Ako trávia Slováci Valentín?Unsplash
StoryEditor

Ženy túžia po kvetoch a muži po športových potrebách. Prieskumy zistili, ako trávia Slováci Valentín

14.02.2022, 16:00
Vzťahy
Valentín či sviatok všetkých zaľúbených sa na Slovensku každým rokom stáva omnoho populárnejším. Zo všadiaľ na nás kričia červené srdcia či výhodné valentínske zľavy. Prieskumy zistili, že viac než polovica populácie plánuje oslavovať tento deň. Zistite, aký dar by vášho partnera potešil a aký, naopak, nie.

Či už patríte k jeho vyznávačom alebo nie, tento sviatok je na Slovensku celkom populárny. Najnovšie výskumy zistili, že Valentín plánuje tento rok oslavovať až 64% Slovákov a 69% sa chystá svojho partnera obdarovať. To znamená, že aj keď ho niektorí neoslavujú, rozhodli sa, že darček svojej polovičke kúpia. Existujú však aj ľudia, ktorí o tomto sviatku v podstate ani nevedia. Približne 11% mužov a 3% žien ho každoročne ignorujú. Prekvapivým zistením je, že až 29% mužov a 9% žien nikdy nedostalo na Valentína darček.

Slováci na svojich polovičkách nešetria

Výskumy sa zamerali aj na finančnú stránku tohto populárneho sviatku. Kto podľa vás míňa na darčeky viac? Priemerne Slováci na 14. februára minú okolo 65 €. Medzi útratami oboch pohlaví je to takmer rovnaká suma, páni minú v priemere okolo 70 € a dámy 60 €. Výskumníkov tiež zaujímalo, koľko peňazí dávajú na svoje lásky ľudia vo svete. V prieskumoch sa na prvých miestach objavil napríklad Hongkong, kde na valentínske darčeky utrácajú zamilovaní v priemere 102 €, na druhom mieste skončila Veľká Británia s 96 € a na treťom Írsko s 92 €. Približne okolo 30 € minú na darčeky napríklad v Čechách, Rusku či Ukrajine. Na poslednom mieste sa objavila Nigéria s 24 €. Môžeme teda povedať, že Slováci na svojich polovičkách nešetria, pretože sa z 38 krajín nachádzame na jedenástom mieste.

Očakávanie verzus realita

Niektorí vsadia na istotu, iní skúšajú každý rok niečo iné. Muži na Slovensku plánujú tento rok obdarovať svoje nežnejšie polovičky najmä kvetmi (32%) či zaplatiť romantickú večeru (22%). Rozmýšľajú však aj nad spodnou bielizňou, dovezeným jedlom či plyšovou hračkou. Naopak ženy sa chystajú partnerov prekvapiť sladkosťami (20%), parfumom (17%), oblečením alebo spodnou bielizňou. Rozmýšľali ste niekedy, aký darček by vaša polovička chcela dostať? Výskumy zistili, že ženské túžby sú takmer podobné realite, a to kvety (59%), výlet (32%) či romantická večera (31%). Naopak mužské očakávania sú trochu odlišné, pretože túžia najmä po športovom príslušenstve (32%), dovezenom jedle (26%) či lístku do kina alebo na koncert (24%).

Pozor na tieto valentínske darčeky

Taktiež je dôležité vedieť, aké darčeky sú pre vašu lásku nevhodné. Najhoršie valentínske prekvapenia sú podľa žien peniaze (32%), elektronika (31%), stolné hry (29%), ale aj spotrebiče či knižky. Najhorším darčekom pre chlapov je dovezené jedlo (37%), plyšová hračka (34%), ale aj pohľadnica, vyrobený darček či peniaze.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
17. máj 2024 04:46