StoryEditor

Vedci zostavili otázky a odpovede o pôvode Covid-19. Pre a proti úniku SARS-CoV-2 z laboratória

12.06.2021, 08:00
Aké sú kľúčové argumenty pre únik z laboratória? Má vírus vlastnosti, ktoré by naznačovali, že bol vytvorený v laboratóriu? Prečo nebolo doteraz identifikované zviera prenášajúce vírus na človeka? Na otázky o pôvode koronavírusu sa snažili vedci odpovedať faktami.

Na pretras sa opäť dostáva pôvod pandemického vírusu. Ako sme vás informovali to, čo sme pred rokom a pol, v čase vypuknutia pandémie považovali za hoax naberá dnes iný rozmer. Rozbušku zapálil americký prezident Joe Biden, ktorý nedávno oznámil, že USA začali s urgentným vyšetrovaním pôvodu SARS-CoV-2, pričom sa budú intenzívne zaoberať teóriou jeho úniku z čínskeho laboratória.

Hypotézu úniku z laboratória navyše teraz podporila aj informácia denníka Wall Street Journal, podľa ktorej, Americké Národné laboratórium Lawrencea Livermorea v tajnej správe z mája uviedlo, že hypotéza o možnosti úniku koronavírusu z čínskeho laboratória znie vierohodne a je potrebné ju znova prešetriť. Biden navyše chce, aby mu americké tajné služby o 90 dní predostreli, aký je pôvod SARS-CoV-2.

Vedecký časopis Nature zostavil viacero otázok týkajúcich sa možného laboratórneho úniku, na ktoré vedecky argumentuje.

Zatiaľ nie sú k dispozícii žiadne dôkazy o úniku z laboratória. Prečo vedci o tom stále uvažujú?

Vedci ani teraz nemajú dostatok dôkazov o pôvode SARS-CoV-2 na to, aby mohli vylúčiť hypotézu laboratórneho úniku alebo dokázať, že vírus má prírodný pôvod.

Mnoho vedcov zaoberajúcich sa infekčnými chorobami sa zhoduje v tom, že najpravdepodobnejším scenárom je, že vírus sa vyvinul prirodzeným spôsobom a rozšíril sa z netopiera priamo na človeka alebo cez prostredníka, medzičlánok. Väčšina vznikajúcich infekčných chorôb začína totiž prenosom do prírody, ako sa to pozorovalo u HIV, chrípkových epidémií, ohnísk eboly a koronavírusov, ktoré spôsobili epidémiu SARS začiatkom roka 2002 a výskyt ohniska respiračného syndrómu na Blízkom východe (MERS) v roku 2012.

Viacero vedúcich vedeckých pracovníkov podporuje prírodný pôvod. Netopiere sú známymi nosičmi koronavírusov a vedci zistili, že genóm SARS-CoV-2 je najviac podobný genómu RATG13, teda koronavírusu, ktorý sa prvýkrát našiel u netopiera-podkovára (Rhinolophus affinis) v juh...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-05-29 12:08:26 - Feat.: 0 - Title: Po stopách Covid-19: zmrazené mäso, banské netopiere i wu-chanské laboratórium. Začalo sa veľké vyšetrovanie zrodu SARS-CoV-2
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
29. apríl 2024 06:23