StoryEditor

​Na Floride vypustia geneticky modifikované komáre

03.09.2020, 00:00
Miestni obyvatelia a ochranári protestujú

Miestne úrady schválili plán na vypustenie komárov do oblasti Florida Keys v rokoch 2021 – 2022 po tom, čo modifikované komáre boli schválené federálnymi regulátormi. Proti zámeru však ostro vystupujú odporcovia z radov environmentalistov i miestnych obyvateľov. O vypustení 750 miliónov komárov informoval portál BBC.

Plány

Pilotný projekt pre floridské močiare schválila tento rok v máji vládna environmentálna agentúra EPA. Cieľom projektu je otestovať v reálnych podmienkach, či je možné využiť geneticky modifikované komáre k tomu, aby sa obmedzilo ich množstvo v prírode. Druh komára Aedes aegypti je totiž prenášačom mnohých chorôb, ako sú žltá horúčka, horúčka dengue alebo prenášačom vírusu Zika a Chikungunya.

Vedci na tento účel geneticky vytvorili samce komárov označené ako OX5034. V ich DNA vykonali niekoľko zmien, vďaka ktorým budú plodiť len samičie potomstvo, ktoré však zahynie už v larválnom štádiu. To znamená, že nikdy nedorastú do veľkosti, keď už sajú krv a prenášajú choroby. Mal by sa tak znížiť počet komárov v tejto oblasti a zároveň aj šírenie spomínaných chorôb na ľudí.

Komáre vytvorila v laboratóriách spoločnosť Oxitec, ktorá už dostala povolenie využiť tieto komáre v ďalšej lokalite, a to začiatkom roku 2021 v texaskej Harris County.

Agentúra EPA schvaľovala projekt niekoľko rokov, posudzovala pritom dosahy na človeka i na prírodu. „Ide o skvelý vývoj, pretože naša práca je výsledkom viac ako desaťročného prelomového výskumu stoviek ľudí z mnohých krajín sveta. Všetci chcú chrániť naše komunity pred Zikou, dengue, žltou horúčkou a ďalšími chorobami, ktoré komáre prenášajú,“ reagoval riaditeľ spoločnosti Oxitec Grey Frandsen.

Experiment

Za skvelý ho však nepovažujú všetci. Tento plán má veľa kritikov vrátane takmer 240-tisíc ľudí, ktorí podpísali petíciu o zmene. Projekt tiež vyvolal rozruch medzi environmentálnymi skupinami, ktoré varujú pred nezamýšľanými dôsledkami. Jedna organizácia prirovnala plán k experimentu Jurského parku. „S urgentnou krízou, ktorej čelia náš národ i štát Florida – pandémia koronavírusu, rasová nespravodlivosť, klimatická zmena –, naše úrady využili doláre daňových poplatníkov na to, aby vykonali experiment v duchu Jurského parku,“ kritizuje plány Jaydee Hansonová, riaditeľka organizácie International Center for Technology Assessment and Center for Food Safety. „Čo by sa mohlo pokaziť? Nevieme, pretože agentúra EPA protizákonne odmietla analyzovať environmentálne riziká,“ dodala.

Aktivisti upozorňujú pred možným poškodením ekosystémov a možným vytvorením hybridných komárov odolných proti insekticídom.

Projekt odsudzuje aj environmentálna skupina Friends of the Earth podľa ktorej vypustenie geneticky modifikovaných komárov zbytočne ohrozí obyvateľov Floridy, životné prostredie a ohrozené druhy uprostred pandémie.

Projekt, ktorý znie jeho kritikom príliš riskantne, však schválilo už sedem amerických vládnych agentúr. Predstavuje reakciu na situáciu pred desiatimi rokmi, keď sa na Floride objavili lokálne prípady horúčky dengue a úrady nedokázali situáciu vyriešiť pomocou klasických osvedčených spôsobov, ako sú insekticídy.

Spoločnosť Oxitec už tieto geneticky modifikované komáre testovala na Kajmanských ostrovoch, v Paname a Brazílii. Podľa vyjadrení spoločnosti všade všetko fungovalo skvele. Spoločnosť tak tvrdí, že neexistuje žiadne nepriaznivé riziko pre ľudí alebo životné prostredie.

Autori projektu sa neobávajú ani narušenia potravinového reťazca na Floride, komár Aedes aegypti totiž tvorí len asi jedno percento všetkých komárov v tomto prostredí.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
02. máj 2024 15:10