unsplash.com
StoryEditor

Najekologickejší ostrov na svete a brutálne cyklotrasy. Tieto krajiny dbajú na prostredie

Eliška Trpíšková04.07.2021., 12:00h
Odborníci považujú koronový rok za jeden z najprospešnejších pre našu planétu, čo sa týka odľahčenia prírode od znečistenia. Tieto krajiny sa snažia byť ekologické aj bez pandémie.
Lajkuj Brainee.sk na

Ak podpíšeš EKO sľub, dostaneš víza

Poznáš najekologickejší ostrov na svete? Palau je tichomorské súostrovie neďaleko Filipín, ktoré sa môže pýšiť krištáľovo čistou vodou a panenskou prírodou. Bohatú biodiverzitu si vážia aj samotní obyvatelia, ktorých ale čoraz viac znepokojuje narastajúci počet turistov na ostrove. Obávajú sa, že práve turizmus môže mať na ich krajinu negatívny dopad, a preto zaviedli takzvaný „Palau pledge.“

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený momondo (@momondo)

Ide o prísahu, v ktorej turisti sľúbia, že po celý čas svojho pobytu budú krajinu udržiavať a ochraňovať. Pečiatkou a podpisom do pasu sa tak zaväzujú, že sa budú k ostrovu správať maximálne ekologicky. Zakázaný je napríklad lov, kŕmenie a dotýkanie sa rýb, lámanie koralov, vyťahovanie suvenírov z morského života, či trhanie ovocia alebo kvetov zo stromov. Ak turista niektorý zo zákazov poruší, môže dostať mastnú pokutu. Palau sa tak stal prvým štátom, ktorý takýto systém na ochranu životného prostredia zaviedol a očividne sa uchytil, keďže si ho neskôr vyskúšal i Havaj či Nový Zéland.

Niečo pre dobrodruhov

Ak si milovníkom dobrodružstva a udržateľnosti zároveň, cesta vlakom Rocky Mountanieer po kanadských horách je pre teba to pravé orechové. Vyhľadávaný vlak sa môže pýšiť tým, že zlepšil úroveň recyklovania, spriatelil sa s organizáciami na ochranu životného prostredia a prispel k zníženiu uhlíkových emisií. Pre fanúšikov cyklistiky tu máme zasa Virginskú horskú cyklotrasu. Na viac ako 800 kilometrovej ceste na juhu USA sa môžeš pokochať unikátnou prírodnou scenériou a zároveň za sebou zanecháš takmer nulovú uhlíkovú stopu.

Po stopách Alighieriho

Na rozdiel od cestovateľov vyhľadávajúcich dobrodružstvo sa medzi nami nájdu aj takí, ktorí preferujú pokojnú dovolenku a pohodové prostredie. Samozrejme, ešte stále s ohľadom na ekológiu a udržateľnosť. Do tejto kategórie možno jednoznačne zaradiť talianske Toskánsko. Túžiš po pokojnej prechádzke, pri ktorej si môžeš vyčistiť hlavu a musíš ju absolvovať pešo alebo na bicykli? Potom je tu pre teba trasa s názvom Le Vie di Dante, ktorá ide po stopách talianskeho básnika Dante Alighieriho a lemuje krásy pohoria Apeniny.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Le Vie di Dante (@viedidante)

Trasa pozostáva z takmer 400 kilometrovej sieti rozličných cestičiek a zahŕňa až 20 zastávok – od jeho hrobky v meste Ravenna až po jeho rodnú Florenciu.

Najekologickejšie metropoly

Singapur, Kodaň či Lisabon. Áno, čítaš správne. Možno sa práve teraz čuduješ, ako sa tieto mestá ocitli na zozname najekologickejších, keďže sa môže na prvý pohľad zdať, že životné prostredie skôr znečisťujú. Priblížme si teda situáciu a pozrime sa najskôr na Kodaň. Cieľom Kodane je stať sa svetovo prvým uhlíkovo neutrálnym hlavným mestom do roku 2025. Keďže veľa recyklujú, na skládku putuje menej ako 2% mestského odpadu a na prepravu používajú lode na solárny pohon či elektrické autobusy, ktoré lemujú sieť kvalitne vybudovaných cyklotrás a peších zón od výmyslu sveta.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Archie Maggio (@archie1811)

Voda v prístavoch je dokonca tak čistá, že sa tam môžeš rovno okúpať. A čo taký Singapur? Mnohí ho považujú za najvyspelejšie mesto sveta, no vedel si o tom, že v roku 2018 bolo vyhlásené za najudržateľnejšie mesto Ázie? Známe atrakcie ako Gardens by the Bay, Jewel Changi alebo Marina One boli už vopred navrhnuté s myšlienkou udržateľnosti a zaujímavosťou je, že do roku 2030 sa má 80% mestskej architektúry premeniť na eco-friendly. Netreba zabudnúť ani na Portugalsko a jeho „green“ Lisabon. Do roku 2021 sa Lisabon zaviazal vysadiť dva milióny stromov. Taktiež nezaostávajú ani v dopravných prostriedkoch, z ktorých je väčšina elektrických. Dokonca aj populárne tuk-tuky, ktoré vyhľadávajú turisti z celého sveta sú od roku 2017 elektrické.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 10:35