HowHaw
StoryEditor

Tomáš rozbehol úspešný biznis: Po oblečení a parených buchtách prerazil s maškrtami pre psov

PR článok26.10.2022., 00:00h

Tomáš Hakl chcel odjakživa viesť vlastný biznis. Už ako malý totiž videl vzor vo svojich rodičoch, ktorí sa živili podnikaním. Lákala ho sloboda, preto si vyskúšal hneď viacero odvetví. Dnes predáva dobroty pre štvornohých miláčikov, ku ktorým ho doviedla pandémia. Aká bola jeho cesta a čo odporúča nádejným podnikateľom?

Lajkuj Brainee.sk na

Spolupracoval s raperom či pripravoval parené buchty

Tomáš stihol v doterajšej kariére naštartovať hneď niekoľko vlastných projektov. Pred desiatimi rokmi sa ešte počas štúdia začal venovať predaju oblečenia. „Časovo aj finančne to bolo popri škole veľmi náročné, ale z tohto projektu si odnášam možnosť spolupracovať so slovenským raperom Egom,“ spomína na svoje začiatky.

Podnikavého ducha mladík nezaprel a v roku 2016 založil svoj prvý streetfood s parenými buchtami s príznačným názvom Buchtáreň. „O tri roky sme dokázali viesť tri prevádzky a byť súčasne na troch podujatiach alebo festivaloch so svojím stánkom,“ neskrýva hrdosť Tomáš. 

Z náročného obdobia vyťažil maximum

Obdobie pandémie však Tomášovi ukázalo, aký krehký je gastro biznis. „Zatvorili sa prevádzky a zrušili sa festivaly. Preto som bol skeptický a myslel som si, že nám to nemôže priniesť nič dobré. Po dvoch rokoch som si však uvedomil, že je to skúška,“ vysvetľuje šikovný podnikateľ.

Vďaka protipandemickým opatreniam a lockdownu sa podľa Tomáša ukázalo, kto je ochotný pre svoj podnik niečo obetovať a kto naozaj dokáže zdolávať prekážky a vytrvať: „Tí, ktorí chceli, si našli cestu. Vynašli sa, skúsili iné formy predaja a možno dokonca zmenili svoje podnikanie od základov.“

To bol aj Tomášov prípad, ktorý sa počas neľahkého obdobia naplno zahĺbil do svojho projektu ešte z roku 2014. Uvedomil si, aké veľké možnosti ponúka internetový obchod, a vrátil sa k nápadu predaja produktov pre psov. „Išlo to ruka v ruke s danou situáciou a bola to pre mňa možnosť predávať vlastné produkty,“ vysvetľuje. Na Shoptete si otvoril e-shop HowHaw, ktorý dnes Tomáš vedie spolu s priateľkou. Pre svojho chlpáča v ňom nájdete dentálne tyčinky, zdravé zmesi, sirupy aj maškrty. 

image
HowHaw

Začať treba hneď a nebáť sa byť iný

Dnešná doba ponúka plejádu možností vlastného podnikania. Situáciu totiž uľahčil najmä rozmach online obchodov. „Svet sa rýchlo mení a obdobie pandémie postup e-commerce značne urýchlilo,“ uvažuje Tomáš nahlas. Podľa neho stále platí, že kvalita je veľmi dôležitá, no potrebný je aj správny marketing, ľudský prístup a v neposlednom rade schopnosť odlíšiť sa.

Množstvo vlastných projektov počas uplynulých rokov prinieslo Tomášovi potrebné skúsenosti. On však zostáva stále pri zemi: „Najcennejšou lekciou je, že vďaka podnikaniu nikdy nebudem mať pocit, že viem všetko. Každý deň sa môžem dozvedieť niečo nové.“

Pýtate sa, v akom veku je najlepšie začať s vlastným biznisom? Podľa Tomáša je dobré, ak začnete čo najskôr: „Môže to byť iba upratovanie bytov v paneláku alebo strihanie kamarátov na strednej škole u seba v kúpeľni. Fantázii sa medze nekladú a na rozbeh podnikania neexistuje ideálny vek.“

Úspech vďaka Shoptetu

Tomáš si pre svoj e-shop hľadal dobrú platformu, ktorú zvládne ovládať aj človek bez vzdelania v informačných technológiách. Rozhodol sa pre Shoptet, ktorý mu odporúčali jeho známi. Ten si mladého podnikavca rýchlo získal vďaka prehľadnému používateľskému prostrediu a možnosti nastaviť si online obchod podľa vlastných preferencií.

„Skvelé sú aj doplnky, ktoré Shoptet ponúka. Používam tie, ktoré mi umožňujú mať prehľad, a premýšľam aj nad novými, ktoré zlepšia marketing,“ netají predajca dobrôt pre psov svoje plány. Navyše, údržba e-shopu mu zaberie len pár minút denne, vďaka čomu sa môže venovať iným činnostiam.

Ak aj vy uvažujete nad vlastným projektom, vďaka Shoptetu si môžete svoj e-shop spustiť už za pár hodín. A to dokonca aj bez toho, aby ste museli míňať finančné prostriedky na programátora. Na výber máte z viacerých balíkov, pričom najlacnejší z nich stojí len 13 eur mesačne.

 

ZALOŽTE SI VLASTNÝ E-SHOP NA SHOPTETE AJ VY

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
21. apríl 2024 16:59