Sergio sa narodil s nevyvinutou pravou rukou. Na novej škole mu vyrobili robotickú.Tvh11/Youtube
StoryEditor

Hanbil sa za to, že má vadu. Spolužiaci mu zostrojili novú ruku

Nikola Michalkova03.02.2023., 09:00h

Príbeh chlapca by mal byť inšpiráciou pre celý svet. Jeho spolužiaci mu vyrobili robotickú ruku a zmenili mu tým život.

Lajkuj Brainee.sk na

Dobrí ľudia ešte nevymreli a stále sa nájdu tí, ktorí sa rozhodnú druhým pomáhať a podať pomocnú ruku. V tomto prípade doslova. 

Sergio Peralta je 15-ročný chlapec, ktorý sa narodil s deformáciou pravej ruky. Tá sa mu nevyvinula do plnej formy. Za celých 15 rokoch už zvykol robiť všetky veci ľavou rukou, učil sa písať a vykonávať všetky ostatné činnosti. Keď po novom roku nastúpil na Hendersonville High School v Naschville v štáte Tennessee, rozhodol sa túto deformáciu pred ostatnými skrývať, hoci možno tušil, že sa mu ju pravdepodobne nepodarí celkom utajiť. „Prvé dni v škole som mal pocit, že si schovávam svoju ruku. Akoby sa o tom nikto nemohol dozvedieť,“ povedal pre portál CBS News. 

Motivácia študentov

Napokon si to ako prvý všimol učiteľ v školskom inžinierskom programe, ktorý mu dal nádej, že študenti by mu s týmto problémom dokázali pomôcť. A tak motivoval ostatných, aby sa pustili do práce a Sergio tak po prvýkrát dostal nádej, že po tak dlhom čase bude môcť dostať aj pravú ruku. „Navrhli mi, že mi môžu vyrobiť protézu ruky. Nikdy som to nečakal. Ani za milión rokov.“

Sergio sa so študentmi, ktorí začali pracovať na vytvorení jeho ruky, pred tým nestretol. Začal s nimi tráviť čas v priebehu projektu a neskôr sa z nich stali veľmi dobrí kamaráti, uvádza sa na portáli BBC. 

Skupina študentov začala pracovať bez toho, aby vedela, či to nakoniec bude fungovať a či sa projekt úspešne podarí. Mali k dispozícii online modely a tiež aj 3D tlačiareň, a tak sa nakoniec podarilo poskytnúť Sergiovi novú ruku. Celkový proces trval štyri týždne. Sergiova nová ruka „je dôkazom toho, že tu máme študentov, ktorí sa starajú jeden o druhého, a máme program, ktorý vybudoval Jeff Wilkins,“ vyjadril sa učiteľ. 

Pomocou protézy dokázal prvýkrát uchopiť bejzbalovú loptičku. „Žiť 15 rokov bez ruky a dostať zrazu ponuku mať dve ruky, je niečo úžasné. Zmenili mi život.“

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 18:12