TikTok/thetrueadventures
StoryEditor

Gidon je svetovou hviezdou TikToku. Rodák z Československa vyvracia dezinformácie o holokauste

Miroslav Kamody22.02.2022., 10:00h
Mala to byť iba obyčajná propagácia knihy, dnes Gidona na platforme TikTok sleduje cez 320-tisíc ľudí.
Lajkuj Brainee.sk na

Malo by byť azda samozrejmé, že holokaust patrí k jedným z najstrašnejších udalostí v celej histórii ľudstva, kedy počas druhej svetovej vojny bolo v koncentračných táboroch zavraždených približne šesť miliónov Židov. Aj napriek tomu čoraz viac ľudí hovorí, že táto tragická udalosť vyzerala úplne inak, alebo že sa dokonca vôbec nestala.

Akoby nestačilo, že po celej Európe existujú expozície v koncentračných táboroch, múzeá, spisy či výpovede z onej doby, píše portál Unilad. V posledných mesiacoch napríklad antivaxeri spájali očkovanie proti koronavírusu s holokaustom. Aby toho nebolo málo, ešte aj nosili Dávidovu hviezdu.

@thetrueadventures #foryoupage #shoah #holocaustsurvivor #fyp #fypシ #learnontiktok #neverforget #remember #istandwithgidon #shinealight ♬ Sadness Passed Away - Kitanoarata

Ťažké detstvo

To všetko len dokazuje, že antisemitizmus ani zďaleka po porážke nacistov nezmizol. Jedným z ľudí, ktorí to vedia až príliš dobre, je Gidon Lev, 87-ročný rodák z Československa, ktorý sa dostal do koncentračného tábora, keď mal iba päť rokov. V ňom bol väznený štyri roky, počas ktorých jeho otec zomrel pri pochode smrti.

Gidon, pôvodom z Karlových Varov, ani po osemdesiatich rokoch nezabudol na tragické udalosti, ktoré na vlastné oči videl ako dieťa. Dnes svoje skúsenosti využíva na vzdelávanie ostatných. S pomocou svojej partnerky Julie Gray zdieľa príbehy a informácie na sociálnej sieti TikTok.

Hviezda TikToku

Nápad začať používať TikTok  na osvetu vznikol náhodou po tom, čo si Julie a Gidon vytvorili profil, ktorý má pomôcť propagovať Gidonovu knihu The True Adventures. Ten začal rýchlo naberať na popularite.

„Naozaj sme vytvorili pár TikTokov a na naše prekvapenie sa zdalo, že sa ľuďom naozaj páčia. Naozaj sme sa len hrali a zabávali sme sa. Ale potom ľudia začali porovnávať očkovanie s holokaustom a vtedy sme sa s Gidonom stali skutočne aktívnymi na TikToku,“ povedala Julie pre Unilad.

@thetrueadventures #holocaustsurvivor #shoah #shinealight #foryoupage #jewishtiktok #jewish #fypシ #fyp #family #prayerbook ♬ Bird (Instrumental) - BLVKSHP

Neschopní ignorovať „také smiešne, bizarné prirovnanie“, sa dvojica posunula k „veľmi otvorenej spomienke na holokaust a vzdelávaniu“. „Vôbec to nebolo to, čo [oni] očakávali,“ ale množstvo dezinformácií dokazuje, že osveta bola mimoriadne potrebná.

Smutné spomienky

Keď Gidon premýšľal o svojom čase strávenom v koncentračnom tábore, povedal, že „nemal detstvo“. Z tých čias si veľa nepamätá, keďže mal menej ako 10 rokov, ale spomína si, ako sa v chladný decembrový deň snažil zobrať veci, ktoré mu dovolili vziať so sebou.

​Gidon prišiel v „jednom z prvých transportov žien a detí“ do koncentračného tábora Terezín a bol nasmerovaný do miestnosti s „10 alebo 12 ďalšími“. Pamätá si, že bol „neustále hladný“ a snažil sa tráviť čas s ostatnými deťmi tým, že zväzovali staré šaty a kopal ich po izbe, kým sa nerozpadli.

Antisemitizmus nikdy nezmizol

87-ročná hviezda TikToku si myslí, že mnohé rodiny sa po skončení vojny viac zameriavali na hľadanie svojich rodinných príslušníkov ako na vtedajší stav antisemitizmu. Julie však poznamenala, že „veľa nežidov má dojem, že antisemitizmus bol porazený, keď boli porazení nacisti – a tým sa skončila zhubná nenávisť“.

@thetrueadventures #czech #czechrepublic #czechtiktok #fyp #holocaustsurvivor #praha #prague ♬ original sound - Gidon & Julie

No skutočnosť, že Gidon a Julie teraz potrebujú používať TikTok na vzdelávanie ľudí, však dokazuje, že to tak nebolo. Popieračov holokaustu a teórie „Židov, ktorí riadia svet“ opísal ako „strašné“ a dodal: „Ospravedlňte ten výraz, je to naozaj blbosť.“

Povedal, že keby to tak bolo, nesedel by tu a nerozprával o holokauste: „Mal by som otca, mal by som detstvo. Nemal som detstvo. Väčšina detí má detstvo, vyrastú, hrajú sa s loptou, chodia do školy, hrá hry, ja som takmer nič z toho nemal,“ dodal pre Unilad.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 09:03