iDNES.cz/Getty Images
StoryEditor

Podvodník hrdinom. Ako 30-ročného ho vyhodili z medicíny, tak sa vrátil na strednú a oklamal systém

iDnesPetr ChalupaXman.cz23.03.2022., 08:00h
Chcel vlastne len začať znova. Keď ho vyhodili z medicíny, vrátil sa jednoducho na svoju bývalú strednú a vydával sa za šestnásťročného chlapca Brandona Leeho. Hoci mal už tridsať, všetci na to skočili, spolužiaci, spolužiačky, učitelia aj vedenie. Brianovi MacKinnonovi to prechádzalo celé dva roky.
Lajkuj Brainee.sk na

Riaditeľ chváli nového žiaka svojej školy za to, ako zapadol do kolektívu, a navrch vo všetkej nevinnosti dodáva o moc pravdivejšie slová, než tušil: „Ako by si tu študoval už niekedy predtým.“ Za tie slová si neskôr Bearsden Academy trhal vlasy. Hlavne preto, že zostali zachytené na videonahrávke a že sa záznam neskôr dostal k novinárom.

Chlapec, ktorého trieda aj učiteľský zbor poznal pod menom Brandon Lee, však v onej škole už predtým skutočne študoval. Len sa do nej po viac ako desiatich rokoch zase vrátil.

Perfektný študent

Na začiatku celého neuveriteľného príbehu, ktorý vo svojej dobe vybuchol Škótskom ako bomba, stálo rozhodnutie Glasgowskej univerzity vylúčiť svojho študenta Briana MacKinnona. V roku 1993 totiž opakovane zlyhal pri skúške.

Glasgowská univerzita Unsplash/Johnny Briggs

​Tridsaťročného muža to poriadne vzalo. Považoval to za nespravodlivé, za jeho neúspechom bola podľa jeho mienky choroba a škola mala prejaviť zhovievavosť. Neprejavila.

„Cítil som sa olúpený a okradnutý o svoje miesto na univerzite,“ hovoril neskôr. Videl sa ako obeť neciteľného, ​​surového systému, nebola to napokon prvá vysoká škola, ktorá ho vyhodila. Lenže Brian sa svojho sna stať sa lekárom nechcel vzdať.

„Ak naozaj chcete zvíťaziť, musíte urobiť to, čo je nepredstaviteľné,“ hovorí dnes. V jeho prípade to znamenalo vrátiť sa o pár rokov späť a jednoducho začať znova.

​Preto zaklopal na dvere strednej školy, ktorú už raz absolvoval. Výzor si zmenil trvalou na vlasoch a vytrhaním obočia. Predstavil sa ako šestnásťročný kanadský chlapec Brandon Lee, ktorý žije v Škótsku pri svojej babičke, a predložil dva sfalšované dokumenty.

Prvú návštevu v škole popísal po odhalení celého svojho bizarného komplotu ako nervy drásajúcu. Triasol sa strachom, že bude požiadaný o rodný list či iné dokumenty. Nebol. Jeho historka a podvrhnuté papiere stačili.

Nebolo to jednoduché

Lenže dramatických okamihov mal zažiť ešte celý rad. Napríklad stretnutie s profesorom, ktorý ho kedysi učil. „Pozeral som sa do zeme a tváril sa hanblivo a chlapčensky,“ spomína na svoju taktiku v aktuálnom rozhovore pre BBC.

Nijako skladné neboli najprv jeho vzťahy so spolužiakmi. Na adresu nového študenta, vychudnutého chlapca s divnými vlasmi a bledou tvárou, lietali dokonca žarty a posmešky.

Škola Unsplash/Ivan Aleksic

​Tiež kvôli jeho slušniackemu slovníku a tiež preto, že na učiteľské otázky odpovedal na hodinách ako premiant, ktorý zabiehal do detailov a svojimi otázkami naopak dokázal profesorom zakúriť, ako poznamenáva denník New York Post.

Sám Brian napokon poznal, že treba brzdiť. „Nechcel som, aby som zhrabol veľa ocenení za študijné výkony, a dostal sa snáď dokonca na stránky miestnej tlače,“ uviedol BBC. Po popularite netúžil. Chcel dotiahnuť do konca svoju misiu a stať sa lekárom.

Postupne sa však v škole nakoniec zabýval, zlepšiť postavenie v triede mu pomohla jeho znalosť populárnej hudby aj vypomáhania ostatným s domácimi úlohami, čo zvládal ľavou zadnou. A reputáciu nenapraviteľného nudného bifľoša napravili vychádzky autom, na ktoré spolužiakov bral. S vysvetlením, že v Kanade sa dáva vodičský preukaz od štrnástich rokov.

Riaditeľ mal vo svojom nešťastnom výroku vlastne pravdu. Zapadol. „Urobil zo seba perfektného žiaka Bearsden Academy,“ zhŕňa v denníku The Scothsman Jono McLeod, režisér, ktorý s Brianom aka Brandonom chodil do triedy a ktorý o jeho príbehu teraz, po takmer tridsiatich rokoch, natočil dokumentárny film My Old School .

Vo svojej úlohe však Brian zažíval jednu drámu za druhou. Celé jeho pôsobenie na škole bolo na ostrie noža a nepretržite riskoval odhalenie. Napríklad keď ho v meste raz spoznal jeden z profesorov, ktorí ho učili pri jeho prvom, legálnom štúdiu na Bearsden Academy.

