StoryEditor

Vedci hľadajú ľudí, ktorí nikdy nedostali covid. Ako môžu pomôcť pri vývoji nových liekov?

08.11.2021, 22:40
Autor:
kš
Určiť gény, ktoré môžu poskytnúť prirodzenú odolnosť proti SARS-CoV-2 by mohlo pomôcť identifikovať cesty zapojené do boja proti Covid-19, a taktiež lepšie pochopiť jeho patogenézu.

Medzinárodný tím vedcov hľadá ľudí, ktorí sú geneticky odolní voči SARS-CoV-2, v nádeji, že aj vďaka nim vyvinú nové lieky a spôsoby liečby.

Predstavte si, že by ste sa narodili prirodzene odolní voči SARS-CoV-2 a nikdy sa nemusíte obávať nákazy Covid-19 alebo šírenia vírusu. Ak máte túto superschopnosť, výskumníci sa s vami chcú stretnúť, aby vás zaradili do svojej štúdie.

Touto výzvou uverejnenou vo vedeckom časopise Nature Immunology spustil medzinárodný tím vedcov globálnu štúdiu zameranú na tých, ktorí sú geneticky odolní voči pandemickému vírusu.

Vedci teraz dúfajú, že identifikácia génov chrániacich týchto jedincov by mohla viesť k vývoju liekov blokujúcich vírusy, ktoré nielen chránia ľudí pred Covid-19, ale taktiež im bránia v prenose infekcie. 

„Je to úžasný nápad. Úspech však nie je zaručený,“ uviedla Mary Carringtonová, imunogenetička z Frederick National Laboratory for Cancer Research v Bethesde v americkom štáte Maryland. Jej kolegovia z Belgicka či Texasu sa taktiež zamýšľajú nad tým, ako týchto ľudí nájsť.

„Ak existuje genetická odolnosť voči SARS-CoV-2, môže existovať „iba hŕstka“ ľudí s touto vlastnosťou,“ dodala detská imunologička a lekárka z Katolíckej univerzity v Leuvene v Belgicku Isabelle Meyts.

Nezhodné páry

Katerina Holmes Pexels

Ako uviedol Nature na svojej stránke, autori štúdie, vrátane Evangelosa Andreakosa, imunológa z Nadácie pre biomedicínsky výskum Aténskej akadémie, s istotou tvrdia, že týchto ľudí vystopujú. „Aj keď by sme identifikovali iba jedného, bude to mať veľký význam,“ ozrejmil.

Prvým krokom je, podľa neho, zúžiť vyhľadávanie na ľudí, ktorí boli vystavení chorému človeku bez ochrany počas dlhšieho obdobia, pričom neboli pozitívni alebo sa u nich nevytvorila imunitná odpoveď proti vírusu.

„Obzvlášť zaujímaví sú ľudia, ktorí zdieľali domov a posteľ s infikovaný...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-01-11 07:43:07 - Feat.: - Title: Čo môžeme očakávať od koronavírusu? Nádejnou paralelou je vírus chrípky 02 - Modified: 2021-12-23 15:47:16 - Feat.: - Title: Štamperlík chorým deťom, kodeín na kašeľ či vnútrolebečný výron trepanáciou. Aj takto nás lekári kedysi zachraňovali 03 - Modified: 2021-09-30 05:15:11 - Feat.: - Title: Niektorí ľudia môžu byť nositeľmi génu, ktorý chráni pred ťažkým covidom 04 - Modified: 2021-08-14 23:41:46 - Feat.: - Title: Najnovší výskum Covid-19: ako dlho vydržia protilátky po druhej dávke a ako dlho po infekcii?
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 08:52