Ivana stráži luxusné domy po celom svete a stará sa o zvieratá.
StoryEditor

Ivana stráži luxusné domy po celom svete. Práca snov? Tomu ver. Má však úskalia

Ľubomíra Somodiová04.06.2021., 07:00h
Lajkuj Brainee.sk na

Digitálna nomádka Ivana Grešlíková prebýva na tých najzaujímavejších miestach v luxusných vilách či útulných vidieckych sídlach – zadarmo. Kľúče od majiteľov nehnuteľností dostáva výmenou za starostlivosť o zvieratá či záhradu. Ide o takzvaný house sitting, ktorý jej učaroval. Ale pozor, nie je pre každého.

Ako si sa dostala k house sittingu a čo to vlastne je?

Dozvedela som sa o ňom od kamarátov ešte v roku 2014. Tiež pracovali na cestách online a zdržiavali sa v krajinách dlhodobo práve vďaka house sittingu. Zaujalo ma to, hoci na prvé počutie mi to prišlo bizarné. Bývať u niekoho, kým je ten človek preč? Rozpačitý pocit sa rozplynul na prvej zákazke v Brightone, kde som si tento spôsob cestovania zamilovala. Veľa urobili priateľskí majitelia.

Celý koncept spočíva v tom, že sa staráte o niečí dom, byt, záhradu, ale predovšetkým domácich miláčikov počas neprítomnosti majiteľov. Sú buď na dovolenke, služobnej ceste, v nemocnici a nechcú nechať zvieratká v psích hoteloch. Jednak je to výhodnejšie z finančných dôvodov, ale house sitterov si volajú hlavne preto, aby nenarušili rutinu zvierat a nechali ich v prostredí, ktoré im je blízke.

Dá sa house sittingom aj zarábať? Existujú profesionálny housesitteri?

Dá, hoci house sitting nie je o zárobku, skôr o pomoci a objavení nových krajín iným spôsobom. Zarobiť si house sittingom sa dá v Singapure, USA, Austrálii… Tam, kde sú na tom majitelia finančne dobre. Avšak tým, že väčšina house sitterov ponúka služby bez poplatkov, uchádzači, ktorí by si za to chceli nechať zaplatiť, sa tým len ukrátia o možnosť house sittovať.

Čo je najčastejšia mylná domnienka o tom, ako house sitting funguje?

Že ide o ubytovanie zadarmo. Mnohí si predstavujú, že hneď, ako majiteľ zabuchne za sebou dvere, majú vilu pre seba a dovolenka môže začať. Veľký omyl. Síce vám nechajú kľúče, ale s nimi aj kopec zodpovednosti, hlavne o zvieratá. House sitting sa často prezentuje ako ubytovanie vo svete zadarmo. Nuž, úplne zadarmo to nie je. Za dobré webstránky, kde sa môžete zaregistrovať a nájsť ponuky house sittingu, sa platí ročný poplatok. Za letenku, cestovný lístok do destinácie si tiež platíte sami. V prípade dlhodobých house sittov (2 a viac mesiacov) sa stane, hoci zriedka, že z vlastného vrecka musíte pokryť elektrinu, vodu, internet za obdobie, ktoré dom strážite.

Preferuješ skromnejšie obydlia či luxusné byty?

House sittingy si hľadám podľa lokality, nie podľa toho, ako vyzerá dom. Mám radšej vidiecke nehnueľnosti, kde sa dá ísť v prípade starostlivosti o psíka na prechádzku do voľnej prírody. Ak ide o kratšie stráženie, mestá sú fajn, ale na 1-3 mesačné zákazky preferujem vidiek, hoc aj so skromným domčekom. Treba myslieť na to, že čím luxusnejší dom, tým viac povinností – nastavenie alarmu, kontrola okien, brány, starostlivosť o čistotu, opatrnosť pri používaní drahších spotrebičov, aby človek nezavadil o starožitnosti.
 
Okrem miesta si vyberám house sitting aj podľa počtu a druhu zvierat, ako ďaleko je miesto od zastávky na autobus, do obchodu pokiaľ je to v odľahlej časti, no a ako dlho mi v krajine dovolia ostať víza.

