Studiya Kvartal-95
StoryEditor

Vynikajúca satira, ktorú si zamiluješ. Seriál Sluha národa s prezidentom Zelenským musíš vidieť

iDnesMirka Spáčilová02.04.2022., 16:00h
Paradoxne až teraz, sedem rokov po premiére, sa k nám dostal ukrajinský komediálny seriál Sluha národa. Ten baví, no zároveň vysvetľuje, prečo jeho hrdina Volodymyr Zelenskyj nemôže uhnúť.
Lajkuj Brainee.sk na

Seriál Sluha národa v Štúdiu 95 so svojim tímom stvoril práve Volodymyr Zelenskyj a zahral si tu nečakane zvoleného prezidenta, ktorým sa neskôr skutočne stal. Teraz vedie krajinu proti ruskej agresii, píše Mirka Spáčilová pre iDnes.cz

Som skoro Superman

Je takmer nemožné odmyslieť si od zábavnej fikcie súčasnú realitu, už kvôli chytľavej titulnej piesni, kde prezident na bicykli spieva „som skoro Superman, ale do boja sa púšťam zriedka“. Avšak bez ohľadu na súvislosti zosobňuje Sluha národa satiru, akú môžeme len závidieť.

Volodymyr Zelenskyj v seriáli Sluha národa Studiya Kvartal-95

​Satiru poučenú britským hitom Iste, pán premiér (nielen v postave šedej eminencie, ktorého hrá Stanislav Boklan), ktorá však obsahuje aj prvky podobné Cisárovmu pekárovi (nielen v ťažení proti privilegovaným) či Lelíčkovi v službách Sherlocka Holmesa (nielen vo výučbe výslovnosti).

Avšak prostredie, okolnosti i rekvizity sú pevne zakotvené v súčasnom Kyjeve, ktorého kulisy dnes vídame úplne inak. Budúci prezident po rozvode nechal byt svojej žene so synom, učí dejepis a žije v stiesnenej domácnosti bojujúcej o jedinú kúpeľňu s rodičmi, neterou a neskôr sestrou.

Holobriadok prezidentom

Priamo odtiaľ ho odvezie limuzína ako prekvapivého víťaza volieb, zatiaľ čo v správach bežia vtipné reakcie svetových politikov od Obamu po Merkelovú a zaskočení oligarchovia sa dohadujú, kto za holobriadkom (seriálový prezident sa volá Goloborodko) stojí: Západ, alebo Kremeľ?

Do deja hravo vstupujú historické postavy: antickí filozofi radia hrdinovi autokraciu, revolucionár streľbu a Lincoln, ktorého dávny prejav opísal úrad k inauguračnej reči prezidenta, americkú frázu „Buď sám sebou“.

Volodymyr Zelenskyj v seriáli Sluha národa Studiya Kvartal-95

​Práve snové vstupy, skoky v čase späť do školskej triedy, odkiaľ sa náhodný výbuch učiteľa dostal na YouTube a získal mu hlasy, plus rýchle strihové tempo príprav dávajú zabudnúť, že úradu sa hrdina Zelenského fakticky ujme až v piatej epizóde.

Dovtedy jeho rodina prepadá nákupnej horúčke, zatiaľ čo byrokrati prezidentovi vnucujú „hodinky, čo nosí Putin“, tím obsahujúci „vašu psychologičku a jej psychologičku“, fotografovanie s deťmi, odliatky tváre na mince.

Vodku a Odesu

Obradné tančeky zahŕňajú v nadsadení korupciu, proti ktorej chcel nováčik bojovať: jeho pôžička sa zázračne „losom“ splatí v banke, kde zákazníkov tvorí komparz, a dokonalý trapas prinesie protokolárny darček k narodeninám netere.

Hrabivosť v rodine síce zaváňa lacným komunálom a opakuje sa, zato politické zákulisie iskrí absurdným humorom. Napríklad pri nácviku vítania hostí inaugurácie, keď čierny Kolja zastupuje Obamu, ktorý „rovnako nepríde“, figurant Putina počuje len „zmizni“, kvôli Lukašenkovi „netreba vstávať“, a keby sa s ním muselo piť, je pripravený dvojník.

Až zamrazí, keď minulý prezident na odchodnú žiada „vodku a Odesu“, keď bitku poslancov zastaví až lož „Putina zvrhli!“ alebo keď v konkurze na ministrov figuruje jediný Ukrajinec – Viktor Janukovyč.

Skrátka Sluha národa je pekná múdra rozprávka havlovského strihu s hollywoodskym sľubom „aby som sa nemusel nikdy hanbiť“ aj s horkosťou z boja s veternými mlynmi. Zelenskyj sa ukazuje ako skutočne dobrý herec s charizmatickým hlasom a je zjavné, že po takejto úlohe sa jednoducho už nedá uhnúť ani v civile.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/streamovacie-sluzby, menuAlias = streamovacie-sluzby, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 15:01