Shutterstock
StoryEditor

Viete, akým chybám sa pri kúpe bežeckých tenisiek vyhnúť?

PR článok29.09.2022., 00:00h

Hľadáte športové tenisky na beh? Neunáhlite sa pri ich výbere. Aj svetoznáme značky ako Nike či adidas majú modely, ktoré sú viac určené na bežné nosenie, ako na podávanie vysokých výkonov v športe. Aké sú najčastejšie chyby pri výbere bežeckej obuvi?

Lajkuj Brainee.sk na

Čo všetko pri kúpe tenisiek zvážiť?

Ak s behom len začínate, kúpa správnej obuvi môže byť pre vás relatívne náročná úloha. Bežecké topánky sa vyznačujú špeciálnymi vlastnosťami a použitými technológiami, ktoré ich odlišujú od lifestyle tenisiek (napr. Nike Air Max alebo Air Force 1). Dobrý predajca sa bude pýtať otázky, ktorými sa dopracujete k vhodným teniskám pre vás. Ale čo v prípade, ak sa pýtať nebude alebo chcete nakupovať online? Zistite, aké atribúty zvážiť, aby ste si vybrali vhodný model.

Aký bude charakter bežeckého terénu

Ak ste priaznivcom lesných chodníkov a členitého terénu, potrebujete trailové bežecké tenisky, ktoré budú stabilné, odolné a budú sa vyznačovať vysokou priľnavosťou. Môžete tiež siahnuť po vodeodolných materiáloch. Beh na spevnených povrchoch, ako je asfalt či betón, vyžaduje cestné bežecké tenisky, ktoré dostatočne tlmia nárazy a sú z ľahších materiálov. Môže ísť napríklad o adidas ultraboost alebo štýlové Nike Air Zoom. S týmito modelmi bude váš beh omnoho efektívnejší.

Ako pokladáte nohu pri chôdzi

Otázka, ktorú ste si zrejme ešte nepoložili, avšak práve pri kúpe tenisiek na beh ide o dôležitý faktor. To, či vytáčate nohu dovnútra, von alebo rovno určuje, aký typ topánky potrebujete. Ak nevytáčate nohu ani von a ani dnu, budete voliť tenisky s označením „neutral“. Ak sa vaše chodidlo vytáča pri behu viac do vnútornej strany, hľadajte modely s označením „stability“. Na problém s vytáčaním nohy do vonkajšej strany špeciálny typ obuvi nie je. Ide o vysokú klenbu a pomôcť môžu vložky. 

Aké chyby robíme pri kúpe tenisiek?

Učíme sa na vlastných chybách, ale čo tak sa poučiť z chýb iných? Čítajte dokonca a vyhnite sa im pri najbližšom nákupe.

Chyba číslo 1: Vyberáme podľa dizajnu

Je potvrdené, že aj vzhľad môže pozitívne vplývať na motiváciu k lepším športovým výkonom. Nie je však pri výbere prvoradý. Môžete mať najnovší model, ale ak sa v ňom nebudete cítiť pohodlne a nebude vám sedieť, veľké športové výsledky neočakávajte, skôr naopak. Nesprávnou bežeckou obuvou si môžete privodiť bolesti chodidiel, hlavy a chrbta.

image
Shutterstock

Chyba číslo 2: Kupujeme zlú veľkosť

Ako predísť otlakom a nepríjemným oderom na chodidlách? Správnou veľkosťou tenisiek. Najmä ženy majú tendenciu siahať po topánkach, ktoré sú na doraz. Je to ale chyba. Dĺžka nohy plus jeden až dva centimetre - to je návod na odhalenie správnej veľkosti. Zároveň netreba zabúdať na to, že tenisky jednej značky nemusia byť veľkosťou rovnaké ako tie od inej značky, hoci číselné označenie môže byť rovnaké. 

Chyba číslo 3: Nakupujeme v nesprávnej časti dňa

Na nákupoch obuvi ráno a doobeda sa zdá byť všetko v poriadku, ale opak pravdou. Noha sa počas dňa naťahuje a najdlhšia je po štvrtej hodine poobede. To znamená, že čím neskôr si tenisku skúšate, tým lepšie. Ak vám poobedné nákupy v obchodných centrách nevyhovujú, stačí kliknúť na stránku online katalógu Flexdog a vyberať z pohodlia domova z množstva štýlových voľnočasových či bežeckých tenisiek, v ktorých vám budú kilometre ubiehať ľahšie.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. apríl 2024 22:08