StoryEditor

Strapo o dabingu a súkromí: Prezradil, kedy vydá nový album

Miroslav Kamody11.08.2021., 18:00h
S raperom Strapom sme sa v rámci live eventov Brainee Inspire rozprávali nielen o hudbe, ale aj dabingu. Čo prezradil o novom albume?
Lajkuj Brainee.sk na

Našim pondelkovým hosťom v rámci série live eventov Brainee Inspire na Tyršáku bol raper Strapo. V rámci diskusie o hudbe, budúcnosti a dabingu nám prezradil aj informácie ohľadne štvrtého štúdiového albumu. Jednou z otázok však bolo aj to, či chce svoju tvorbu vydať aj na vinyle. 

Strapo vydal prvý štúdiový album s názvom v roku 2012, Verzus o tri roky neskôr a o ďalšie tri album 13. poschodie. Prešli ďalšie tri roky a o novom projekte je zatiaľ ticho. Na otázku, či dodrží trojročný rozostup, raper odpovedal, že áno aj nie.

Tento rok nový album zrejme nedorazí

„Do konca roka to už asi nestihnem, aj keď mám v podstate rozrobené tri projekty. Ale keby som chcel byť špekulant, tak by som povedal, že tento rok som album vydal, ale neboj môj. Pod svojim labelom som vydal človeka, ktorému dôverujem a ktorého mám rád. Volá sa Bitman a tento rok mu vyšiel debutový album a ja som sa na neho sústredil tak, ako keby to bol môj projekt,” hovorí.

„Nechcel spraviť presne to, že vydám jeho debut a o mesiac na to vyjde môj štvrtý album a absolútne ho zakope, myslím z hľadiska proma, nie porovnávania. Takže ja som zvolil skôr tú cestu, že som ustúpil, svoj projekt som si odložil, viacej som sa nad ním zamyslel a vydal som jeho. Čiže z hľadiska mňa, človeka, ktorý vydáva každé tri roky som to dodržal, takže je to v pohode,” pokračuje.

Momentálne je Strapo pri práci na novom albume vo fáze, kedy má nahratých niekoľko singlov. „Mám teraz super nahranú vec so Separom, ktorá pôjde asi ako prvý singel. Ja tam idem technicky tak, ako by to málokto čakal a on tam zase ide tematicky tak, ako by to málokto čakal, čo sú tie veci, ktoré mňa presne bavia.”

Facebook/Strapo

Ľudia sa menia​

A aký bude názov nového albumu? „Mám ich strašne veľa, je ich asi desať a každý je svojim spôsobom... nechcem nadávať... slušná blbosť. U mňa to konceptuálne väčšinou funguje tak, že keď mám tak polku skladieb, to je tak 5 - 6 skladieb, tak už sa začína celá tá schéma vykresľovať,” hovorí.

Podľa Strapa sú už dnes ľudia, ktorí chodia na koncerty, viacej punkoví a živí a viac ich asi otravuje, keď sa v textoch rieši niečo hlbšie. „Začal som cítiť, že je veľa nových ľudí, veľa mladých chalanov a aj ten fanúšik alebo tí ľudia, ktorí to počúvajú v dnešnej dobe, sa menia.”

„Verím tomu, že nový album bude fajn. Ja som už v podstate to 13. poschodie tak, že som bol zmierený s tým, že to bude posledný album. Človek, pre koho tá hudba je, sa úplne zmenil a mne zostalo robiť hudbu pre ľudí, ktorých baví taký typ rapu, aký robím ja. Je ich stále veľa, ale už sú trošku rozletení po svete a už to nie je také, že ti ich dôjde tisíc na koncert len tak,” pokračuje Strapo.

Nemá však pocit, že by jeho hudba bola slabšia, „len je iná. Je stále zameraná na tých istých ľudí a tí sú inde. Preto aj ten album, ktorý chcem robiť, by mal byť takto postavený. Nepotrebujem zmeniť, že by som chcel teraz útočiť na mladú generáciu, ktorí mi budú ožratí blvať v kruhu pod stageom a kričať a breakovať vo vlastných hovnách, to nepotrebujem úplne (smiech). Som nastavený, že tá hudba, ktorú teraz robím a ktorú cítim si buď niekoho nájde alebo nenájde. Ja som sám zvedavý, je to taký sociálny pokus.”

Album na vinyle? Určite áno

V rámci diskusie sme spomenuli aj to, že sa Strapovi s DJ Spinhandzom v minulosti smiali za „gramce” na koncertoch. Keďže im celý čas zostali verní, bolo na mieste opýtať sa, či chce svoju hudbu vydať aj na vinyle. „Určite chcem vydať vinyl, celý život v podstate. Do určitého momentu to bola aj prestíž. Určite ho spravím a zvažujem to stále viac a viac,” hovorí.

Obmedzujúcim problém je však limit. „Niekedy to je tak, že k niektorému albumu kvôli veľkosti môžeš spraviť iba pár trackov, takže zvažujem stále, či to spravím tak, že ku každému albumu by som spravil vinyl iba z niektorých vecí, alebo či spravím výberovku z viacerých vecí,” dodáva. 

Záznam diskusie so Strapom si môžeš pozrieť vo videu v úvode článku.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/influenceri, menuAlias = influenceri, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 13:32