HBO Max
StoryEditor

Joey naozaj začínal v porne a Chandler mal byť homosexuál. Toto si o seriáli Priatelia netušil

Miroslav Kamody27.05.2021., 08:00h
5192 minút, 236 epizód, 25 povolaní, 10 rokov, 9 svadieb, 138 expartnerov, 6 ľudí, 7 detí, 5 miest, 4 byty a vo výsledku jeden epický príbeh.
Lajkuj Brainee.sk na

Seriál Priatelia je jednoducho fenomén. Pri príležitosti premiéry špeciálnej epizódy, v ktorej sa všetci herci po rokoch streli, sme pre teba do detailov zmapovali celý internet, aby sme ti priniesli obrovskú nálož zaujímavostí. 

Začnime úvodným introm seriálu. To sa nakrúcalo medzi štvrtou a piatou ráno vo fontáne, ktorá sa nachádza na ranči štúdia Warner Bros. v Burbanku, necelých 20 kilometrov od centra Los Angeles. Herci poznali len slová piesne, pretože hit I'll Be There for You ešte nebol nahraný. Bláznenie vo vode bolo improvizované a herci sa takto snažili udržať bdelí. 

Nikto nebol z ranného natáčania vo vode nadšený a náladu uvoľnil až Matthew Perry s hláškou „už si ani nespomínam na časy, kedy som nebol vo fontáne.“ Mimochodom, podľa Courteney Cox každý z hercov túto pieseň nenávidí. Pôvodne pritom mala byť zvučkou seriálu skladba Shiny Happy People od R.E.M.

Úplne iné herecké obsadenie

Aj keď si dnes už nevieme predstaviť iných predstaviteľov hlavnej šestice, pôvodné plány vyzerali odlišne. O postavu Joeyho mal záujem Vince Vaughn či Hank Azaria (ten si zahral priateľa Phoebe, ktorý odišiel do Minsku). Matt LeBlanc nakoniec úlohu dostal po tom, čo riaditeľka kastingu vyhlásila, že „toto je herec, ktorý sa bude každou epizódou zlepšovať a určite to zvládne.“

Kandidátom na Chandlera bol zase Craig Bierko, ktorému Matthew Perry ako kamarát radil, ako by ho mal stvárniť. Bierko sa vzdal v prospech Perryho, a to preto, že si uvedomoval, že hrá presne to, čo mu samotný Matthew odporúčal. Jennifer Aniston zase na konkurz išla s tým, že bude hrať Monicu, rolu Phoebe zase pôvodne ponúkli Ellen DeGeneres.

Mimochodom, mená postáv sú pomenované po hrdinoch iného seriálu s názvom All My Children. V ňom vystupovali Ross Chandler, Joey Martin, rodina Chandlerovcov, Monique Cortland, Janet Green a Phoebe Tyler Wallingford.

instagram

Milión za epizódu

Herci si rozhodne nemohli sťažovať na platové podmienky. Každý z úvodnej šestice inkasoval za prvú sériu 22 500 dolárov za epizódu, od tretej série dostávali 75-tisíc, za piatu to už bolo 100-tisíc a za posledné dve série to bol rovný milión za každú jednu epizódu. Dokopy si tak za desať sérií zarobili každý po viac ako 88 miliónov dolárov. 

Dohody o zjednávaní platu však neboli jednoduché. Pred treťou sériou dokonca medzi fanúšikmi prebehla anketa, ktorej výsledkom mal byť jeden člen Priateľov, ktorý im bude chýbať najmenej. Štúdio si od toho sľubovalo ušetrenie značnej sumy peňazí, no našťastie sa tak nestalo. Ak by to tak bolo, pľac by opustil Matt LeBlanc ako Joey. 

Nakrúcanie bolo zadarmo

Pokiaľ by si sa niekedy chcel ísť pozrieť na dom, v ktorom sa seriál odohráva, nachádza sa na adrese 90 Bedford St., New York, NY 10014. Vtipné však je, že aj keď sa celý projekt odohráva v New Yorku, nikdy sa v ňom nenakrúcalo. Seriál vznikal v štúdiách v Los Angeles pred živým publikom.

​Do hľadiska sa pritom mohol dostať ktokoľvek zadarmo, zohnať lístky ale bolo mimoriadne náročné. Vyžadoval sa minimálny vek 18 rokov a kamery sa zapínali v piatok o pol tretej popoludní a končilo sa vo večerných hodinách. Sedadlá ale nikdy neboli prázdne. Pokiaľ sa niekto zodvihol a odišiel, pred štúdiom stál rad ľudí, ktorí čakali na svoju príležitosť. 