Všetko mu však prechádzalo až do roku 1995, keď sa na celé divadlo prišlo. To mal už za sebou ďalší krok, študoval na Univerzite v Dundee. Kvôli odhaleniu podvodu však vyletel aj z nej.

Úplní idioti a ľudový hrdina

Ako mohlo jeho divadielko úspešne pokračovať počas celých dvoch rokov? „Bola som len pätnásťročné dievča. Predpokladáte, že sa takéto veci kontrolujú, že niekto preverí, aby sa ako žiak nedostal do školy tridsaťročný muž,“ odpovedá Nicola Walkerová, jedna z Brianových spolužiačok.

McLeod súhlasí: „Proste sme len počúvali, čo sa nám povedalo, a učitelia nám povedali, že je to šestnásťročný Kanaďan. Tak sme to tak brali.“ A ponúkajú ešte jedno vysvetlenie, študenti vtedy vyrastali na filmoch ako Pomáda a seriáloch ako Beverly Hills 90210, v ktorých herci vyzerali starší ako ich postavy.

Pomáda Paramount Pictures

​Okrem toho svoj príbeh Brian rámoval mnohými dramatickými, tragickými prvkami. Patrila do neho nehoda, pri ktorej zahynula jeho matka, operná speváčka, jeho vlastné popáleniny na tvári a plastická operácia. A keď sa jeden zo spolužiakov nad jeho vekom pozastavil, neváhal mu podľa denníka The Scottish Sun nahovoriť, že trpí chorobou, ktorá so sebou nesie predčasné starnutie.

Podľa McLeoda potom hrala rolu aj povaha Bearsden Academy, nachádzal sa v lepšej štvrti, chodili doň deti z bohatších rodín. Všeobecne tak trochu naivní, neokopaní životom.

„My v Bearsdene sme boli také rozmaznané deti. Boli sme všetci idioti. Keby sa to stalo v Clydebank High, tam by na to neskočili,“ hovorí s odkazom na školu vo vedľajšej, robotníckej štvrti. „Myslím, že keby k tomu došlo v Clydebank High, tam by ho pravdepodobne zmlátili,“ pritakáva Nicola.

​Režisér však dopĺňa, že keď sa všetko prevalilo, a ono sa to prevalilo s veľkou slávou, ako obria mediálna senzácia z prvých stránok, deti z toho mali srandu. „Pretože na to skočili všetci učitelia! Keď sa vaši učitelia ukážu ako totálne trdlá, je to skvostné. A existujú ľudia, pre ktorých je Brandon ľudovým hrdinom,“ hovorí.

Stále zostávajú otázniky

Samotný Brian MacKinnon o slávu najprv nestál. Rozhovory, ktoré dal po odhalení svojho komplotu novinárke Jackie Birdovej, boli výnimkou. Vystupoval v nich, podľa jej spomienok pre server Daily Record, ako veľmi inteligentný, ticho hovoriaci človek so suchým zmyslom pre humor.

Avšak tiež ako niekto, kto je posadnutý tým, že sa mu prihodila veľká nespravodlivosť. To sa zdá byť pravda, ešte v roku 2001 sa mal domáhať na Európskom súde nápravy poškodenia svojich práv Glasgowskou univerzitou.

Veľmi obsedantne sa mal držať tiež snahy splniť prianie svojho otca, aby sa stal lekárom, ešte v roku 1997 údajne plánoval, že sa k tejto kariére dopracuje, aj keby sa musel stať zase, ešte raz, niekým iným. A o svojom sne o lekárskom povolaní hovoril podľa denníka Sunday Post v rozhovore vo svojom byte v Glasgowe ešte v roku 2015.

Jeho osobnosť však bude ešte farebnejšia, vo svojej knihe Rhesus Negative z roku 2016 produkuje tiež konšpiračné úvahy, napríklad o tom, že mu pri štúdiu na lekárskej fakulte pichli injekciou vírus, kvôli ktorému ochorel a nezložil skúšku.

A že sa ho po odhalení jeho podvodu s repete na strednej škole pokúsila zavraždiť fingovanou samovraždou vraždiaca jednotka. Že bola novinárka Birdová a jej interview súčasťou komplotu, ako z neho urobiť blázna.

Jeho príbeh má stále mnoho otáznikov, médiami poletuje napríklad mnoho verzií odhalenia jeho podvodu. Kto naňho prišiel? Podľa jedného vysvetlenia to boli jeho spolužiaci, ktorí objavili na spoločnom výlete na Tenerife jeho pravý pas a ten falošný.

Pas Unsplash/ConvertKit

​Podľa iného náhodne narazil jeden z učiteľov v starom albume absolventov Bearsden Academy na fotku Briana MacKinnona, ktorý sa nápadne podobal Brandonovi Leemu. Podľa ďalšej spochybnil Leeho identitu anonymný telefonát do školy. A sám Brian tvrdil, že ho odhalil starý spoluabsolvent z akadémie, s ktorého dcérou potom chodil ako Brandon do triedy.

Dokument režiséra McLeoda necháva do fantastického príbehu nazrieť. Bez MacKinnona osobne, ten svojmu exspolužiakovi poskytol iba nahrávku, ako veci videl on. Celý dokument je animovaný.

Podľa režiséra je „o ambíciách, klamstve, priateľstve a mnohých bariérach a hraniciach britského triedneho systému. Je to príbeh, ktorý je ako jedinečný, tak univerzálny,“ usudzuje. A pridáva ešte jeden otáznik. Nechystá Brian MacKinnon ďalší pokus? Svojho sna stať sa lekárom sa totiž vraj nikdy nevzdal.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 19:44