StoryEditor

Ťažkú depresiu pomáha liečiť mozgový implantát. Pôvodne bol vyvinutý pre pacientov s epilepsiou

11.10.2021, 09:00
Autor:
kš
Implantát funguje ako "prepínač", ktorý ľuďom pomôže s najhoršími prejavmi ťažkej depresie.

Stimulácia mozgu funguje „ako prepínač“ na vypnutie ťažkej depresie. Po rokoch utrpenia pacientka Sarah s ťažkou neliečiteľnou depresiou konečne našla úľavu vďaka experimentálnemu mozgovému implantátu, ktorý bol pôvodne vyvinutý na pomoc ľuďom s epilepsiou či Parkinsonovou chorobou. Informovali o tom minulý týždeň vedci z Kalifornie pre spravodajský portál CNN health.

Keď sme toto zariadenie zapli, príznaky depresie našej pacientky sa akoby rozpustili a za pozoruhodne malý čas dvanástich dní prešla do remisie. Bolo to ako vypínač,“ povedala CNN psychiatrička a neurovedecká špecialistka Katherine Scangos z Kalifornskej univerzity, ktorá viedla vedecký tím. 

Aj keď je to nateraz jediná pacientka, vedci z Kalifornskej univerzity v San Franciscu tvrdia, že so zariadením, ktoré je kalibrované na detekciu signálov spojených s depresívnymi príznakmi v mozgu pacienta zaznamenali pozoruhodné výsledky. Aké?

Ako priznala po roku samotná, zatiaľ jediná účastníčka štúdie Sarah, toto zariadenie zahnalo jej depresiu bez vedľajších účinkov. „Pri zbavovaní sa mojej depresie, ktorá vyeskalovala pred piatimi rokmi som vyčerpala  všetky dostupné možnosti liečby, ale bez úspechu,“ prezradila pre CNN Sarah. Jej symptómy depresie spôsobili, že svet pôsobil šedivo a nezaujímavo. 

„Môj každodenný život sa stal pre depresiu natoľko obmedzeným, že som sa cítila denne mučená a nútila som sa odolávať myšlienkam na samovraždu. Keď som prvýkrát dostala stimuláciu, cítila som najintenzívnejšie radostný pocit. A moja depresia bola na chvíľu vzdialenou nočnou morou,“ dodala. 

Vysoko personalizovaná liečba 

Výskumníci v rámci štúdie intenzí...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
18. apríl 2024 23:40