Unsplash/Mika Baumeister
StoryEditor

Na dobré sa oplatí čakať? Disney+ mení plány so spustením na Slovensku, toto všetko ponúkne

Miroslav Kamody29.08.2021., 09:00h
Disney+ je streamovacia platforma, ktorá sa s veľkou pravdepodobnosťou stane najpopulárnejšou na celom svete. Obsah pribúda raketovým tempom, krajiny, v ktorých je dostupná, sú na tom však pomalšie.
Lajkuj Brainee.sk na

Streamovacia platforma Disney+ je spustená už takmer dva roky. Odvtedy sa jej podarilo nazbierať približne 116 miliónov užívateľov a predpokladá sa, že v budúcnosti sa stane najpopulárnejšou službou tohto druhu na svete. Prekoná tak aj konkurenciu v podobe Netflixu (momentálne 209 miliónov predplatiteľov či HBO Max (rebrandované HBO GO so 67,5 miliónmi užívateľov.

Masívny obsah, ktorý nemá konkurenciu

Filmový gigant s myšiakom totiž ťaží zo svojej takmer monopolnej pozície, ktorú si zaručil viacerými nákupmi v minulosti. Patrí pod neho Pixar s najlepšími animákmi či Lucasfilm, ktorý v roku 2012 odkúpil za štyri miliardy dolárov a zahŕňa celý svet Star Wars.

Zabúdať však nesmieme ani na najúspešnejšiu franšízu celej kinematografie - Marvel Cinematic Universe, ktorý len tak skoro neskončí. Opomenúť však nemôžeme ani dokumentárny National Geographic či akvizíciu štúdia 20th Century Fox (dnes už len 20th Century Studios) za viac ako 70 miliárd dolárov.

Disney+

​Vďaka nej získal Marvel nielen prístup k postávam zo sveta mutantov X-Men, alse zároveň aj práva ku knižnici tisícok filmov a seriálov, ktoré sa stali súčasťou Disney+. Niektorým z nich chce dať štúdio novú tvár (napríklad remake Sám doma), prípadne pokračovať v ich úspechu (seriál Simpsonovci).

Pod palcom má aj športovú ESPN, ďalšiu streamovaciu platformu s názvom Hulu a Star. Posledná spomínaná bude cieliť na starších divákov a ponúkne filmy z knižnice štúdií FX, Freeform, ABC Signature, 20th Television, Searchlight Pictures, Touchstone Pictures či Hollywood Pictures.

Nezastaviteľný myšiak

Disney jednoducho nemá absolútne žiadnu konkurenciu. Dokonca momentálne zvažuje kúpu celého štúdia Sony, vďaka ktorému by nadobro získal práva na Spider-Mana a celý komiksový vesmír, ktorý sa okolo neho točí (Sinister Six, Venom).

​Okrem toho by pod svoje krídla pribral aj filmy a série, ako Avatar, The Karate Kid, Ghostbusters, Jumanji, Stuart Little, Men in Black, Zombieland, Hotel Transylvania či Bad Boys. Ak si spojíme celý tento obsah do jednej platformy, pôjde o jasnú voľbu pre takmer každého na svete. 

Z výhody nevýhoda

Netflix cieli na mladšiu cieľovku, HBO Max je zase konzervatívnejší a prináša obsah pre ľudí v strednom veku, Disney však bude mať všetko. Nie je to však len chvála.

Je dôležité položiť si otázku, či je vhodné, aby štúdio pôvodne zamerané na detského diváka a filmy s ratingom maximálne PG-13 (pre deti do 13 rokov s odporúčaním doprovodom rodiča) malo mať pod palcom aj R-kové (mládež do 16 rokov iba v sprievode dospelej osoby) projekty, akými je napríklad Votrelec alebo Predátor. 

Reprofoto, YouTube/Movieclips

​Disney sa však bráni, že R-kové filmy budú, pretože budú stále vychádzať pod hlavičkou 20th Century Studios. Zásadné potom bude, či sa štúdio nerozhodne rozdeliť svoju gigantickú streamovaciu platformu na viaceré balíčky. Pokiaľ si ju totiž predplácaš kvôli deťom, asi sú ti filmy pre dospelých ukradnuté a naopak. 

Dostupnosť na Slovensku

Štúdio si zvolilo zaujímavú taktiku, ako na svoju streamovaciu platformu prilákať divákov. Dostupné filmy a seriály totiž rozvíjajú celé univerzá, ktoré milujú milióny ľudí po celom svete. Seriál Mandalorian napríklad rozširuje svet Star Wars a ukazuje doteraz nepoznané dobrodružstvá postáv z filmov - napríklad Lukea Skywalkera a Bobbu Fetta.

Seriály od Marvelu (Loki, WandaVision, The Falcon and the Winter Soldier, Hawkeye, Ms. Marvel či Moon Knight) zase prinášajú príbehy, bez ktorých kino divák nemá šancu pochopiť budúce projekty z Marvel Cinematic Universe. Disney+ však stále nie je dostupné na celom svete a milióny divákov, vrátane tých slovenských, sa dostalo do nepríjemnej situácie.

V priebehu tohto roka sa internetom šírila nepravá upútavka na Disney+, ktorá mala oznamovať príchod na Slovensko:

Časť Európy sa totiž k obsahu platformy legálnou cestou ešte takmer rok nedostane. 13. augusta totiž spoločnosť oznámila, že spustenie presúva na leto 2022. „Sme radi, že môžeme potvrdiť, že bude Disney+ spustené na Slovensku a v Českej republike v lete 2022. Ceníme si trpezlivosť našich fanúšikov, pretože sa snažíme poskytovať čo najlepšie zážitky zo služby Disney+ vo východnej Európe,“ uviedlo Disney v stanovisku pre portál Živé.sk.

Portál informoval aj o tom, že mnohé dabingové spoločnosti aktívne pracujú na tvorbe slovenskom znení pre značnú časť filmov a seriálov, ktoré Disney+ ponúkne. Oficiálne však nie je možné informáciu potvrdiť, nakoľko majú dohody o mlčanlivosti.

Zaujímavosťou je, že stránka Disney+ na Slovensku momentálne už niekoľko dní nefunguje, zatiaľ čo česká dostala lokalizáciu a je možné prihlásiť sa na odber noviniek o spustení. Na záver ešte dodáme, že táto streamovacia platforma nie je jediná, ktorá posúva štart v strednej Európe.

Rovnakou cestou sa vydalo aj HBO Max, ktoré sa chce najprv zamerať na nárast predplatiteľov v Latinskej Amerike a až potom na Európu. Vyzerá to teda tak, že si budeme musieť ešte niekoľko mesiac počkať. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/streamovacie-sluzby, menuAlias = streamovacie-sluzby, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 21:20