Kde všade Ivana bývala?

Spojené kráľovstvo - Brighton / 5 týždňov, Vietnam - Hanoj / 2x2 mesiace, 1x2 týždne
Ho Či Minhovo Mesto / 3 dni , Singapur / 2 týždne, Turecko - 2x Selimiye / spolu 6 mesiacov, USA - New York / 5 dní, New Orleans / 2,5 mesiaca, Portugalsko - dedinka pri meste Marvao / 2 mesiace, Belgicko - Obec pri Ghente / 2 týždne, Francúzsko - Accolay / 1 týždeň, Taliansko - Miláno / 2 týždne, Apúlia­ / 3 týždne, Kolumbia - hory za Medellínom / 2,5 týždňa, Mexico - 2x malé dedinky (vyše mesiaca).

V čom sú ľudia, ktorí takto ponúkajú svoj príbytok špecifickí. Spája ich niečo?

Je to zaujímavé, ale v 19-tich z 20-tich house sittingov, ktoré som absolvovala, boli zvieratá zachránené z ulice. Majitelia boli „expati“, ktorí neraz vzali zvieratko z útulku ešte u seba doma a priviezli ich so sebou po tom, čo sa presťahovali do zahraničia.

Ďalšia spoločná vlastnosť majiteľov je tá, že všetci chcú, aby ste sa u nich cítili ako doma. Často je to tak, že sú v tých krajinách cudzinci, preto veľmi dobre vedia, čo to znamená byť v novej krajine. Zoznámia vás so susedmi, kamarátmi, aby ste sa necítili sami, prípadne ak budete potrebovať pomoc.

Môže si človek aj niekde vyjsť, keď sa stará o dom aj s „rastlinstvom a živočíšstvom“, či je uväznený v dome?

Toto je jedna z častých obáv, ale neopodstatnená. House sitting nie je o nonstop upratovaní, cvičení či česaní psíkov. Majitelia sa zväčša sami snažia dať house sitterom tipy čo si pozrieť, kde sa dobre najesť v miestnych podnikoch. Samozrejme, počítajú s tým, že budete venovať ich miláčikom značnú pozornosť, ale je to všetko o dohode. Závisí to aj od samotných zvierat. V Turecku som sa starala o kocúra, ktorého si majitelia adoptovali z ulice. Prespával na streche. Pani domu mi sama navrhla, aby som šla s ich dobrým kamarátom na otočku do Grécka, dali nám k dispozícii loď a kocúrovi som mala dať dve misky jedla navyše. Naopak, v Hanoji som mohla nechať mačky samé doma maximum dve-tri hodiny, inak začali trpieť úzkosťou.

O aké zvieratá si sa starala?

Najčastejšie mačičky, psy, ale boli aj sliepky, ryby v rybníku, akváriu a papagáje.

Nemali si s nimi nejaký urgentný prípad, že ste museli utekať k veterinárovi?

Raz, počas house sittingu v malej rybárskej dedinke v Turecku. Kocúr dostal parazity a najbližší veterinár bol dve hodiny autom. Pomohla mi suseda, ktorá mala vyše desať mačiek a dosť liekov aj pre celú dedinu.

Komu by si odporučila house sitting a komu nie?

Hodí sa pre ľudí, ktorí majú radi zvieratká a zmysel pre zodpovednosť. Je to tiež ideál pre tých, ktorí pracujú online. Poriadne by to mohli zvážiť cestovatelia, ktorí si chcú skôr užiť pamiatky.

Aké tri rady by si odporučila začínajúcim house sitterom?

Byť úprimný sám k sebe prečo chcem s house sittingom začať. Nezatajovať informácie pred majiteľom (alergia na zviera, rozbité veci počas ich neprítomnosti, keď sa má zvieratko zle a pod.). No a vybrať si prvý house sitting niekde v Európe a necestovať na opačný koniec sveta len preto, že si chceme vyskúšať poliať cudziu záhradu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 14:50