Nový zákon povolí trest smrti pre členov LGBTI+ komunity.Twitter/gonzacarranzaa/
StoryEditor

Ideme zlým smerom. Ďalšia krajina zaviedla trest smrti pre členov LGBTI+ komunity

Michal Čiernik22.03.2023., 16:00h

Ugandský parlament schválil nový zákon, podľa ktorého môžu ľudia LGBTI+ čeliť trestu smrti.

Lajkuj Brainee.sk na

BBC News uviedla, že len dvaja z 389 zákonodarcov hlasovali 21. marca proti kontroverznému návrhu zákona proti homosexualite. Návrh legislatívy uvádza, že homosexuáli budú potrestaní smrťou, ak budú prichytení pri sexuálnom akte.

Návrh zákona tiež kriminalizuje tých, ktorí LGBTI+ komunitu "propagujú a financujú," čo je podľa zákonodarcov v rozpore s názormi a presvedčeniami náboženského východoafrického národa. „Osoba, ktorá sa dopustí trestného činu homosexuality, bude odsúdená na smrť,“ píše sa v návrhu zákona podľa The Guardian. „homosexuáli nebudú mať v Ugande žiadny priestor,“ vyjadril sa jeden poslancov pri prednesení návrhu.

Iba dvaja boli proti

Iba dvaja poslanci z vládnucej strany, Fox Odoi-Oywelowo a Paul Kwizera Bucyana, návrh zákona vyvrátili. Podľa Odoi-Oywelowa sa návrh zákona zameria na tých, ktorí sú už aj tak vystavení násiliu a diskriminácii. „Návrh zákona je nedomyslený, obsahuje ustanovenia, ktoré sú protiústavné, ruší úspechy zaznamenané v boji proti rodovo podmienenému násiliu a kriminalizuje jednotlivcov,“ povedal Odoi-Oywelowo.

Návrh zákona teraz postúpi prezidentovi Yowerimu Musevenimu, od ktorého sa očakáva, že ho schváli, keďže predtým, podľa Unilad.com, označoval homosexuálov za „deviantov“. Okrem trestu smrti za sexuálne akty môžu ľudia, ktorí sa len identifikujú ako LGBTQ+, dostať trest odňatia slobody až na 10 rokov.

Až 30 afrických krajín zakazuje homosexualitu

Návrh zákona je najnovším zásahom proti komunite LGBTI+ v Afrike. Síce už viac ako 30 afrických krajín zakazuje vzťahy medzi osobami rovnakého pohlavia. Podľa Human Rights Watch je však tento nový zákon prvým, ktorý vedie k prenasledovaniu tých, ktorí sa len identifikujú ako lesbičky, gayovia, bisexuáli, transgender či queer.

image

U nás ich zastrelili, inde si ich vážia. Prinášame zoznam krajín, od ktorých si môžeme brať pri queer ľuďoch príklad

„To, o čo sa vláda pokúša, by malo spustiť poplašný signál medzi skupinami za ľudské práva v Ugande ale aj na medzinárodnej úrovni, pretože to signalizuje zvýšenú represiu a potláčanie opozičných hlasov a občianskych skupín vo všetkých oblastiach,“ povedal Oryem Nyeko, výskumník v Ugande prostredníctvom rganizácie Human Rights Watch.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 05:47