StoryEditor

Niet nad voňavý bochník

19.04.2004, 00:00
Malé pekárne majú slabú šancu konkurovať hypermarketom a ich pekárskej veľkovýrobe. Východisko vidia v lepšej kvalite. A potom bude záležať už len na spotrebiteľovi, či uprednostní akosť alebo cenu.

Dobrým chlebom a pečivom sa nedá prejesť. O iných potravinách to nie je možné povedať. S chlebom (a vodou) by vraj človek vydržal dlhšie, ako keby ho vymenil za mäso. Podľa odborníkov nie je ani príčinou obezity. Tá viac súvisí s potravinami, ktoré konzumujeme spolu s voňavým krajcom. Ak je chlieb správne upečený, môže obsahovať až 150 druhov látok dôležitých pre výživu. Okrem iného aj vitamín "E". Tento antioxidant je dôležitý v prevencii proti ateroskleróze, rakovine, ischemickej chorobe srdca. Pre tieto vlastnosti podľa pekárov dodáva chlieb životu "chuť".
Dôsledok globalizácie. Pekárstvo bolo jedným z prvých odvetví, v ktorom sa začalo u nás po roku 1989 podnikať. Mnohé drobnejšie prevádzky však neuspeli, lebo nie všetci remeslu rozumeli a stratili zákazníkov. Doteraz ich zaniklo niekoľko stoviek. Zároveň však vznikali nové. Dnes je na Slovensku asi 500 až 550 pekární. Prevažne ide o malé podniky s 10 až 30 zamestnancami. Veľkých - priemyselných máme asi štyri desiatky. Ročne pripravia okolo 300-tisíc ton chleba a asi 250-tisíc ton pečiva. Podľa niektorých pekárov najmenšie výrobne skôr či neskôr asi skončia. Bude to dôsledok globalizácie trhu, teda aj správania sa zákazníkov, ktorí dávajú prednosť nákupom vo veľkých obchodných centrách.
Úcta k remeslu. Malé firmy nemôžu ekonomicky stačiť kon...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2002-11-26 06:13:52 - Feat.: 0 - Title: Úverové podvody v IRB pred súdom 02 - Modified: 2002-11-26 07:17:42 - Feat.: 0 - Title: Náboženstvo možno už u prvákov
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/reportaz, menuAlias = reportaz, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 09:01