StoryEditor

Pre Covid-19 musela byť pomoc tisícom pacientov u nás odložená. Veľký prehľad o situácii v nemocniciach

20.12.2021, 11:00
Autor:
kš
Koľko plánovaných operácií museli nemocnice pre pandémiu odložiť? Aká je aktuálna situácia v nich?

Pri pandémii Covid-19 by sme asi ťažko hľadali povestné svetlo na konci tunela. Jedna vlna strieda druhú, navyše sa blíži hrozba omikronu.

Nemocnice, zdravotníci idú za hranicami svojich možností, nad maximom svojich síl v starostlivosti o covidových pacientov, a podľa zverejňovaných štatistík prevažne nezaočkovaných.

Nad Slovenskom pritom visí Damoklov meč v podobe inej „epidémie“, a to odložených výkonov. Nejde pritom o desiatky, ale až tisíce pacientov, ktorých plánované zákroky boli pre preplnenosť nemocníc odložené.

Ako povedal v rozhovore pre Zdravotnícke noviny minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský, my neliečime iba ľudí s Covid-19.

„Katastrofa tu je, ale nie kvôli covidu, i keď covid je primárny dôvod, ale kvôli tomu, že iks tisíc ďalších ľudí nemá možnosť sa štandardným spôsobom liečiť, to je ten problém. Áno, máme tu nejakú zaočkovanú populáciu, ale keby bola zaočkovaná na 70 percent, tak tu neriešime tieto veci a mali by sme možnosť sa v nemocniciach viac nadýchnuť a robiť štandardnú medicínu,“ uviedol v rozhovore minister zdravotníctva.

Ako dodal, diabol tkvie v detailoch. „My len chceme, aby ľudia mohli normálne fungovať, a tiež, aby sa o nich postarali v nemocniciach. Šéf Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb mi nedávno povedal, že im tam jeden pacient ležal na umelej pľúcnej ventilácii 150 dní. Za ten čas na tom jednom lôžku mohli spraviť 75 výkonov pre kardiochirurgických pacientov. To znamená, že jeden človek vyblokoval 75 ľudí, ktorí mohli dostať svoju zdravotnú starostlivosť.

A tých príkladov je veľa. Novinári sa ma často pýtajú, či sú aj kolaterálne straty, keďže sa nelieči. Samozrejme, že sú, ak niekto nie je odoperovaný. Ak sa problém indikuje, tak sa operuje. Horšie je, keď sa na to nepríde,“ vysvetlil. Celý rozhovor s ministrom zdravotníctva si môžete prečítať tu.

Zdravotnícke noviny oslovili viaceré nemocnice s otázkami odložených výkonov. Koľko plánovaných operácií museli pre pandémiu odložiť? Aká je aktuálna situácia v nemocniciach? 

Bratislava a Košice

Univerzitná nemocnica v Bratislave (UNB) pred mesiacom avizovala, že pre pandémiu koronavírusu museli odložiť 4 560 plánovaných operácií v rôznych odbornostiach, ako je ortopédia, neurochirurgia, chirurgia a gynekológia. Odklad operácií, sa podľa hovorkyne nemocnice Evy Kliskej, netýka onkologických pacientov a pacientov, ktorí potrebujú neodkladný operačný výkon.

Ako informoval námestník odboru liečebno-preventívnej starostlivosti pre chirurgické odbory Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) v Košiciach MUDr. Róbert Čellár, PhD., MPH, nemocnica je aktuálne zaťažená starostlivosťou o veľký počet pacientov s ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
18. máj 2024 14:34