Podľa National Sleep Foundation trpí väčšina Američanov nedostatkom spánku. A tento problém sa zďaleka netýka len obyvateľov zo Spojených štátov amerických. Vzhľadom k tomu, že spánok zohráva dôležitú úlohu v hormonálnej regulácii, obnove svalovej hmoty, vývoji pamäti a udržiavaní správne fungujúceho metabolizmu, môže dlhodobý nedostatok spánku viesť k nárastu hmotnosti, úzkostiam, depresii a inzulínovej rezistencii. Tým pádom hrozí riziko vzniku cukrovky 2. typu, vysokého krvného tlaku a srdcových ochorení. Podľa niektorých odborníkov vám časté ponocovanie môže ubrať dokonca až desať rokov života.Pixabay
StoryEditor

Covid-19 nás obral o spánok. Čoraz viac si pomáhame tabletkami

23.03.2021, 07:26
Živé sny, nočné mory, neskoré zaspávanie, insomnia. To je iba zlomok z toho, ako pandémia koronavírusu zasiahla do našich spální, varuje uznávaná profesorka neurológie. Odborníci radia, ako si pomôcť.

Wu-chan, hlavné mesto čínskej provincie Chu-pej sme pred rokom mnohí vôbec nepoznali. Nevinná správa o prvých pacientoch nakazených novým druhom koronavírusu SARS-CoV-2, pravdepodobne z trhu s predajom živých zvierat v tomto najľudnatejšom meste v strednej Číne, natrvalo zmenila naše životy.

Do slovenských covidových dejín sa navždy zapíše 6. marec 2020, keď sa potvrdil prvý prípad infekčného ochorenia Covid-19 na Slovensku, za ktoré môže práve vírus SARS-CoV-2. Pandémia, ktorá si doteraz u nás zobrala už viac ako 9 000 životov ukradla nielen náš ekonomický či súkromný život, ale enormne udrela aj na naše fyzické, psychické zdravie i spánok.

Dôsledky lockdownu na spánok

„Počet depresívnych a úzkostných stavov narástol o viac ako tretinu. Lockdown vedie k zvýšeniu živých snov až nočných mor, k zhoršeniu kvality spánku, predĺženiu doby usínania, výraznému zvýšeniu výskytu insomnie. Súčasne došlo k rastu užívania hypnotík, častejšie u žien,“ uviedla česká prof. MUDr. Soňa Nevšímalová, DrSc. z Neurologickej kliniky 1. Lekárskej fakulty Univerzity Karlovej v Prahe a Všeobecnej fakultnej nemocnice, v ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-03-09 07:01:16 - Feat.: 0 - Title: Nepravidelný spánok môže zvyšovať riziko vzniku depresie
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 04:14