Prečo sa muži so ženami rozchádzajú?dreamstime
StoryEditor

Stereotyp, sloboda alebo len nová žena? Pre toto sa s nami muži rozchádzajú najčastejšie

12.06.2022, 18:00
Vzťahy

Môže to znieť akokoľvek nepríjemne, no pravdou je, že vzťahy vznikajú a zanikajú. Nie je to však vôbec tak, že by za rozpad mohla len žena alebo muž, takmer vždy sú zaň zodpovední obaja partneri a rozchod len dokazuje ich spoločný nesúlad. Prezradíme vám najčastejšie dôvody, prečo zvyknú muži zo vzťahu vycúvať.

Vzťahy medzi ženami a mužmi sú komplikované a len láska nestačí. Častokrát sa totiž aj z osudových partnerov môžu stať ľudia, ktorí začnú mať iné túžby, názory, priority či sny. Za rozpadom vzťahu nemusí stáť len nevera či stereotyp, môže ísť pokojne aj o dôvody, ktoré vznikli ešte pred zlyhaním. Pozrite sa, prečo sa muži rozchádzajú so ženami najčastejšie.

Obavy zo vzťahu v budúcnosti

Muži často rozmýšľajú o budúcnosti, a to práve v momentoch, kedy sa vo vzťahu necítia najlepšie. Čo tým myslíme? Ak má muž partnerku, pri ktorej musí často znášať obdobia, kedy má zlú náladu, je nervózna a vystrája kvôli úplným maličkostiam, začína uvažovať o tom, ako by to bolo v budúcnosti. Muži totiž netúžia vidieť svoju ženu po celý život ufrfľanú, rozčúlenú a bez nálady. Aj takéto drobnosti ich vedia zneistiť, vďaka čomu prídu na rad otázky typu: Má cenu udržiavať takýto vzťah? Je ona tá pravá, s ktorou chcem stráviť zvyšok života? V takomto prípade je však len na mužovi či sa rozhodne okamžite odísť alebo vyskúša o probléme komunikovať a dospieť ku kompromisu.

Strata na atraktivite, ale nie sexuálnej

Možno je to klišé, no tento dôvod je jedným z najčastejších, kvôli ktorým to muž vo vzťahu vzdá. Ale pozor, nemyslíme tých, ktorí sú vo vzťahu spokojní, no jediným problémom je to, že svoju partnerku prestali považovať za atraktívnu. V takomto prípade tu hrá rolu len veľké ego a sebeckosť. Myslíme mužov, ktorí atraktivitou nemyslia len vzhľad, fyzickú príťažlivosť či sexuálny život, ale aj určité spojenie s partnerkou. Áno, muž potrebuje, aby sa mu partnerka vo všetkých ohľadoch páčila, no nejde to bez toho, aby s ňou necítil spojenie na oveľa hlbšej úrovni. Práve v momente, keď muž prestane cítiť toto puto, začínajú skutočné problémy. Vzťah padne do stereotypu, partneri prestávajú vnímať jeden druhého a prichádza rozchod.

Strach z emočnej bolesti

Má niekto z vás rád fyzickú alebo emocionálnu bolesť? Určite nie. Každý človek má strach z prežívania bolesti, a preto sa jej snaží za každú cenu a vo všetkých situáciách vyhýbať. Dokonca aj vzťahy sú ovplyvnené touto skutočnosť. Samozrejme, fyzická bolesť alebo násilie vo vzťahu sú neprijateľné a patria k úplne iným problémom. Ak muž pociťuje emočnú bolesť, zlú náladu alebo zažíva neustále hádky, začne sa cítiť ohrozený a vzťah sa môže rozpadnúť. Všetko však závisí od toho, či sa s partnerkou rozhodne o týchto problémoch komunikovať a nájsť spoločné riešenie alebo príde na to, že takýto vzťah jednoducho nechce.

Chorobná naviazanosť

Tento dôvod sa týka v rovnakej miere nielen mužov, ale aj žien, no práve tie majú často sklony k takémuto správaniu. Pre muža je najhoršie to, ak jeho partnerka považuje vzťah za všetko, čo má. Myslíte si, že je vzťah celý zmysel vášho života? Robíte chybu, pretože existuje niekoľko ďalších a takisto dôležitých vecí, ako napríklad práca, priatelia alebo koníčky. Ženy sa zvyknú kvôli láske naviazať na muža tak, že stratia iné zdroje šťastia. Chlapom sa ale takéto správanie nepáči, čo napokon spôsobí rozpad vzťahu.

image

Muži majú vo väčšine prípadov vážny dôvod na rozchod.

dreamstime

Zmena k lepšiemu či horšiemu?

Často sa vo vzťahu stáva, že sa jeden z partnerov rozhodne začať meniť toho druhého. Povedzme si však pravdu, každý človek má svoje zaužívané správanie, ktoré je takmer nemožné zmeniť. Samozrejme, existujú určité veci, ktoré sa zmeniť dajú. Ak muž vidí a cíti, že má zmysel začať robiť niečo inak, všetko je v poriadku. No ak sa žena pokúša za každú cenu pretvoriť muža na úplne iný obraz, vždy vzťah napokon skončí rozchodom. To isté však platí, ak sa muž snaží zmeniť kvôli svojej partnerke.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
12. máj 2024 10:55