Shutterstock
StoryEditor

Chcete si zaobstarať bicykel? Aj na jeho kúpe sa dá ušetriť

PR článok01.11.2022., 00:00h

Pravidelný pohyb je dôležitý nielen pri zhadzovaní nadbytočných kíl, ale vďaka nemu naše svaly, srdce a aj myseľ pracujú správne. Ak vám za posledné roky učarovalo bicyklovanie a chcete sa tejto aktivite začať pravidelnejšie venovať, ponúkame vám niekoľko tipov ešte pred samotnou kúpou bicykla.

Lajkuj Brainee.sk na

Prečo dať bicyklovaniu zelenú

Snáď najlepším dôvodom je fakt, že bicyklovať môže každý a vy sami si určujete, akú intenzitu zvolíte. Pravidelným bicyklovaním posilňujete svaly, zlepšujete činnosť kardiovaskulárneho systému, a tak môžete predchádzať mnohým ochoreniam, ako je napríklad vysoký krvný tlak alebo srdcový infarkt. Vďaka bicyklovaniu môžete zároveň objavovať nové a zaujímavé miesta vo vašom okolí, o ktorých ste doteraz nevedeli.

Kupovať alebo požičať bicykel

Kúpa bicykla nie je jednoduchá záležitosť, nehovoriac o tom, že za kvalitný model si priplatíte. Doprajte si pred výberom bicykla trochu času a vyskúšajte ich viacero. Ako? Jednoducho si ho požičajte. Napríklad požičovňa bicyklov v Bratislave ponúka široký výber bicyklov za výborné ceny. Takto si môžete vyskúšať, či vám viac bude vyhovovať bicykel horský alebo cestný.

Ušetrite za bicykel

Tak ako oblečenie, aj bicykel môžete kúpiť z druhej ruky a ušetriť tak desiatky až stovky eur.  Aj tu však buďte opatrní a bazárový bicykel nakupujte len z overených zdrojov. Niektorí predajcovia ponúkajú možnosť odskúšania, až potom následnú kúpu bicykla, čo je rozumná voľba, najmä ak ide o váš prvý bicykel.

Na čo prihliadať pri kúpe bicykla

Čo všetko zvážiť pred kúpou, aby vám bicykel vyhovoval?

Typ bicykla

Na trhu nájdete množstvo typov bicyklov a elektrobicyklov. Najčastejšie sa však stretnete s horským, mestským alebo cestným modelom. Cestné bicykle sú ľahšie, zatiaľ čo horské majú konštrukciu prispôsobenú na tlmenie nárazov v náročnejšom teréne, majú aj špeciálnu povrchovú úpravu proti špine a škrabancom.

Pohodlnosť pri jazde

Toto sú faktory, ktoré podliehajú osobnému štýlu a preferenciám. Ak hľadáte bicykel na dochádzanie do práce, mestský bicykel bude pre vás vhodnejší ako cestný, pretože je prispôsobený na častejšie zosadanie a nasadanie.

image
Shutterstock

Rozpočet na bicykel

Ak hľadáte špičkový nový bicykel v dizajnovom prevedení, budete si zaň musieť priplatiť. Myslieť treba nielen na kúpu samotného bicykla, ale aj komponentov a cyklistickej výbavy. Ideálne je preto stanoviť si, aký finančný obnos chcete za bicykel utratiť. Môžete sa rozhodovať medzi kúpou úplne nového alebo bazárového bicykla, na ktorom dokážete ušetriť.

Cyklistická výbava

Hoci na začiatok nemusíte mať profesionálnu výbavu a postačí vám klasické športové oblečenie, na kvalitnej prilbe a okuliaroch by ste šetriť nemali. Ide o bezpečnostné prvky, ktoré vám môžu zachrániť zdravie. Aj pri nákupe výbavy sa dá výrazne ušetriť napríklad využitím zľavových kupónov v špecializovaných predajniach a internetových obchodoch.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 12:26