Pexels/Anastasia Shuraeva
StoryEditor

Netflix slávi päť rokov od možnosti preskočiť titulky. Vedel si, že za jeho vznikom je Game of Thrones?

Miroslav Kamody19.03.2022., 13:00h
Funkcia, ktorou Netflix svojho času predbehol svoju dobu, oslavuje piate výročie.
Lajkuj Brainee.sk na

Ak sa streamovacia platforma Netflix niečím zapísala do pamäte používateľov, okrem množstva kvalitného obsahu je to určite aj možnosť použiť tlačidlo „Preskočiť úvod“. O tom, že ide o mimoriadne obľúbenú funkciu, svedčí aj to, že v bežný deň naň ľudia kliknú 136 miliónov krát. To ľuďom ušetrí až 195 rokov času, informuje Netflix.

História funkcie

Pri oslave piateho výročia sa totiž spoločnosť rozhodla zaspomínať na tento nápad. „V Netflixe sa neúnavne zameriavame na to, ako sa môžeme zlepšiť, a tak sme s niektorými dizajnérmi diskutovali o tom, ako pomôcť členom vyťažiť z Netflixu čo najviac. Niekedy si chcete nájsť konkrétny moment, ktorý máte radi – tú úžasnú akčnú scénu alebo veľké odhalenie toho, čo sa nedá uveriť – alebo si znova pozrieť obľúbený vtip.“

Unsplash/Marvin Meyer

​Aj preto vznikol nápad na pridanie tlačidiel, ktoré ti umožnia preskočiť dopredu a dozadu v 10-sekundových intervaloch. Dôvod ponúknuť preskočenie o 10 sekúnd späť bol zrejmý - možno si sa rozptyľoval a vynechali konkrétny moment, ktorý potrebuješ vidieť.

Ale prečo preskočiť o 10 sekúnd dopredu? Možno budeš chcieť preskočiť úvodné titulky. „Nikto však nevedel prísť na iné presvedčivé dôvody,“ hovorí Cameron Johnson, riaditeľ Netflixu pre produktové inovácie.

Mohlo za to Game of Thrones

„Zároveň som pozeral Game of Thrones , ktorá má famózne dlhú (a krásnu) sekvenciu úvodných titulkov. Zdalo sa mi, že show je taká presvedčivá, že som chcel preskočiť titulky a skočiť priamo do deja, a zistil som, že je frustrujúce pokúšať sa manuálne skočiť dopredu na to správne miesto. Niekedy som skočil príliš ďaleko a niekedy som skočil príliš krátko. Zaujímalo ma, či ostatní cítia to isté,“ pokračuje.

Vo firme urobili prieskum a zistili, že približne v 15 % prípadov členovia manuálne posúvali seriál v priebehu prvých piatich minút. To im dalo istotu, že veľa ľudí chcelo preskočiť úvod.

„Naším cieľom bolo urobiť túto možnosť čo najjednoduchšou a zároveň poskytnúť členom flexibilitu, ak chcú túto chytľavú tematickú pieseň počúvať znova (a znova). Tlačidlo by sa malo objaviť na obrazovke iba v prípade potreby a malo by fungovať jediným kliknutím.“

​Mimochodom, málo známym „hackom” je, že pokiaľ je na obrazovke prítomné tlačidlo „Preskočiť úvod“, stačí ti kliknúť na klávesnici na písmeno S. Vďaka tomu preskočíš úvod bez toho, aby si musel pohnúť myšou/touchpadom.

Opatrný štart a masívny úspech

Pôvodne pridali tlačidlo iba do 250 seriálov na webe v Spojených štátoch, Kanade a Veľkej Británii, no úspech na seba nenechal dlho čakať. Náš jednoduchý nápad mal obrovské zapojenie predplatiteľov a veľa lásky na sociálnych médiách.

Funkcia na telefóne Netflix

​Jeden inžinier dokonca povedal: „Nie som si istý, či ak umiestnite tlačidlo s nápisom „koláčik zadarmo“, že by to získalo viac kliknutí ako „Preskočiť úvod“. V auguste 2017 sa funkcia dostala aj na televízory a v máji nasledujúceho roku do mobilu. Zvyšok je história.

„Za posledných päť rokov je potešujúce vidieť, že sa „Preskočiť úvod“ stalo obľúbenou funkciou, ktorú si osvojili mnohé ďalšie streamovacie služby, ktoré divákom na celom svete prinášajú malý moment potešenia,“ dodal Johnson na záver.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/streamovacie-sluzby, menuAlias = streamovacie-sluzby, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 00:45