Vedenie Univerzity Komenského (UK) v Bratislave.Dano Veselský/Tasr
StoryEditor

Ohrozená výučba na najväčšej slovenskej univerzite. Nikto nám nechce dodávať energie, hovorí rektor

bed08.11.2022., 09:00h

Vo veci už oslovili ministra školstva.

Lajkuj Brainee.sk na

Vysoké ceny energií zneisťujú vedenie škôl už niekoľko mesiacov. Najprv čakali univerzity dlhé týždne na reakciu ministerstva, či im vôbec poskytne finančnú pomoc na vykrytie vysokých cien elektriny. Tá prišla tesne pred 17. novembrom, kedy školy varovali, že po tomto dátume neplánujú otvoriť svoje brány pre študentov. Nebudú mať totiž za čo. Najstaršia univerzita na Slovensku sa momentálne snaží vysporiadať s iným problémom. Aj keď peniaze na energie bude mať, možno ich nebude mať komu platiť.

Do verejného obstarávania na dodanie elektrickej energie a plynu pre Univerzitu Komenského v Bratislave na rok 2023 sa neprihlásil žiaden dodávateľ. Verejné obstarávanie na energie vyhlásila univerzita dňa 13. septembra 2022. V lehote na predkladanie ponúk do 3. novembra 2022 neprišla ani jedna ponuka,“ píše rektor univerzity Marek Števček v tlačovej správe.

image

Zavrie tuhá zima v budúcnosti školy? Radšej vo vetrovke v lavici, ako zase doma, reagujú študenti v našej ankete

Škole tak hrozí, že jej na základe riadneho výberového konania nebude mať kto elektrinu dodať. Kvôli tomu podľa rektora hrozí, že po 1. januári budúceho roka nebude môcť univerzita kúriť ani svietiť, čo by ju prakticky vyradilo z prevádzky nielen v školských priestoroch. Rektor zároveň podotýka, že bez výrazného zásahu a pomoci od štátu situáciu nemusia zvládnuť. 

Aj my sme sa nedávno pýtali študentov, čomu by dali prednosť – opäť dištančnému štúdiu, ako to bolo počas pandémie, alebo im vyhovuje prezenčná výučba. Drvivá väčšina opýtaných sa zhodla, že radšej by sedela v zimnej bunde v učebni, ako sa učila doma cez Zoom. 

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 03:06