Kedysi bola označovaná za najhoršiu austrálsku mnohonásobnú vrahyňu.Twitter/rwamapera/
StoryEditor

Za vraždu svojich detí si odsedela 20 rokov. Teraz ju po preskúmaní prípadu prepustili na slobodu

iDnes.czČTK06.06.2023., 09:00h

Austrálsky súd v pondelok prepustil na slobodu Kathleen Megan Folbigg, ktorá si odpykala 20 rokov väzenia za vraždu a zabitie svojich štyroch detí. Preskúmanie rozsudku totiž ukázalo, že vzhľadom na vrodené chyby niektorých z detí existujú dôvodné pochybnosti týkajúce sa príčiny ich úmrtia.

Lajkuj Brainee.sk na

Folbiggovú súd v roku 2003 uznal vinnou z vrážd jej troch detí a zabitie štvrtého, ktorých sa podľa tribunálu dopustila v rokoch 1989 až 1999. Podľa obžaloby Austrálčanka svoje deti vo veku od 19 dní do 19 mesiacov udusila.

Teraz päťdesiatpäťročná žena, kedysi označovaná za najhoršiu austrálsku mnohonásobnú vrahyňu, od začiatku vinu odmietala a tvrdila, že deti zomreli prirodzenou smrťou.

Nové zistenia 

Preskúmanie verdiktu v roku 2019 vinu Folbiggovej potvrdilo. Ďalšie vyšetrovanie, vedené bývalým predsedom najvyššieho súdu Thomasom Bathurstom, ale dospelo k názoru, že úmrtie dvoch detí mohla spôsobiť genetická mutácia, ktorá môže spôsobiť náhlu zástavu srdcovú smrť.

Za úmrtím tretieho dieťaťa mohla stáť neurogenetická porucha. „Tieto závery vyvolávajú pochybnosti aj okolo údajného zabitia štvrtého dieťaťa,“ uviedol Bathurst.

Žiadne priame dôkazy

Odsúdenie Folbiggovej v roku 2003 bolo založené na nepriamych dôkazoch. Boli nimi predovšetkým jej denníky, v ktorých opisovala svoje problémy s materstvom. Obžaloba tiež poukazovala na nepravdepodobnosť štyroch prirodzených úmrtí detí v jednej rodine. Žiadne priame dôkazy udusenia či zranenia detí ale neboli predložené.

image

Vraždiace monštrum s tvárou nevinného dievčatka je späť

Nové vyšetrovanie vychádzalo z poznatkov imunológov a ďalších vedcov a tiež z názoru expertov, že matka ťažko mohla zadusiť svoje deti bez stopy násilného činu.

Generálny prokurátor štátu Nový Južný Wales Michael Daley oznámil, že Folbiggovej bola udelená milosť kvôli dôvodným pochybnostiam vo všetkých štyroch prípadoch. Neznamená to ale, že Folbiggová bola zbavená viny, dodal Daley. O tom by prípadne musel rozhodnúť odvolací súd.

Portál Idnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, do ktorého patrí aj Brainee.sk

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 01:27