eSuba
StoryEditor

Lukáš je majstrom SR v e-športoch. Všetok čas dáva do CS-ka, o pár rokov chce patriť k európskej špičke

Miroslav Kamody24.11.2021., 11:00h
Dovŕšiť dospelosť a zároveň vyhrať Majstrovstvá Slovenska v elektronických športoch s profesionálnym tímom? Pre Lukáša Lintnera žiadny problém.
Lajkuj Brainee.sk na

Bratislavčan Lukáš Lintner má ešte len 18 rokov, vo svete slovenského e-športu si však už stihol vybudovať silné meno. Pod nickom sAvana1 sa prepracoval medzi najlepších hráčov a spolu s profesionálnym tímom eSuba sa mu podarilo ovládnuť Orange Majstrovstvá SR v elektronických športoch.

Ako vyzerali jeho herné začiatky, presun na profesionálnu úroveň, pocity pri výhre majstrovského titulu, ale aj príprava na turnaje, sa dozvieš v nasledujúcich riadkoch. 

Kedy si sa začal venovať hrám? V ktorom momente si si uvedomil, že je to presne to, čomu sa chceš venovať na profesionálnej úrovni?

Hry som začal hrať, keď som mal asi 6 rokov. S otcom a bratom sme hrávali Counter-Strike 1.6-ku a Battlefield. CSku som sa začal venovať na konci roka 2014, ale vtedy som hrával iba s bratom a jeho kamarátmi pre zábavu. Všetko sa to rozbehlo na konci roka 2018, keď som mal nahraných asi 4-tisíc hodín a všimol som si, že na československej scéne nie sú až tak dobrí hráči. Chcel som sa presadiť, tak som sa rozhodol CSku obetovať všetok voľný čas.

Rok 2020 bol pre moju kariéru zlomovým rokom, nakoľko som sa začal ukazovať na turnajoch a postupne som začal hrať v tímoch so skúsenejšími hráčmi, ktorí mi postupne odovzdali všetko, čo o CSku vedeli.

Lukáš Lintner eSuba

Ako si sa dostal do tímu eSuba? Oslovili oni teba, alebo si sa im ozval ty?

Bolo to dosť komplikované. Do eSuby som sa dostal viac-menej cez hráča Kozlik, ktorý kontaktoval trénera eSuby benq1ho s tým, že našiel našiel mladého talentovaného hráča a chcel, aby ma vyskúšali v hlavnom tíme. To sa nakoniec nepodarilo, ale na základe toho benq1 s Kozlikom spoločne vymysleli projekt akadémie eSuba Youngsters pre mladých hráčov a tam začala moja cesta v eSube. Postupom času si ma benq1 na základe dobrých výkonov vytiahol do hlavného tímu eSuby a v ňom pôsobím až dodnes.

Dokáže ťa profesionálny gaming uživiť, alebo sa popri ňom venuješ aj niečomu inému?

Profesionálny gaming sa u nás v poslednom roku dosť rozbehol, takže sa ním už dokáže človek uživiť. Popri CSku sa venujem iba škole.

Ako vyzerajú vaše tréningy s tímom? - Koľkokrát do týždňa cvičíte? Stretávate sa osobne, alebo ste každý doma za svojim počítačom?

V poslednej dobe sme hrali veľa turnajov a líg, takže sme hrali v priemere asi šesť dní do týždňa a približne tých päť hodín denne. Osobne sa stretávame dosť často, keďže sa snažíme chodiť raz mesačne na týždenné sústredenia do sídla eSuby a popritom jazdíme spolu na turnaje. Myslím si dokonca, že za posledný mesiac sme spolu strávili viac času osobne, ako cez internet.

Tímy eSuba totálne ovládli Orange Majstrovstvá SR v elektronických športoch. Vyhrali ste nielen turnaj v CS:GO, ale aj League of Legends. Ktorý zápas bol pre teba najťažší? Aký to bol pocit, vyhrať Majstrovstvá SR?

Najťažší zápas bol určite ten posledný - finále proti Enterprise na tri víťazné mapy. V živote som nehral 5 máp za sebou a na poslednej to už bolo iba o tom, kto bude mať viac energie a kto spraví menej chýb.

Ten pocit nedokážem popísať, bolo to neskutočné - bol to náš prvý spoločný LAN turnaj a odniesli sme si z neho zlato a titul majstrov Slovenskej republiky. Pre mňa osobne to znamenalo veľa aj preto, lebo som všetkým dokázal, že patrím na špičku československej scény.

Lukáš Lintner vo víťaznom tíme eSuba

Za prvé miesto na turnaji ste vyhrali peknú sumu peňazí. Čo ste s ňou urobili – rozdelili ste si ju, alebo putovala na ďalšie fungovanie tímu?

Určité percentá si zobrala organizácia eSuba na ďalšie fungovanie tímu a zvyšok sme si za odmenu rozdelili my hráči.

Tráviš svoj voľný čas aj inými hrami, alebo sa radšej venuješ niečomu mimo hrania?

Všetok čas dávam do CSka, nehrám žiadne iné hry a nemám ani žiadne iné hobby. Rád ale občas vybehnem s kamarátmi von vyvetrať sa.

Aké máš ešte ciele v rámci profesionálneho gamingu?

To je ťažké povedať, keďže CSko hrám na profesionálnej úrovni len prvý rok. Celú kariéru tak mám ešte pred sebou - určite by som chcel raz zdvihnúť trofeje na ďalších československých turnajoch, ale tam sa nechcem zastaviť. Do pár rokov by som sa chcel pozrieť do Európy a pokúsiť sa presadiť v ešte lepších tímoch.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/hry, menuAlias = hry, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 20:26