Zabudnite na jazykovú bariéru a zlepšite si svoju kariéruShutterstock
StoryEditor

Zabudnite na jazykovú bariéru a zlepšite si svoju kariéru

PR článok20.09.2021., 00:00h
Jazyk je v živote človeka veľmi dôležitý. Len na chvíľu si predstavte, že by neexistoval. Ako by ľudia navzájom medzi sebou komunikovali svoje myšlienky, emócie, nápady alebo potreby? To všetko by bolo veľmi ťažké a nebyť reči, skončili by sme v úplne inom vývojovom štádiu. Ak je teda jazyk taký dôležitý, ako dôležité je potom naučiť sa okrem svojho rodného aj ten cudzí?
Lajkuj Brainee.sk na

V tomto článku sa s vami podelíme o niekoľko úžasných dôvodov, prečo sa vám oplatí v tomto smere do seba investovať čas, financie i energiu a absolvovať dobrý jazykový pobyt na mieru.

Prístup k úplne novej kultúre

Jazyk je základ kultúry a spoločnosti. Ako hovorí jedno staré keltské príslovie...

„Krajina bez jazyka, je ako krajinou bez srdca.“

A je to veľká pravda. Keď sa začnete učiť cudzí jazyk, automaticky sa ponoríte do úplne inej kultúry. Ľudia, ktorí komunikujú v rôznych jazykoch, môžu čítať literárne diela v origináli, držať krok s najnovšími správami a udalosťami, sledovať dôležité sociálne siete, filmy bez titulkov a porozumieť textom piesní.

Okrem zábavného účelu ponorenia sa do jazykovej kultúry môžete s cudzím jazykom objaviť aj jedinečnú históriu, etnické hodnoty a rôzne tradície danej krajiny. Rozšírite si tiež obzory a získate pocit prijatia a rešpektu voči iným národnostiam.

Rozšírte si svoje kariérne možnosti

Určite sa chcete posunúť vyššie aj po kariérnom rebríčku? Možno by ste chceli pracovať ako prekladateľ? Medzinárodná spolupráca firiem sa predsa rýchlo rozširuje, takže s cudzím jazykom určite zabodujete aj v práci. To sú len tri dôvody z mnohých, prečo sa začať učiť nový jazyk a rozšíriť svoje kariérne príležitosti.

Žijeme v neustále sa meniacom svete, ktorý je čoraz konkurencieschopnejší. Znalosť ďalšieho jazyka je preto významnou výhodou, vďaka ktorej sa môžete odlišovať od ostatných kandidátov. Zamestnávatelia okrem znalosti viacerých jazykov uprednostňujú aj uchádzačov s vlastnosťami, akými sú všestrannosť, ctižiadostivosť a pozitívny prístup k iným kultúram. Všetky tieto vlastnosti je možné získať štúdiom ďalšieho jazyka.

Precestujete a spoznáte celý svet

Ak cestujete na dovolenku iba kvôli jemnej chuti obľúbených mentolových cigariet, ktoré sa pred nedávnom u nás prestali vyrábať a predávať, už nemusíte. Dokonalou náhradou pre vás určite budú špeciálne pukačky.

Pokiaľ navštevujete exotiku z dôvodu vytúženého relaxu, cestujte jedine s dobrou znalosťou angličtiny. Vysnívaná dovolenka bude s dobrou úrovňou cudzieho jazyka omnoho krajšia a pohodlnejšia.

Predstavte si, aké príjemné bude objednať si jedlo a nápoje, na ktoré máte chuť. Použiť dopravu bez toho, aby ste sa museli pozrieť do slovníka! Výhody učenia sa druhého jazyka sú teda zrejmé a určite vďaka nim prídete aj na to, že miestni obyvatelia sú ústretovejší, keď s nimi hovoríte v ich rodnom jazyku a túto vašu schopnosť ocenia.

Ak sa chcete do zahraničia priamo presťahovať, znalosť miestneho jazyka vám následný život v cudzom meste výrazne uľahčí. S miestnymi obyvateľmi, či novým šéfom v práci budete predsa môcť komunikovať bez akejkoľvek jazykovej bariéry.

Podporíte rozvoj svojho mozgu

Kúpili ste si nový ďalekohľad, pretože pobyt v prírode a jej pozorovanie milujete ako sladké koláče od starej mamy? V tom prípade podporujete aj svoje zdravie. Príroda a niekedy možno  aj ten koláč, je v mnohých ohľadoch ten najlepší liek na všetky problémy.

Rovnako to platí aj vtedy, keď pravidelne cvičíte a vaše telo je silnejšie a odolnejšie. To isté sa deje aj s mozgom. Čím viac ho cvičíte a zaťažujete, tým je vyvinutejší a ostrejší.

A učenie cudzieho jazyka je na precvičenie mozgu najlepšie. Existuje mnoho štúdií, ktoré dokazujú, že učenie sa cudzích jazykov diverzifikuje mozog. Znalosť viacjazyčného zlepšovania pamäte dosahujeme vďaka rozsiahlemu počtu gramatických úloh a pravidiel, ktoré je potrebné naučiť sa a správne ich používať. S vysokou istotou preto možno povedať, že v rodnom jazyku sa rozširuje aj slovná zásoba a zlepšuje gramatika. 

Ľudia, ktorí ovládajú viac jazykov, majú tendenciu veľmi dobre rozvíjať analytické myslenie a môžu efektívne a rýchlo riešiť zložité problémy. Je tiež zaznamenaný lepší rozvoj kognitívnych schopností, zvýšená rýchlosť rozhodovania, zlepšené schopnosti počúvania a dlhší čas na sústredenie. Nakoniec, a možno najzaujímavejšie, výskumy ukazujú, že u dvojjazyčných ľudí je väčšia pravdepodobnosť, že budú mať nižšie riziko vzniku chorôb, ako je Alzheimer alebo demencia.

Keď to nakoniec zhrnieme, dá sa povedať, že jazyk hrá v našom živote veľmi dôležitú úlohu. Čím lepšie ho ovládate, tým viac príležitostí v živote máte, či už ide o prácu, cestovanie, priateľstvo alebo „obyčajné“ sebazdokonaľovanie.

(PR)

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 05:17