Pozor na tento typ manipulátora!Pexels
StoryEditor

Je to ten pravý alebo len manipulátor? Zistite, či vo vzťahu neprežívate love bombing

05.03.2022, 08:00
Vzťahy
Zo začiatku vzťahu je náklonnosť od partnera úplne normálna, ale ak sa stupňuje sa, môže to byť problém. Love bombing je druh manipulácie, ktorý nie je také jednoduché spoznať. Zistite, či sa náhodou netýka aj vás.

Začali ste sa s niekým stretávať a neustále vám dáva najavo, ako vás má rád? Super, ale len do určitej miery. Možno sa vám to zdá až príliš a v takom prípade ste na najlepšej ceste, aby sa z nevinnej náklonnosti stal love bombing. Čo to je? Tento typ manipulácie je v podstate bežný, ale nie je ľahko rozpoznateľný. Prezradíme vám, ako prísť na to, či je to prípad aj vašej polovičky.

Príliš silná náklonnosť

Love bombing je doslova bombardovanie partnerom, ktorý sa takto s prehnanou náklonnosťou snaží ovládnuť vaše správanie. Samozrejme, na začiatku vzťahu sa vám to bude možno páčiť a nebudete to považovať za nič zlé, ale verte či nie, robí to len preto, aby vás mohol zmanipulovať. To, čo ho odlišuje od obyčajného zamilovaného človeka je, že manipulátor sa jeden deň snaží byť nesmierne dobrý a na druhý deň sa s vami prestane rozprávať len preto, aby získal nad vami moc. Áno, každému sa môže občas stať, že niečo podobné urobí, ale určite nie na dennej báze. Podľa odborníkov je love bombing súčasť narcistickej poruchy osobnosti a do značnej miery je to nevedomé správanie. Ide len o to, aby vás partner dostal a cítil sa bezpečne. Napokon sa z minúty na minútu obráti a začne vás zneužívať, prestane si vás vážiť a bude vám podkopávať nohy. Pozrite sa, ako včas spoznať tento typ manipulátora. 

Darčeky a komplimenty

Tento druh manipulácie sa môže u každého prejavovať inak, ale existujú niektoré znaky, ktoré majú všetci spoločné. Patria sem napríklad extravagantné darčeky, vtieravé používanie lichôtok, neustále komplimenty a pri online komunikácií čakajú vždy okamžitú odpoveď. Love bombing je však občas ťažké rozoznať, pretože existuje tenká hranica medzi tým, čo považovať za normálne, a čo naopak už nie. Ako to teda spoznať? Jednoducho, musíte čakať, aby ste prišli na to či sa do vás niekto naozaj zamiloval, alebo sa vás snaží len ovládať. Avšak na rozdiel od zamilovaného partnera, manipulátor vám nebude večne prejavovať náklonnosť, pretože sa úplne obráti v správaní. Dôverujte svojej intuícii a vnútornému pocitu. Buď vám prídu všetky tie gestá prehnané a nepríjemná alebo normálne a oceňujete ich.

Odísť či zostať vo vzťahu?

Dôležitou otázkou je, čo robiť s tým, ak vám partnerov love bombing začne prekážať. Závisí to najmä od toho, či sa s takýmto typom manipulátora len stretávate alebo s ním tvoríte dlhodobý vzťah. Ak vás spája dlhšia minulosť, je úplne normálne, že k dotyčnému aj naďalej budete cítiť silnú pripútanosť a brániť jeho činy. Avšak, manipulátori sa zameriavajú na to, aby vás vedeli ovládať, a to by ste si mali zapamätať. Nikdy nikomu nedovoľte, aby si s vami robil, čo sa mu zachce. Naopak, môžete sa skúsiť o tomto probléme porozprávať, vyhľadať pomoc a určiť si hranice. Treba však myslieť na to, že love bombing patrí k duševným chorobám, a preto nemôžete vždy očakávať, že sa partner zmení.  

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
17. máj 2024 11:59