New Line Cinema
StoryEditor

Aká dlhá bola Frodova cesta a prečo chceme, aby bol Aladin náš kuriér? Tieto filmové fakty ťa poriadne šokujú

Miroslav Kamody08.07.2021., 08:00h
Zaručujeme ti, že tieto fakty z obľúbených filmov a animákov ťa prekvapia. Vďaka nim sa dozvieš aj to, v ktorej snímke použili zvuky páriacich sa korytnačiek.
Lajkuj Brainee.sk na

Život každého z nás sa spája s nespočetným množstvom filmov a seriálov, ktoré nás ovplyvnili, rozplakali, ale aj vzpružili, keď sme na tom neboli najlepšie.

Od počiatku kinematografie vzniklo už viac ako pol milióna filmov, pričom mnohé z nich sa do histórie zapísali zlatými písmenami a nájde sa len málokto, kto by ich nevidel.

My sme sa rozhodli pozrieť na tie notoricky najznámejšie a priniesť ti dávku dych berúcich faktov, o ktorých si doteraz možno ani len netušil. Tak schválne, ktorý najviac prekvapí teba?

Frodova cesta bola šialene dlhá

Trilógia Pána Prsteňov patrí k tomu najlepšiemu, čo vo svete kníh a filmov vzniklo. Ústrednou postavou je hobit Frodo, ktorý sa vydáva na nebezpečnú cestu k Hore osudu, jedinému miestu, kde môže zničiť prsteň, ktorý „vládne všetkým“.

Rozmýšľal si ale niekedy, aká dlhá táto cesta v skutočnosti bola? Je to presne 2 863 kilometrov. Pre predstavu, keby sa vyberieš pešo z Moskvy do Paríža, stále by to bolo o približne sto kilometrov menej, ako Frodova cesta do Mordoru.

New Line Cinema

Homerov životopis by vydal na knihu

Kto by nepoznal žltú rodinku Simpsonovcov, ktorý sa stali najdlhšie vysielaným animovaným seriálom v histórii. Pokiaľ patríš k milovníkom tohto komediálneho klenotu, určite vieš, že Homer vystriedal počas 32. sérií neuveriteľné množstvo profesií.

Úprimne, nechceli by sme byť človekom, ktorý bude musieť čítať jeho životopis. Len v prvých 400 epizódach (čo je presne prvých 18. sérií seriálu) vystriedal až 188 profesií, medzi nimi napríklad pozíciu zmrzlinára či astronauta vo vesmíre.

Simpsonovci (The Simpsons) Simpsonovci (The Simpsons)

Vychovať 101 dalmatíncov by ťa finančne zruinovalo

Kto v detstve nechcel vlastniť 101 dalmatíncov, všakže. Toto úctyhodné množstvo rozkošných šteniatok pokope by ťa však pripravilo o nervy. V prvom rade je jasné, že je nereálne všetky ustrážiť, no omnoho väčším problémom by bola cena.

Prvotná návšteva u zverolekára by ťa vyšla na približne 55 eur, a teda 5 555 eur pre všetky psy. Krmivo pre toto veľké plemeno ťa bude stáť 30 eur mesačne pre jedného psa.

Ak by teda tvoji miláčikovia nepotrebovali ďalšiu návštevu u zverolekára a nezaplatil by si za žiadneho povinnú daň, prvý rok by ťa stáli takmer 42-tisíc eur, ďalšie roky cez 36-tisíc. A to rátame len úplný základ.

Iron Man na baterky

Postava Tonyho Starka, inteligentného vynálezcu a alkoholika, sa v komiksoch preslávil tým, že si zostrojil oblek Iron Mana. Tento unikátny oblek však potrebuje neskutočne silný zdroj energie, aby mohol fungovať. Pre predstavu, 90 sekundový let spotrebuje približne dva gigawatty energie.

Pokiaľ si nevieš predstaviť, o aké množstvo ide, tak najväčšie atómová elektráreň v Spojených štátoch dokáže generovať energiu na úrovni 3,3 gigawattu. Iron Manov oblek, na rozdiel od svojho elektromobilu, teda asi vo svojej garáži len tak nenabiješ.

Iron Man 3 Iron Man 3

Bleskurýchly Aladin

Animovaný Aladin je klasikou zo štúdia Disney, na ktorú sme v detstve nedali dopustiť. Čarovným momentom celého príbehu je jeho let na lietajúcom koberci s Jasmínou za tónov piesne A Whole New World.

Počas tohto cestovania si môžeš všimnúť, že hlavné postavy sa za desať sekúnd presunú z mesta Gíza do Atén za približne desať sekúnd. Vzdialenosť medzi nimi je však 1 121 kilometrov, čiže by museli letieť úplne šialenou rýchlosťou. No nebolo by to krásne, keby práve Aladin rozváža donášky jedla po Bratislave?

Akí bohatí sú v skutočnosti trpaslíci?

Pri klasikách od Disney ešte zostaňme. Prvý celovečerný kreslený film v podobe Snehulienky a siedmich trpaslíkov v mnohom ovplyvnil smerovanie kinematografie. Niekomu sa však nezdalo, ako je možné, že siedmi hrdinovia žijú v malej chatrči uprostred lesov.

Samozrejme, ide o fiktívny svet, no pokiaľ by sme sa naň pozreli z nášho pohľadu, tak v úvode animáku majú diamanty veľkosť približne sedem palcov. Najväčší diamant na Zemi mal približne štyri palce a predal sa za dve miliardy. Trpaslíci by tým pádom boli poriadne v balíku.

Armageddon by pre nás bol Armageddon

Jeden z najpopulárnejších vesmírnych filmov vznikol v roku 1998. Armageddon si užili deti aj dospelí rovnako, samozrejme len do momentu, kým si nepoložili otázku, či by nebolo jednoduchšie naučiť astronautov vŕtať a nie vŕtačov letieť do vesmíru.

NASA však film nehodila do koša. Dokonca si ho musí pozrieť každý, kto chce absolvovať manažérsky tréningový program. A prečo vlastne? Účastníci v ňom musia nájsť všetky chyby, ktorých je vo filme približne 168.

Ako naozaj zneli dinosaury?

Bez zbytočného naťahovala ti povieme, že jednoducho nevieme. Ale môžeme si domýšľať. Presne to urobili aj tvorcovia Jurského parku, filmu, ktorý vrátil dinosaury späť do filmového priemyslu.

A ako teda vytvorili unikátny zvuk gigantický monštier? Veľmi jednoducho. Ide o mix zvuku korytnačiek, ktoré majú sex. Ver nám, sledovanie tohto filmu už nikdy nebude také, ako predtým.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 02:04