Starší pán sa tváril, že mu nie je dobre. Ľudia ho obchádzali.Screenshot Youtube/
StoryEditor

VIDEO Ležal na ulici, ľudia ho obchádzali. Experiment ukázal, akí sú Slováci ignoranti

Marek Moravčík14.02.2023., 10:00h

Najmä počas zimy je veľmi dôležité pomáhať hocikomu, koho vidíme ležať na ulici, lavičke alebo trávniku. Všímavosť každého z nás a ochota pomôcť je kľúčová a môže človeku nielen zachrániť život, odkazuje ľuďom nízkoprahová nocľaháreň Depaul v Bratislave.

Lajkuj Brainee.sk na

Všímavosť každého z nás a ochota pomôcť je kľúčová a môže človeku nielen zachrániť život, ale hlavne odvrátiť vážne dlhodobé zdravotné problémy, až smrť, píše sa v tlačovej správe. Stačí pritom naozaj málo - poskytnúť prvú pomoc včas.

image

O domov neprichádzajú len „lajdáci, feťáci či sex-workeri“. Na ulici končia aj právnici, básnici, bankári či pekári

Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby a nezisková organizácia Depaul Slovensko, ktorá pracuje s ľuďmi bez domova, sa obracajú na každého z nás s prosbou. Existujú totiž tri jednoduché kroky, ktoré vedia zachrániť človeku na ulici život. 

Zamestnanci nocľahárne vykonali experiment, ktorý ukázal, ako sa Slováci správajú k ľuďom, ktorí bezvládne ležia na lavičke v meste.

Výsledok ťa určite zarmúti. 

1. Kontakt

Zastav sa pri človeku ležiacom na zemi a nadviaž kontakt. Spýtaj sa, či nepotrebuje pomoc (možno ju nepotrebuje alebo ju odmietnu).

2. Zavolaj 155 a čakaj na záchranárov

Ak človek nereaguje, prípadne má problémy s dýchaním či viditeľné poranenie, volaj 155. Pred tým sa však treba sa presvedčiť, v akom stave je ležiaci človek.

Operátor ťa bude následne po telefóne inštruovať. Do príchodu záchranky s pacientom – s výnimkou inštrukcií operátora – nehýb človekom, len sleduj stav jeho vedomia a dýchania. Ak nedýcha, začni podľa telefonických pokynov operátora s oživovaním.

image

Pracuje s ľuďmi bez domova: Na pohovore ma vystríhali pred tým najhorším, čo môžem zažiť

3. Pomôž zo zimy do tepla

Ak je ležiaci človek v poriadku, komunikuje s tebou a potvrdí, že nemá žiadne zdravotné problémy, môžeš mu ponúknuť, že mu pomôžeš dostať sa do tepla. Ak má o pomoc záujem, spôsobov je viacero.

Môžeš ho prikryť, vymeniť mokré oblečenie za suché, prikryť osobu termofóliou, poskytnúť mu spacák, deky a podobne. Dôležité však je, čo najmenej daným človekom hýbať. 

Iné možnosti pomoci

V Bratislave navyše v zime funguje aj spolupráca medzi mestskou políciou a organizáciou DePaul. Stačí teda zavolať na číslo 159, nahlásiť situáciu a mestská polícia prevezie človeka do nocľahárne. 

Môžeš taktiež prispieť na útočisko pred zimou a ulicou prostredníctvom adopcie postele. Pomôcť ľuďom bez domova môžeš aj tak, že finančne podporíš organizácie, ktoré sa o ľudí bez domova v tvojom meste starajú.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 03:08