Každý vzťah si musí prejsť piatimi fázami.Unsplash
StoryEditor

Každý vzťah má 5 fáz. Dôležité je nevzdať sa, aj keď sa budete k niektorým vracať späť

09.03.2022, 10:00
Vzťahy
Každý vzťah si prejde piatimi fázami, ktoré sa nedajú obísť. K niektorým sa môžete neustále vracať, zostať na mieste či na jednej z nich skončiť a ďalej sa nedostať. Dôležité je, aby ste sa nevzdávali a pretrpeli aj horšie obdobia.

Každý vzťah jedinečný, ale všetky majú tie isté pravidlá, a teda aj fázy vývoja.

Zamilovaní až po uši

Počiatočná fáza je o intimite a spoznávaní, kedy máte pocit, že ste stretli lásku svojho života, ktorú si chcete okamžite vziať. Prichádzate na to, koľko vecí máte spoločných a neviete sa dočkať ďalšieho stretnutia. Hormóny a logika sa v tejto fáze málokedy zhodujú, pretože sa pristihnete pri tom, že robíte veci, ktoré ste doteraz nerobili. Kontrolujete telefón každých desať minúť a odpisujete hneď, ako vám príde nová správa. Mnohí túto fázu považujú za najkrajšie obdobie vzťahu, pretože je jednoduchá a bezstarostná. Ako iste viete, netrvá večne. Niektoré páry sa v prvej fáze tak veľmi nabažia toho druhého, že sa po tej ďalšej okamžite odlúčia. Dôležité je, aby ste mysleli realisticky a nečakali, že budete do konca života zamilovaní tak, ako prvé mesiace stretávania sa.

Prebudenie

Druhou fázou je prebudenie, ktoré prichádza po najväčšej zamilovanosti. U niektorých párov je to pomalšie, u iných rýchlejšie. Prebudenie sa z rozprávky môže byť najprv desivé, pretože začnete vidieť veci trochu jasnejšie a také, aké sú. Možno si poviete, že bola chyba zamilovať sa do niekoho takého, pretože ste mali doteraz možnosť pozorovať len tú dokonalosť a jedinečnosť. Zrazu si všimnete, že váš partner má aj chyby, zlé návyky a už sa nespráva tak, ako na začiatku. Je úplne normálne, že po niekoľkých týždňoch či mesiacoch vyprchajú hormóny, začnete si všímať rozdiely a dokonca môže prísť aj sklamanie, pretože čím väčšie bolo poblúznenie, tým viac kruté bude vytriezvenie. Ak ste išli do vzťahu s reálnymi očakávaniami, nič podobné vás nemusí čakať. Ak prejdete touto fázou, budete omnoho viac pripravení na tie ďalšie, pretože sa naučíte jednu dôležitú vec a tou je, že nikto nie je dokonalý.

Rutina

Tretia fáza je rutina, do ktorej raz padne každý vzťah a mnoho párov na nej pohorí, pretože ju nezvládne. Váš vzťah začnete zanedbávať, rutina vás oberie o city a vaša konverzácia sa obmedzí na to, čo budete dnes variť a čo ste robili v práci. V tomto období väčšinou prichádza aj kríza, ktorú dokážu prekonať len tí, ktorých láska je naozaj skutočná. Je to štádium, ktoré vám môže občas pripadať ako koniec cesty, pretože sa na povrch dostanú problémy, ktoré ste už dlho zametali pod koberec a začnú vám vadiť aj maličkosti. Tu je dôležité, aby ste sa z tejto fázy vyhrabali späť, vaša láska by sa nemala stať len vzdialenou spomienkou. Niektorí, naopak, túto časť vzťahu môžu brať ako príležitosť na zmenu, ktorá ich môže posilniť. V tomto štádiu je potrebné, aby sa u vás objavila jednoduchosť z prvých mesiacov vzťahu. Iba tak sa môžete posunúť ďalej.

Znovuobjavenie

Zostať či odísť? Štvrtá fáza je najmä o rozhodnutiach, pretože sa ocitnete v bode zlomu. Možno budete prežívať emocionálne zrútenia, ľahostajnosť či časté hádky a konflikty. Takisto sa môže stať, že začnete uvažovať o ukončení vzťahu a plánovať budúcnosť s niekým novým. Táto fáza je dôležitá pre oboch rovnako, pretože sa musíte spolu rozhodnúť, či ju prekonáte a dáte vzťahu znovu šancu. Potom príde znovuobjavenie. Budete rozmýšľať o tom, aké máte šťastie, že ste našli niekoho, kto je pri vás celý ten čas. Štvrtá fáza zvyčajne nastáva, keď sa stane niečo zásadné. Napríklad spolu vyriešite veľký problém, prežijete úmrtie v rodine alebo narodenie dieťaťa. Jednoducho, táto fáza je o znovu posilnení vzťahu.

Silná a skutočná láska

„Milujem svojho partnera viac, než kedykoľvek predtým,“ aj toto bude možno jedna z viet, ktoré si budete hovoriť v poslednej fáze. Je to štádium, v ktorom si uvedomíte, že chcete stráviť zvyšok života po boku tejto osoby, a to v dobrom aj zlom. Všetky krízy prehrmeli a vy cítite, že aj keby prišla ďalšia, budete ju riešiť inak ako predtým. Piata fáza je o skutočnej láske, sebaobjavovaní a o akceptovaní nedokonalostí. Pravá láska kvitne v tejto etape, potom sa fázy lásky opäť striedajú, niekedy rýchlo a niekedy pomaly. Užite si túto fázu čo najviac a uvedomujte si, čo sa deje. Môžete prísť na to, že všetko, čo bolo predtým, vám za to jednoducho stálo.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
11. máj 2024 10:21