto opustil. 

image

Chceš sa s niekým rozísť, ale bojíš sa o jeho duševné zdravie? Tieto tipy ti v tom môžu pomôcť

Prvým krokom je – zabudni na prílišné rozoberanie celej situácie. Ani sa netreba hrať na poradcu. „A aj keď sa vyrovnávanie s dôvodmi ich rozhodnutia môže nakoniec priniesť uzavretie, najhoršie, čo môžete urobiť, je príliš sa tým zaoberať. Práve teraz sa musíte postarať sami o seba,“ uvádza sa na portáli Vice.

Zvládanie smútku po roczhode

O svoju skúsenosť s nečakaným rozchodom sa podelila aj Charlotte van Ginsbergenová, 36-ročná učiteľka z belgických Antverp. „Môj rozchod bol v tom čase úplným prekvapením. S priateľom som bola roky a úprimne som si myslela, že s ním zostanem navždy. Cítila som, že sa trochu vzďaľujeme, ale ani mi nenapadlo, že by sme sa mohli rozísť. Myslela som si, že je to len fáza a budeme na tom pracovať.“ Následne zistila, že ju podvádzal v zahraničí. 

Preto ak sa ocitneš v situácii, kedy sa s tebou tvoja polovička rozíde, buď k sebe láskavý. Možno to bude znieť ako klišé, ale tá bolesť, ktorá príde potom, je úplne prirodzená. „Možno sa budete cítiť, akoby ste prehltli spaľujúcu lávovú guľu v okamihu, keď sa prebudíte a spomeniete si, čo sa stalo, ale je to súčasť procesu smútenia – jednoducho oplakávate niekoho, kto stále žije,“ uvádza sa na stránke.

K celej veci sa vyjadrila aj psychoterapeutka Laurie Singerová. „Prijať veci, ktoré nám nerobia dobre, je ťažké. Ale prijatie situácie a pripomenutie si, že je v poriadku byť smutný, je pozitívny, prvý krok k uzdraveniu.“

image

Rozchod

Brainee X Canva/

Nekontaktuj svojho ex

Povedali by sme, že toto je jeden z najdôležitejších bodov. Je to síce pre každého obrovská zmena, keď už s tebou partner či partnerka nie je, najmä ak váš vzťah trval dlhšiu dobu. Zrazu si budeš musieť zvykať na život bez niekoho, s kým si sa zvykol denne rozprávať. Možno práve tento fakt ťa bude nútiť poslať správu, hoci len príspevok na sociálnej sieti, ktorý ste videli a pomyslel si si na svoju bývalú polovičku. 

„Je dokázané, že pri rozchode dochádza k aktivite v základnej oblasti mozgu, ktorá súvisí so závislosťou,“ vyjadrila sa doktorka Helen Fisherová, biologická antropologička. „Človek, ktorý sa lieči z alkoholizmu, by nemal na stole fľašu alkoholu. Zbavte sa obrázkov, kartičiek a listov. Nepíšte, nevolajte, neukážte sa, nepýtajte sa na ich život prostredníctvom spoločných priateľov alebo sociálnych sietí. V hlave vám niekto táborí a vy ho musíte dostať von.“

Akceptuj a rešpektuj ich rozhodnutie

Je to veľmi náročné prijať a pochopiť, prečo sa zrazu niekto tak rozhodol, ale nech budeš čítať akékoľvek návody na to, ako získať svojho ex späť, nevráti sa. Preto sa zameraj na to, že sa budeš venovať sebe a budeš sa snažiť rešpektovať ich rozhodnutie.

Venuj pozornosť sebe

V takejto situácii si môžeš dovoliť byť sebeckým a postaviť seba na prvé miesto. Venuj sa tomu, čo ťa baví a čo chceš robiť. Hľadanie či skúmanie toho, čo ťa bude robiť šťastným ťa zabaví natoľko, že budeš postupne menej myslieť na tú nepríjemnosť.

„Najmenej mi pomohlo, keď som si v hlave premietala scenáre typu: čo ak. O takýchto veciach som mohla premýšľať celé hodiny a dni, ale tieto myšlienky vás nikam neposunú. Len ma nútili obviňovať seba alebo jeho z rôznych vecí,“ hovorí Charlotte.

image

Tipy, ktoré ti pomôžu rýchlejšie prekonať nečakaný rozchod

Brainee X Canva/

Priprav sa na to, že sa posunieš ďalej

Existujú názory, že ak sa chceš cez niekoho dostať, najlepšie bude, ak si hneď nájdeš náhradu, aby sa utlmila bolesť z rozchodu. Nerob to. Nie je to totiž fér ani k jednej strane. „Mali by ste sa vyhnúť ponáhľaniu sa do ďalšieho vzťahu. Je dôležité dať si čas na uzdravenie. Je to tiež dobrý čas na to, aby sme si položili otázku, či chceme byť vo vzťahu alebo či potrebujeme byť vo vzťahu. Sú to rôzne veci,“ hovorí Singerová. 

S tým súvisí aj to, aby si sa pripravil na to, že aj tvoja bývalá polovička sa pravdepodobne posunie v živote ďalej. A predstava, že bude s niekým iným, nie je príjemná. „Keď začnete myslieť na svojho bývalého s niekým novým, môžete sa pýtať, prečo si vybral niekoho iného, je ľahké cítiť sa menejcenne. Musíme si pripomenúť, že vzťah, ktorý sme mali, bol nezdravý, ideme ďalej a učíme sa z tejto skúsenosti,“ hovorí Singerová. 

Bolesť pominie

Treba si ale uvedomiť, že tá bolesť nebude prítomná navždy a jedného dňa pominie. V tom momente si uvedomíš, že sa to stať malo, aby si sa niečo naučil či aby ti do života prišiel niekto lepší. Dovtedy sa príliš neutápaj v smútku a snaž sa venovať veciam, ktoré ťa bavia. 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 08:13