Slovenskí študenti zažívajú veľký tlak na známky od svojho okolia, prejavuje sa to aj v ich vzťahu k škole.Youtube/mr Bean, Brainee X Canva/
StoryEditor

Radšej chodia do školy a podvádzajú, ako blicujú. Aj toto povedal o slovenských študentoch prieskum

TASR23.01.2023., 14:00h

Stredoškolákov sa v prieskume pýtali aj na otázku, čo by ich presvedčilo, aby uprednostnili chodenie do školy pred dobre platenou brigádou.

Lajkuj Brainee.sk na

 Prieskum robila Nadácia Zastavme korupciu, výsledky boli zverejnené na konci minulého roka. Z prieskumu vyplýva, že až približne dve tretiny stredoškolákov odsudzuje záškoláctvo a odpisovanie, informuje TASR.

image

Má len 16 a v hlave odvážny projekt: Tínedžeri chcú natočiť film o nenávisti

Za hlavný dôvod odpisovania a blicovania časť žiakov považuje kladenie veľkého tlaku na dobré známky zo strany svojho okolia. Viac než 20 percent opýtaných uviedlo, že vo svojom okolí nepozná žiadneho čestného človeka. 

Pri otázke, čo by žiaka presvedčilo ísť do školy namiesto dobre platenej brigády až 23 percent opýtaných uviedlo, že nič a ďalších 20 percent by presvedčila finančná odmena za návštevu školy. 

Prieskum sa uskutočnil na vzorke 116 študentov stredných škôl v troch krajoch západného Slovenska a na troch stredných odborných školách, ktoré boli zapojené do projektu Férovka. Tento prejekt mení hodnotové postoje študentov na stredných školách cez prácu s každodennými problémami. Projekt odštartoval v roku 2019 a už vtedy ukázal, že zmena k lepšiemu je predsa len možná. 

image

"Čísla z nášho prieskumu vnímam pozitívne - podstatná väčšina opýtaných stredoškolákov odpisovanie už nepokladá za niečo normálne - či už ho už praktizovali, alebo nie. Aktuálne prepojenie s našimi troma partnerskými školami je skvelá príležitosť," povedala koordinátorka programu Férovka, Zuzana Vasičáková Očenášová.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 08:47