V Bruseli predpisujú pacientom liečbu umením (ilu)unsplash.com
StoryEditor

Nezvyčajná liečba umením. Pacientom s traumou z pandémie nariaďujú návštevu múzea

Radka Rosenbergová07.09.2021., 08:00h
Najnovšie štúdie vedcov dokazujú, že umenie môže podstatne zmierniť stres. Z tohto dôvodu liečia belgickí odborníci svojich pacientov naozaj zvláštnym spôsobom. Prijal by si niečo také aj u nás?
Lajkuj Brainee.sk na

Mnohí sú už z pandémie koronavírusu unavení. Najmä kvôli neustálym lockdownom či rôznym obmedzeniam pociťujú ľudia stres a sú deprimovaní. Niektorí majú dokonca psychické problémy, a tak čoraz častejšie vyhľadávajú odborníkov. 

V Bruseli však ľuďom, ktorí trpia depresiami kvôli covidu, pomáhajú naozaj kreatívnym spôsobom. Predpisujú im totiž návštevu múzea. 

Lekári z Brugmannovej nemocnice v Bruseli nariaďujú pacientom bezplatnú návštevu všetkých piatich verejných umeleckých inštitúcií v meste počas troch mesiacov, uvádza portál Hypebeast

Medzi niektoré z týchto inštitúcií patrí napríklad aj Kanalizačné múzeum alebo Centrum súčasného umenia v Bruseli. To, samozrejme, platí pre tých, ktorí majú diagnostikované psychické problémy spojené s prejavmi pandémie.

Nejde o prvú liečbu vďaka umeniu

Pri tomto nápade sa inšpirovali iniciatívou Montrealského múzea výtvarných umení, ktorá v roku 2018 ponúkala pacientom, opatrovateľom a rodinným príslušníkom bezplatný vstup do výstavných miestností. 

Zdravotno-umelecká komisia potom študovala účinky umenia na rôzne ochorenia, akými sú napríklad duševné choroby, poruchy príjmu potravy, Alzheimerova choroba či dokonca rakovina prsníka. Lekári môžu pacientom predpísať až 50 návštev múzeí ročne, uvádza portál Guardian.

Takáto iniciatíva vznikla už v roku 2018 v Montrealskom múzeu (ilu) Takáto iniciatíva vznikla už v roku 2018 v Montrealskom múzeu (ilu) unsplash.com

„Covidová kríza, výrazný stres, vyhorenie aj ďalšie patologické prejavy potvrdili relevanciu takéhoto projektu,“ myslí si Delphine Houba, zástupkyňa výboru pre kultúru v Bruseli. Výsledky pilotného projektu zverejnia nasledujúci rok. Ak bude iniciatíva úspešná, lekári môžu nariadiť návštevu kultúrnych inštitúcií pacientom oveľa častejšie. 

Delphine Houba dúfa, že svoje podobné služby v budúcnosti ponúknu aj súkromné ​​múzeá a umelecké zbierky. „Som presvedčená o solidarite všetkých belgických múzeí voči zraniteľnému publiku, ktorí im môžu poskytnúť bezplatný prístup do svojich zariadení. Takéto rozhodnutie však musia učiniť sami,“ dodala. 

Covidová kríza, výrazný stres, vyhorenie aj ďalšie patologické prejavy sú dostatočným dôvodom na takúto liečbu (ilu) Covidová kríza, výrazný stres, vyhorenie aj ďalšie patologické prejavy sú dostatočným dôvodom na takúto liečbu (ilu) unsplash.com

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 22:30