Losos, makrela a sleď - tieto druhy rýb sú nabité omega-3 mastnými kyselinami vhodnými pre srdce s vysokým podielom kvalitných bielkovín a dôležitých živín. Štúdie ukazujú, že ľudia, ktorí jedia ryby, majú tendenciu byť oveľa zdravší, majú nižšie riziko ochorenia srdca, depresií, demencie a ďalších bežných ochorení. Ak však ryby nemusíte, snažte sa do jedálnička pridať aspoň rybí olej. Tresčia pečeň obsahuje všetky omega 3 mastné kyseliny aj vitamín D.Flickr
StoryEditor

Omega-3 mastné kyseliny môžu zachrániť život pacientom s Covid-19, ukázala česká štúdia

06.10.2021, 16:00
Autor:
redred
Dostatok omega-3 mastných kyselín (EPA, DHA, DPA)pomáha membránam buniek v organizme, aby boli odolnejšie voči zápalu, ktorý vyvolá útok vírusu, najmä na úrovni pľúc.

Za ochorenie Covid-19 je zodpovedný ťažký akútny respiračný syndróm vyvolaný koronavírusom SARS-CoV-2. Vážnou komplikáciou covidu je často pneumónia, pozorovaná až u 30 percentách prípadov stredne a ťažko chorých.

„Dostatok omega-3 mastných kyselín s dlhým reťazcom (EPA, DHA, DPA) dokáže v tele pacienta zvýšiť schopnosť bunkových membrán brániť sa zápalu. Rozdiel v reakcii organizmu vybaveného dostatkom omega-3 mastných kyselín v prípade infikovania vírusom SRAS-CoV-2 môže aj zachrániť život pacienta. Preukázala štúdia COMEDY cielená na prevenciu chronických zápalov,“ uviedol český Štátny zdravotný ústav na svojej stránke.

Štúdiu realizovalo Centrum zdravia, výživy a potravín Štátneho zdravotného ústavu v spolupráci s Fakultnou nemocnicou Brno.

Reagovali tak na kampaň českého ministerstva zdravotníctva zameranú na zlepšenie životného štýlu.  Podľa zástupcov ústavu, strava väčšiny českej populácie má nedostatok protizápalových živín, teda má nízky obsah omega-3 a vysoký obsah omega-6 nenasýtených mastných kyselín. 

Úmrtiam sa dalo predísť 

Česká štúdia potvrdila význam omega-3 mastných kyselín pre schopnosť organizmu bojovať so zápalmi. Štúdia bola pilotná, teda na relatívne malej vzorke pacientov, ale jej výsledky sú zrejmé.  Podobné výsledky už ohlásili aj dve zahraničné pracoviská, a to v USA a v Španielsku.

Taktiež potvrdili, že vyšší obsah omega-3 mastných kyselín v membránach buniek dokáže predchádzať kritickým stavom aj úmrtiam u pacientov s Covid-19. Nejde pritom iba o Covid-19. Veda ukazuje, že vyššie hodnoty omega-3 mastných kyselín majú celkovo pozitívne ďalekosiahle dopady na zdravie organizmu, od prevencie kardiovaskulárnych ochorení až po depresie. 

„Ak v Česku zomrelo na Covid-19 asi 30 000 ľudí, mohlo teoreticky ťažkú ​​pneumóniu prežiť 5 000 z nich, keby dodržiavali nutričné ​​odporúčania a ich organizmy netrpeli nedostatkom omega-3 mastných kyselín. Je potrebné sa nad touto realitou zamyslieť,“ prirovnal zistenia štúdie k reálnej situácii vedúci projektu a vedúci Centra zdravia, výživy a potravín Štátneho zdravotného ústavu profesor Jiří Ruprich. 

U pacientov s covidom, podľa neho, v rámci štúdie na začiatku hospitalizácie zisťovali viac ako 15 laboratórnych parametrov. Navyše prešli detailnou diagnostikou 20 mastných kyselín, ktoré sú najviac obsiahnuté v bunkových membránach.  

Tie hrajú zásadnú úlohu v rozvoji primárnych zápalov. Vedcom sa podarilo zhromaždiť a analyzovať 217 vzoriek krvi covid pozitívnych pacientov, z ktorých nakoniec podmienkam praktického výskumu vyhovelo 160 osôb. 

Význam omega-3 kyselín 

Dostatok omega-3 mastných kyselín (EPA, DHA, DPA) pomáha membránam buniek v ľudskom tele, aby boli odolnejšie voči zápalu, ktorý vyvolá útok vírusu, a to predovšetkým na úrovni pľúc. Štúdia preukázala zásadný rozdiel medzi odolnosťou buniek v tele osôb s dostatkom, a naopak s nedostatkom omega-3.

Ako uviedol zdravotný ústav na svojom webe, počiatočný stav mastných kyselín v pacientových membránach na začiatku hospitalizácie, (konkrétne rovnováha medzi pre a protizápalovými mastnými kyselinami) bol následne porovnaný so zdravotným vývojom pacienta (preživší verzus zosnulí).  

Mastné kyseliny odrážajú stav výživy za posledné 2 až 4 mesiace. Ľudia, ktorých telo bolo na tom lepšie s obsahom omega-3 mastných kyselín s dlhým reťazcom (EPA, DHA a DPA) v membránach, mali väčšiu šancu prežiť. 

„Štúdia štatisticky potvrdila hypotézu, že vyššia percentuálna hodnota omega-3 (tzv.omega-3 index) viedla k nižšej mortalite u pacientov s Covid-19, ktorí zvyčajne podliehajú pneumónii. Potrebný príjem omega-3 však nemá skoro nikto v českej populácii. Dá sa ho dosiahnuť, ak má človek v strave vysoké dávky tučných rýb, ako sú napríklad losos, makrela a sardinky. Inak nezostáva nič iné, než konzumovať rybí olej, ktorý sa ale našťastie predáva v mnohých variantoch a je bežne dostupný v potravinových doplnkoch v lekárňach. Odporúčaná denná dávka je potom uvedená na každom konkrétnom potravinovom doplnku,“ ozrejmil profesor Jiří Ruprich.

Podľa českého Štátneho zdravotného ústavu, omega 3 mastné kyseliny majú zásadný význam pre naše zdravie. „Hlavne tie s dlhým reťazcom, známych pod skratkou EPA a DHA. Sú prevažne v tuku rýb zo studených vôd. Ovplyvňujú desiatky procesov v našom organizme na úrovni buniek. Potrebujeme ich od narodenia až do staroby. Môžu byť teda súčasťou prevencie mnohých civilizačných ochorení“ zhrnuli odborníci ústavui. 

 

01 - Modified: 2023-04-10 05:00:00 - Feat.: - Title: Nedostatok vitamínu D súvisí so stratou svalovej sily 02 - Modified: 2021-10-07 08:03:45 - Feat.: - Title: Unikátna bunková terapia má podporiť hojenie rán spôsobených chorobou motýlích krídiel
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
27. apríl 2024 01:50