Reuters
StoryEditor

V Peru zatkli gang zdravotníkov. Obchodovali s lôžkami na JIS pre covidových pacientov

23.07.2021, 00:40
Autor:
tasrtasr
Peru s asi dvoma miliónmi infikovaných a takmer 200 000 úmrtiami sa stalo krajinou s najvyššou mierou smrtnosti na koronavírus na svete.

Peruánska polícia zatkla deväť ľudí, vrátane zamestnancov štátnej nemocnice, ktorí sú podozriví, že za hospitalizáciu pacientov nakazených koronavírusom na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) žiadali úplatok.

Za poskytnutie jedného takéhoto lôžka vyžadovali v prepočte aj tisíce eur. Vo štvrtok o tom informovala agentúra AFP.

Deväť osôb, medzi ktorými boli aj riaditelia mimovládnej organizácie pre starostlivosť o pacientov, zatkli ešte v stredu a vo štvrtok boli predvedení pred súd.

Prokurátor Reynaldo Abia novinárom povedal, že vyšetrovanie sa začalo na základe sťažnosti ženy, ktorá mala člena rodiny chorého na Covid-19 a za jeho zaradenie na listinu čakateľov na lôžko na oddelení JIS zaplatila v prepočte 20 000 eur. Túto sumu od nej žiadal "gang" zdravotníkov.

Peru zasiahla epidémia vyvolaná koronavírusom SARS-CoV-2 veľmi silno a začiatkom tohto roka spôsobila extrémny tlak na tamojšie nemocnice, ktoré zápasili s nedostatkom zásob kyslíka pre naň odkázaných pacientov.

V apríli bolo v Peru v jednom okamihu v nemocnici rekordných 15 547 pacientov s laboratórne potvrdenou nákazou koronavírusom, v súčasnosti ich je asi 7 000.

Peru s asi dvoma miliónmi infikovaných a takmer 200 000 úmrtiami sa stalo krajinou s najvyššou mierou smrtnosti na koronavírus na svete, konštatovala AFP.

Minister zdravotníctva Óscar Ugarte na margo škandálu uviedol, že "je ohavné, že niekto vôbec mohol obchodovať s lôžkami na JIS". Vyjadril presvedčenie, že trest za to by mal byť krutý.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 06:24