parkovisko, parkovanieDreamstime
StoryEditor

Drobná chyba na parkovisku ťa môže vyjsť poriadne draho. Na toto mnohí vodiči zabúdajú

Radoslav Petrík10.03.2021., 11:11h
S postupným uvoľňovaním opatrení budú nákupné centra plnšie než zvyčajne. Na parkoviskách potom zvýšte pozornosť a nezabúdajte na pravidlo pravej ruky.
Lajkuj Brainee.sk na

Na cestách dochádza denne k vypätým a nebezpečným situáciám, ktoré sa môžu podpísať na plechoch áut či dokonca zdraví posádky. A pritom by v mnohých prípadoch stačilo dostatočne venovať pozornosť vedeniu vozidla, nepreceňovať svoje schopnosti, byť ohľaduplný a dobre ovládať pravidlá cestnej premávky.

A práve v poslednom bode majú niektorí vodiči menšie či väčšie medzery. Medzi častý nedostatok patrí napríklad neznalosť "pravidla pravej ruky" a teda dávania prednosti vozidlám prichádzajúcim z pravej strany. Samozrejme, na križovatkách, kde nie je prednosť v jazde upravená dopravným značením.

Problém totiž nastáva hlavne na neoznačených križovatkách parkovísk v exteriéri. Platia tu pre vodičov rovnaké pravidlá ako na bežných komunikáciách a pri ich nedodržaní sa môže nákup potravín alebo darčekov zbytočne predražiť o opravu poškodeného auta po banálnej chybe.

Ak na výjazdoch z uličiek parkovacích radov teda nie je osadená dopravná značka upravujúca prednosť v jazde, platí pravidlo pravej ruky - čiže ak z takejto uličky vychádzate, automobily prichádzajúce z ľavej strany by vám mali dávať prednosť a rovnako tak vy vozidlám idúcim z pravej strany.

​A to aj vtedy, ak sa cesta na ktorú vychádzate zdá byť dlhšia, rovnejšia či širšia a pôsobí potom na prvý pohľad ako hlavná cesta. Príkladov je mnoho, my môžeme použiť veľké externé parkovisko Tesca v bratislavskej Petržalke.

Google Maps

​​Tu nie sú výjazdy doplnené o zvislé dopravné značenie a vodiči preto musia využívať pravidlo pravej ruky, teda púšťať vodičov z radu parkovacích miest vpravo (na obrázku vyššie červenou farbou) a zase vodiči vychádzajúci z radu parkovacích miest dávajú prednosť vodičom prichádzajúcim z pravej strany (na obrázku modrou farbou).

Táto dlhá rovná cesta nie je označená ako hlavná, túto funkciu zastáva iba v neďalekej križovatke, kde o tejto skutočnosti informuje vodičov dopravné značenie (obrázok nižšie). Prakticky však platí iba do prejdenia tejto riadenej križovatky, autám vychádzajúcim z ďalších uličiek radu parkovacích miest už je nutné dávať opäť prednosť sprava.

Označenie platí prakticky iba pre túto zákrutu/riadenú križovatku, ďalej je nutné sa riadiť už pravidlom pravej ruky

Google Maps

​Veľa vodičov, ktorí pravidlá cestnej premávky dobre poznajú, je potom nepochopených a braných za zdržiavačov, keď na parkovisku dávajú podľa správnosti prednosť autám prichádzajúcim sprava. Tí zase mávajú rukami a čakajú na váš prejazd, pretože o pravidle nemajú ani tušenie.

Častá je aj opačná situácia, kedy máte v pláne vyjsť z uličky radu parkovacích miest, no vodič prichádzajúci z vašej ľavej strany nespomaľuje a nemá tušenie, že vám v tejto chvíli má dávať prednosť v jazde. Vy teda radšej zastavíte, aby nedošlo ku kolízii a pritom by to bol práve vodič zľava, kto by bol na vine. Pokračuje ďalej v tom, že je na hlavnej ceste a nikto ho nemôže ohroziť.

​​I keď na parkoviskách nemajú podobné situácie vážnu dohru, keďže sa tu jazdí malými rýchlosťami a aj v prípade zrážky by to boli skôr iba škodové udalosti menšieho charakteru, stále ide o zbytočné problémy, ktoré by ste museli v týchto neľahkých časoch riešiť. Nehovoriac o tom, že pravidlo pravej ruky sa využíva aj na neriadených križovatkách mimo parkovísk a ak vás pristihne polícia, čaká vás pokuta.

Ak teda patríte k vodičom, ktorí o tomto pravidle a situácii nevedeli, pri najbližšom zasadnutí za volant zbystrite a myslite na pravidlo pravej ruky. Ušetríte tak starosti sebe, ostatným vodičom a nepredražíte si zbytočne nákup vianočných darčekov či neohrozíte životy ostatných účastníkov cestnej premávky.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/auto/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 21:45