StoryEditor

Úverové podvody v IRB pred súdom

25.11.2002, 23:00

Pred senátom Krajského súdu v Nitre sa začalo hlavné pojednávanie v kauze úverových podvodov na bývalej Investičnej a rozvojovej banke (IRB), ktorých spáchanie spadá ešte do obdobia začiatku 90. rokov. Proces je neobvyklý tým, že na lavici obžalovaných sa ocitla časť bývalého vedenia nitrianskej a trenčianskej pobočky IRB, ale aj podnikatelia, ktorí neoprávnené úvery získali a nesplatili.
Patrí k nim napríklad mediálne známy podnikateľ Ján R., ktorý sa svojho času na Slovensku zviditeľnil chovom pštrosov a arabských plnokrvníkov. Ten je navyše obžalovaný aj z trestných činov sprenevery a nezaplatenia dane. Väčšinu podozrivých úverov v objeme niekoľkých stoviek miliónov korún, ktoré tvoria jadro kauzy, banka poskytla ešte v roku 1992. Ich získanie žiadatelia zdôvodňovali zámerom investovať v malej privatizácii, kúpou nehnuteľností a podobne. Ručili inými nehnuteľnosťami, ktorých cena však bola značne nadhodnotená. Podľa obžaloby napríklad podnikateľ Ján R. získal 25-miliónový úver v priebehu 48 hodín napriek tomu, že úverová referentka, námestník riaditeľa banky i samotný riaditeľ vedeli o nepravdivosti a neúplnosti údajov v návrhu na poskytnutie úveru. Poskytnuté úvery zostali dodnes nesplatené. Hlavná časť obžaloby obsahuje 16 bodov, z ktorých dva sa týkajú Slovenskej sporiteľne. Tá totiž pre podvodný úver prišla v minulosti tiež o niekoľko desiatok miliónov Sk. Na vypočutie svedkov senát vytýčil dva týždne. Na Krajskom súde v Nitre ide o najrozsiahlejšie súdne konanie v jeho histórii.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 02:07