StoryEditor

Všetky fakty o univerzálnej vakcíne proti covidu: Kedy sa jej dočkáme a bude účinná na nové mutácie?

06.06.2021, 12:00
Epidemiológom a virológom robia teraz starosti aj tzv. únikové mutácie.

Na Slovensku i v Českej republike naďalej prevažuje britský (alfa) variant pandemického vírusu. V oboch krajinách sa však vyskytla aj juhoafrická (beta) a indická (delta) mutácia.

Čím sa jednotlivé varianty vyznačujú a bude na ne fungovať očkovanie? Pribúda ľudí, ktorí sú voči Covid-19 imúnni, či už po jeho prekonaní, alebo vďaka očkovaniu. Ako informoval Jan Klika z českej Akadémie vied (AV ČR), vyhrané rozhodne nie je. Medzi dôležité úlohy teraz patrí mapovanie nových variantov vírusu SARS-CoV-2. Čím intenzívnejšie a dlhšie sa vírus rozširuje, tým viac sa mení.

„Keby sme koncom minulého roka vedeli, že sa v Česku šíri plnou rýchlosťou variant, ktorý je infekčnejší ako ten existujúcia, pred Vianocami by nedošlo k uvoľneniu. Situácia na začiatku tohto roka mohla byť oveľa lepšia,“ povedal Ján Pačes, z Ústavu molekulárnej genetiky AV ČR, ktorý sa zaoberá sekvenciou vzoriek. Mutácia podľa neho predstavuje zmenu jedného z 30 000 „písmen“ v genetickej informácii vírusu.

Jeden až dva varianty mesačne

Mutácie sa označujú pomocou kódov, ako sú napríklad N501Y alebo K417T. Pre variantu je typická nejaká skupina mutácií. SARS-CoV-2 v populácii prirodzene mutuje s frekvenciou jedna až dve varianty za mesiac. „|Vírusy sa medzi sebou nekrížia, postupne iba priberajú mutácie, vďaka ktorým, keď sú výhodné, sa šíria viac. Všetky mutácie, o ktorých sa bavíme, sa prejavujú v spike proteíne, teda v špičke na povrchu vírusu,“ ozrejmil na stránke AV ČR J. Pačes.

Ako ďalej spresnil, nákazlivosť a nebezpečnosť vírusu sa môže zvyšovať, ale tiež zostávať rovnaká, alebo sa dokonca znižovať. Žiaľ, ukazuje sa, že nové varianty majú vyššiu schopnosť napádať cieľové bunky ľudského tela.

Podľa Pačesa jednotlivé doteraz identifikované varianty nemenia priveľmi vlastnosti koronavírusu, ide stá...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-05-19 05:12:00 - Feat.: 0 - Title: Zaberá Pfizer a Moderna na indický variant? Odborníci už majú odpoveď
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
14. máj 2024 10:21