Queer aktivisti/ky na Jamajke protestujú proti vláde, aby dekriminalizovala sex medzi mužmi.Brainee X Canva/
StoryEditor

Na Jamajke je sex medzi mužmi stále protizákonný. Aktivisti žiadajú okamžité zrušenie

iDnes.cz22.02.2023., 10:00h

Aktivisti za práva sexuálnych menšín sa usilujú na Jamajke o zrušenie zákona z obdobia koloniálnej nadvlády, ktorý zakazuje análny sex medzi mužmi.

Lajkuj Brainee.sk na

Poukazujú pri tom na diskrimináciu, ktorej na karibskom ostrove čelia LGBT+ ľudia, píše agentúra AP. Jamajka je považovaná medzi karibskými ostrovmi za štát najmenej naklonený právam LGBT+ ľudí, píše sa na webe iDnes.cz.

image

Chceme prelomiť najmä tabu, ktoré tu ľudia voči queer komunite stále majú, hovorí majiteľ nového gej baru Ru!Do

Dianie na ostrove sleduje kanadská skupina Rainbow Railroad. "Situácia sa v posledných rokoch výrazne zhoršila," povedal agentúre AP Devon Matthews z tejto skupiny.

Tá vlani zaznamenala vyše 400 útokov a incidentov týkajúcich sa LGBT+ komunity. To bolo viac ako v predchádzajúcom roku. Títo ľudia majú tiež väčšie problémy pri zháňaní zamestnania či v prístupe k lekárskej starostlivosti.

Za zlú situáciu môže podľa ochrancov práv aj zákon z roku 1864, ktorý zakazuje análny sex medzi mužmi. Podľa vlády, ktorá žiadostiam aktivistov aj medzinárodných organizácii na zrušenie normy nevyhovela, polícia zákon nevymáha.

Ochrancovia práv ale poukazujú na to, že niekedy rodiny či komunity berú spravodlivosť do svojich rúk. Organizácia Rainbow Railroad tiež zaznamenala prípady takzvaných nápravných znásilnení lesieb.

Zákony podobné tomu, ktorý platí na Jamajke, boli v Karibiku rozšírené. Nedávno takýto právny predpis napríklad zrušil Barbados. Norma zakazujúca sex medzi mužmi však stále platí v šiestich štátoch v oblasti.

image

Bosá legenda Bratislavy: Ak by napadli kotlebovca, riešil by to každý. Ak by zmlátili mňa, nikto sa toho nechytí

Organizácia Rainbow Railroad na svojom webe zverejnila aj správu dokumentujúcu násilie, obťažovanie a diskrimináciu, ktorým boli LGBT+ ľudia na Jamajke v posledných dvoch rokoch vystavení. Informovala o tom na svojom Twitteri.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 22:48