McDonald‘s
StoryEditor

Keď sa „Milujem to!“ píše iba s veľkým M

PR článok21.12.2022., 00:00h

Lavičky z plastového príboru, uťahovanie si z hipsterských kaviarní, láska v čase pandémie aj hranolky ala Banksy. Reč je o nesmrteľnom Mekáči. Tí, čo ho majú v srdci na prvom mieste, isto sledujú jeho „našlapané“ kampane a projekty, ktoré promujú hambáče, vychytené jedlá a drinky či eko novinky v reštauráciách. Vybrali sme pre vás tie, z ktorých sa síce vizuálne nenajete, ale stoja za pozornosť.

Lajkuj Brainee.sk na

Limitky lavičiek z plastových príborov a tácok

Spoločnosť McDonald’s sa v roku 2021 v rámci zodpovedného prístupu k životnému prostrediu rozhodla vymeniť plastové príbory za drevené, čím ročne eliminovala až 16 ton plastového odpadu. Bravó! Na Slovensku okolo toho urobila štýlové „haló“. Recykláciou posledných zásob plastových lyžičiek, nožov a vidličiek vznikla limitovaná edícia piatich originálnych lavičiek s ikonických dizajnom. Na ich výrobu spoločnosť použila 400 kíl posledných príborov z plastu. V tomto roku vyrobila ďalších sedem kusov, no tentokrát z vyradených plastových tácok. V minulosti zase dala večné zbohom plastovým slamkám. 

Hranolky ala Banksy

image
Adweek

V roku 2018 Mekáč zamútil reklamné vody inšpiráciou z umeleckého sveta. Keď jeden z najoriginálnejších umelcov súčasnosti Banksy šokoval účastníkov aukcie v londýnskej galérii Sotheby‘s skartovaním vlastného diela, pohotovo zareagoval aj McDonald’s. Vytvoril vizuál, ktorý promuju jeho neodolateľné hranolky. Vyzeral presne, ako napoly skartované Banksyho dielo. Mekáč sa minimalisticky a jednoducho vynašiel aj počas Medzinárodného dňa žien, kedy svoje typické „M“ otočil na všetkých svojich digitálnych kanáloch naopak, a tak vzniklo W ako woman. 

Spolu, aj keď od seba

Aj brazílsky McDonald’s sa počas pandémie pohral s logom a dočasne ho zmenil tak, že ikonické zlaté oblúky, ktoré spojením vytvárajú písmeno M oddelil. Upozornil tým na potrebu byť od seba. Milý pandemický príbeh lásky využil španielsky Mekáč na propagáciu služby vyzdvihnutia objednávky jedla autom. Príbeh dvoch mladých ľudí bol ukážkou, že malý kontakt zaľúbenia je možný aj v čase pandémie. 

image
Adage

Jednoducho chutná káva

Pred pár rokmi dokázal McDonald’s zaujať svojou kávou, keď nastavil zrkadlo kávičkárom z hipsterských kaviarní. Veď každý máme kamošov, ktorí sú pre najlepšiu kávu schopní urobiť čokoľvek. Skúšajú najtrendovejšie kaviarne v meste, objednávajú si drahé kávy, a pritom niekedy ani netušia, čo dostanú. Podľa Mekáča chcú ľudia v skutočnosti skrátka len kávu. Presne o to ide aj  v McCafé. Otvára sa skoro ráno a čerstvo pomletú Arabicu vám pripravia na počkanie a za prijateľnú cenu. Vydarený klip zaujal na internete i v zahraničných televíziách.   

Na Vianoce nezabudni na soby

Posledné roky stavil vianočný Mekáč na animované reklamné koncepty „Reindeer Ready“, ktoré apelovali na to, aby boli deti podľa americkej tradície pripravené odmeniť za privezenie darčekov aj soby. Pred dvomi rokmi to značka vykreslila cez príbeh matky a jej dospievajúceho syna. Ten sa v kampani tváril inak, ako mu napovedá jeho vnútro.

Láska k McDonald’s kvitne  v každom nečase

image
McDonald‘s

Emotívne nabitá bola v roku 2021 aj francúzska kampaň na doručovanie jedál, ktorá propagovala službu McDelivery. Jej ústredným motívom boli rôznorodé obytné domy v Paríži rozpité v daždi. Išlo totiž o pohľad von cez okno, presne ten, po ktorom si poviete, že si radšej necháte svoje jedlo doručiť cez donáškovú službu. Strohá a ukážkovo minimalistická bola aj reklama určená pre britské ostrovy. Nielenže bola bez obrázka, ale aj bez loga. Pre pravých milovníkov Mekáča úplne postačujúca, čo poviete? Priznajte, že sa vám zbiehajú slinky. A to sme vám neukázali žiaden hambáč. 

image
McDonald‘s

Viac hovoriť netreba

No dobre, urobíme tak až na záver, ale len rozmazane. Experiment vizuálnej kampane z roku 2019 na reklamných nosičoch zobrazoval iba nezaostrené ukážky najznámejších jedál, ktoré Mekáč ponúka. Odvahu podčiarkoval výstižným nápisom: „Say no more“, čo v preklade znamená „viac nehovor.“ Dohodnuté, už mlčíme... 

image
McDonald‘s
menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 21:05