Matilda Wormwood Pexels
StoryEditor

Štúdia: Koronavírus sa mení tak, aby sa ľahšie šíril vzduchom

20.09.2021, 16:30
Autor:
redred
Výskum naznačuje, že varianty sa stále lepšie šíria vzduchom, preto okrem očkovania musíme zabezpečiť aj lepšie vetranie a nosiť tesnejšiu priliehajúcu ochranu dýchacích ciest, hovoria vedci.

Výsledky novej štúdie virológov z Marylandskej univerzity ukazujú, že SARS-CoV-2 sa evolučne mení tak, aby sa ľahšie a lepšie prenášal vzduchom.  

Výskum taktiež ukazuje, ako sa proti novým kmeňom brániť, a potvrdzuje, že prekrytie dýchacích ciest je naozaj efektívne. Informovala o tom česká televízia ČT24 na svojej stránke.

Vedci zistili, že keď infikovaní vydychujú, vypúšťajú do svojho okolia po nákaze alfou asi 43 až stokrát viac vírusových častíc, ako tomu bolo u pôvodných kmeňov tohto vírusu.  

Podľa výskumu znižujú množstvo takto vydychovaného vírusu asi na polovicu aj obyčajné látkové rúška. Ako uviedla ČT24, výsledky vyšli v odbornom časopise Clinical Infectious Diseases. 

Nové dôkazy 

„Naša najnovšia štúdia prináša ďalšie dôkazy o význame prenosu vírusu vzduchom,“ uviedol hlavný autor štúdie, epidemiológ Don Milton.  

„Vieme, že variant delta, ktorá teraz dominuje, je ešte nákazlivejšia ako variant alfa. Náš výskum naznačuje, že varianty sa stále lepšie šíria vzduchom, preto okrem očkovania musíme zabezpečiť aj lepšie vetranie a nosiť tesnejšiu priliehajúcu ochranu dýchacích ciest, aby sme šírenie vírusu zastavili,“ dodal.

Podľa ČT24, množstvo vírusu uvoľneného do vzduchu pri nákaze variantom alfa bolo oveľa väčšie (až osemnásťkrát), než by sa dalo vysvetliť iba zvýšeným množstvom vírusu v nosných steroch a slinách. 

Jeden z vedúcich autorov doktorand Jianyu Lai vysvetlil, čím to je: „Množstvo vírusu v slinách a nosových steroch je u varianty alfa zvýšené. Vírus z nosa a úst by sa preto mohol prenášať rozprašovaním veľkých kvapôčok do blízkosti nakazenej osoby. Naša štúdia však ukazuje, že ešte oveľa viac sa zvyšovalo množstvo vírusu vo vydychovaných aerosóloch.“ 

K tomuto výraznému nárastu množstva vírusu prenášaného vzduchom došlo pri mutácii na variant alfa, teda ešte pred príchodom varianty delta. Podľa autorov to naznačuje, že vírus sa vyvíja tak, aby sa lepšie šíril vzduchom.

Fungujú rúška? 

Ďalším cieľom tejto štúdie bolo podľa ČT24 overiť, či proti aerosolovému prenosu miniatúrnymi čiastočkami môžu rúška vôbec fungovať. Preto vedci merali, koľko častíc vírusu sa dostane do okolia, ak máme nasadenú rúšku (chirurgickú, alebo aj doma šitú).  

Ukázalo sa, že zakrytie tváre znížilo množstvo častíc s vírusom vo vzduchu približne o polovicu. Bohužiaľ ani rúška nedokázali úplne zabrániť vírusu, aby sa dostal do ovzdušia. 

Ochrana dýchacích ciest ale stále zostáva dôležitá, pretože u nákazy je zásadné množstvo tzv. infekčnej dávky, teda počet vírusových častíc, ktoré „inváziu" vykonajú.

Čím menej ich je, tým vyššia je pravdepodobnosť, že sa s nimi imunita vysporiada. Ako citovala česká televízia spoluautorku výskumu a virologičku Jennifer Germanová: „koronavírus môže byť vo vašom vydychovaní a používanie ochrany dýchacích ciest znižuje možnosť, že ho vydýchnete na ostatných.“

 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
03. máj 2024 10:29