Ex-prezidenta Donalda Trumpa prokuratúra v New Yorku obvinila z niekoľkých finančných podvodov. Jonathan Ernst/Reuters
StoryEditor

Trumpa a jeho deti obvinili z finančných podvodov. Hon na čarodejnice, reaguje exprezident

Marek Moravčík26.09.2022., 12:00h

Newyorská prokurátorka obvinila bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa z daňového podvodu. Je však otázne, kedy prípad dorazí pred súd – podľa odborníkov práva to môže trvať aj niekoľko rokov.

Lajkuj Brainee.sk na

Newyorská prokurátorka Letitia James podala obžalobu na exprezidenta Donalda Trumpa, jeho spoločnosť Trump Organization a deti Erica, Donalda mladšieho a Ivanku Trump. „Tento prípad bude pre obžalovaných veľmi ťažké vyhrať,“ vyjadril sa šéf exekúcie Duncan Levin pre NBCNews.

image

Obžaloba bola vznesená aj na jeho tri deti a vrchných predstaviteľov firiem a spoločností, ktoré boli zakomponované do zločinu. 

Jonathan Ernst/Reuters

Obžaloba sa netýka len exprezidenta a jeho detí, zahŕňa i najvyšších predstaviteľov rôznych ďalších spoločností prepojených s kauzou. V dokumente sa píše o viac ako 200 prípadoch rôznych finančných podvodoch za dobu 10 rokov. Prokurátorka sa usiluje o trvalý zákaz pre členov rodiny Donalda Trumpa zastávania vedúcich funkcii v Newyorkských podnikoch. Vrátane 5 ročného zákazu prístupu k akýmkoľvek obchodným transakciám so štátom New York.

Odkladanie sporu

Právnik Duncan Levin sa domnieva, že stratégiou Trumpových advokátov bude odkladanie súdu. „Jednou z najlepších obranných možností v tejto veci je odďaľovať, odďaľovať, odďaľovať.“ Takáto stratégia by bola len v prospech obžalovaného a podľa právnika Johna Moscowa sa môžu takéto prípady „odkladať donekonečna“. Moscow súdy vystríha, aby neskočili Trumpovi na jeho hru, upozorňuje, že exprezident má za sebou už niekoľko sporov, ktoré sa s ním ťahajú doteraz. Trump má vo svojom tíme dobrých právnikov, ktorí poznajú viaceré taktiky na odročenie súdnych procesov. Moscow sa domnieva, že ak bude Trump zvolený aj v roku 2024, súdny spor by vedel oddialiť na obdobie svojho funkčného obdobia.

„Hon na čarodejnice“

Takouto frázou označili obvinenie prokurátorky Trump a jeho právnička Alina Habba – domnievajú sa, že prokuratúra je politicky motivovaná. Rovnaký argument použili aj vo svojej obžalobe na zastavenie vyšetrovania, ktorú podali minulý rok. V nej tvrdili, že vyšetrovanie bolo „riadené výlučne politickou nevraživosťou a túžbou obťažovať, zastrašovať a mstiť sa voči občanovi, ktorého považujú za politického oponenta.“ Tvrdenie podporili poukázaním na údajne znevažujúce vyhlásenia, ktoré prokurátorka James mierila voči Trumpovi. Exprezident argumentoval tým, že prokurátorka je voči nemu zaujatá – sudca však žalobu zamietol s tým, že dal za pravdu prokurátorke a jej konanie voči Trumpovi označil za legitímne a s faktickým základom. Trumpov právny tím však aj naďalej pokračoval v diskreditácii osoby prokurátorky.

Trumpovi hrozí prepadnutie majetku, ktorý získal zo svojho údajne nezákonného alebo protiprávneho správania. A to i vrátane rozdielov, ktoré získal nafúknutím svojich finančných výkazov, aby získal výhodnejšie pôžičky a poistné.

image

Trump trvá na svojej nevine. 

Andrew Kelly/Reuters

„Môžu za to banky“

Podľa právnika Levina existuje jedna možnosť, ktorá by Trumpa čiastočne vedela zbaviť viny – hodiť to na banky. Pretože práve tie si nevšimli nič podozrivé na hodnote Trumpovho majetku. Je však nepravdepodobné, že by to uspelo proti Jamesovej precíznej obžalobe. Prokurátorka prišla na to, že mnohé z ocenení Trumpových nehnuteľností boli nadcenené. Tak sa stalo, že z nehnuteľnosti za 200 miliónov dolárov bola zrazu nehnuteľnosť v hodnote 500 miliónov dolárov. Takéto rozdiely len ťažko považovať za chybu v účtovníctve.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 07:22