Ak náhodou nejaký vtip u publika nezabodoval, nakrúcanie sa stoplo a herci hneď dostali prepísaný scenár. Medzitým diváci dostávali vodu a pizzu, aby boli spokojní. Niekedy však boli diváci aj na škodu. Napríklad, keď sa na scéne objavil Brad Pitt, ľudia kričali tak hlasno, že ho nebolo ani počuť.

Warner Bros. Television/Bright Kauffman Crane Productions

Ikonický gauč

O tom, že na legendárny oranžový gauč si nikto okrem hlavných postáv nemohol sadnúť, si už pravdepodobne počul. Čalúnnici mu aj napriek tomu museli dávať každý mesiac nový poťah, nehovoriac o tom, že pôvodne ho vyhrabali zo skladu štúdia Warner Bros.

Okrem nepísaného pravidla s gaučom však platilo aj to, že herci mali zakázané mať medzi sebou v súkromí milostný vzťah. Matt LeBlanc sa však vynašiel a scénu, v ktorej sa Joey a Rachel pobozkajú, nakrúcali až 15-krát. „Stále som to kazil, ani neviem prečo,“ vtipkoval neskôr.

Príbeh mal byť úplne odlišný

Pred obsadením hercov do postáv sa mal dej zameriavať len na štyri postavy a vzťah Monicy a Joeyho, čo je už dnes pre fanúšikov úplne nemysliteľné. Phoebe a Chandler mali byť v úzadí a Perryho postava mala byť dokonca homosexuálna. Producenti si to nakoniec rozmysleli, no postave nechali množstvo homosexuálnych znakov.

Mimochodom, fráza BFF - Best Friends Forever povie v seriáli postava Phoebe a práve po tomto sa stala tak virálna a známa, že sa dostal aj do našich končín. Dokonca si svoje miesto našla aj v slávnom Oxfordskom slovníku. 

Warner Bros. Television/Bright Kauffman Crane Productions

Problémy, ktoré seriál takmer pochovali

Seriálu sa však nevyhli ani problémy. Tým najväčším bola závislosť Matthewa Perryho na drogách, kvôli ktorej musel podstúpiť liečbu. V niektorých epizódach sa preto objavuje len sporadicky, nehovoriac o veľkých výkyvoch v jeho hmotnosti. Na pohode tvorcom nepridala ale ani Jennifer Aniston, ktorá v jeden čas nakrúcala dva filmy a do toho aj seriál.

Seriál však všetci úspešne dokončili a koniec bol poriadne emotívny. Všetci plakali a Courteney Cox nedokázala povedať posledné vety zo scenára. Situáciu nakoniec opäť zachránil Perry, ktorý podotkol, že „to vyzerá tak, že niekto dostane padáka.“ Jennifer a Matt potom do noci sedeli na streche, fajčili, pili víno a spomínali na nakrúcanie.

Na záver tu pre teba máme ešte krátky výber ďalších zaujímavostí:

  • Hlavné postavy vypili za 10 sérií dokopy 1154 šálok kávy.
  • Matt LeBlanc, rovnako ako jeho postava Joeyho, sa skutočne venoval pornografii. Zahral si totiž v erotickom seriáli Red Shoe Diaries.
  • Rossovu opicu menom Marcel nemal v seriáli nikto rád. Paradoxne však bola prvá spomedzi hlavných hercov, ktorá si zahrala v hollywoodskom filme. Išlo o apokalyptickú snímku s názvom Smrtiaca epidémia. 
  • Prvú vetu v seriáli povie Monica, poslednú zase Chandler.
  • V 16. epizóde druhej série majú chalani v byte krabicu od českého piva Pilsner Urquell. To sa v seriáli objavuje pomerne často. 
  • Prvá epizóda mala premiéru 22. septembra 1994, posledná 6. mája 2004.
  • Šou Chandlerovho otca má názov Viva Las Gaygas.
  • Bruce Willis sa v seriáli objavil bez nároku na honorár. Prehral totiž stávku s hercom Matthewom Perrym.
  • Predstaviteľka Phoebe nie je taká voľnomyšlienkarka, ako postava, ktorú hrá. O panenstvo prišla až počas svadobnej noci a mala vtedy 32 rokov. 
  • Ikonický rám okolo kukátka na dverách Monicinho bytu nie je dizajnérsky kúsok. Pôvodne v ňom bolo zrkadlo, no nešťastnou náhodou sa rozbilo. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
21. apríl 2024 17:14