Muži, ktorí nenávidia ženyMän som hatar kvinnor/Knut Koivisto
StoryEditor

Filmy chladné ako ľad. 5 severských kriminálok, ktoré musíš vidieť

Lukáš Kovalčík14.12.2021., 13:00h
Posledné dni nám priniesli zimu a chlad. Dni sa krátia, svetla je čoraz menej a hmla je bežnou súčasťou tejto ročnej etapy. Táto atmosféra filmových fanúšikov priam vyzýva k pozeraniu severských kriminálok. Predstavíme ti výber tých najlepších.
Lajkuj Brainee.sk na

V knižnom svete sú severské detektívne romány pojem, ale ani filmová scéna nie je na tomto poli žiadnym béčkom. Množstvo knižných príbehov priamočiarych a často mrzutých detektívov bolo úspešne sfilmovaných, inokedy vznikajú aj pôvodne scenáre poriadne mrazivých príbehov.

Pokiaľ máš chuť na niečo naozaj drsné a prepracované, čítaj ďalej.

Lovci hláv

Zdá sa, že Roger Brown (Aksel Hennie) má všetko, čo si človek môže priať. Je najúspešnejším lovcom hláv (vyhľadávačom talentov) v Nórsku, za manželku má prekrásnu galeristku a vlastný úchvatný dom. Zároveň si ale žije nad pomery a potajomky kradne umelecké diela. Na slávnostnom otvorení galérie mu žena predstaví muža menom Clas Greve.

Nielenže je Greve ideálnym kandidátom na pozíciu, o ktorú sa Roger usiluje, je aj majiteľom Rubensovho Lovu na kance, jedného z najžiadanejších obrazov v histórii moderného umenia. Roger vycíti príležitosť stať sa finančne nezávislým a začne plánovať svoju najväčšiu krádež.

Vydarená adaptácia kráľa severských kriminálok Jo Nesba z roku 2011 ti nedá dýchať. Film sa stal podobným hitom ako knižný bestseller.

Muži, ktorí nenávidia ženy

Pred štyridsiatimi rokmi zmizla Harriet Vangerová z rodinného stretnutia konaného na ostrove, ktorý vlastnil a obýval mocný klan Vangerovcov. Hoci nebolo Harrietino telo nikdy nájdené, je jej strýko presvedčený, že išlo o vraždu, ktorej páchateľom je niekto z jeho rodiny. Rodiny, ktorej členovia sú medzi sebou síce spätí pevnými putami, ale ktorá je inak úplne nefunkčná. Na vyšetrenie tohto prípadu si preto najme investigatívneho novinára Mikaela Blomkvista (Michael Nyqvist), ktorému pomáha drsná potetovaná počítačová hackerka Lisbeth Salanderová (Noomi Rapace).

Mrazivá detektívka režiséra Opleva má poriadne zamotaný príbeh a cool ústredné duo. Michael je zádumčivý podivín a Lisbeth zase charizmatická žena s uhrančivými očami. Všadeprítomná zima, šedá krajina a pocit beznádeje dáva filmu neuveriteľnú atmosféru. Tempo je pomalé, avšak o to viac ťa pohltí a ty zrazu zistíš, že si tejto poctivej kriminálke úplne prepadol.

Muž na streche

Na prvý pohľad sa môže zdať, že severské kriminálky sa začali točiť až po roku 2000 a ich celosvetový boom prišiel okolo roku 2009, avšak nie je to celkom tak. Bo Widerberg totiž natočil thriller s názvom Muž na streche už v roku 1976 a spoľahlivo ho môžeme zaradiť do tohto žánru.

Dej filmu sa začína vraždou policajta Nymana v nemocničnej posteli. Jeho kolega má za úlohu prípad vyriešiť. Najskôr je však nutné vypátrať, kto vlastne Nyman bol. Prekvapivé je, že pre niekoho bol úctyhodným ochrancom slušných ľudí, pre iných zase brutálnym policajtom. Najviac informácii na neho má istý muž, ktorého žena zomrela kvôli Nymanovi vo väzbe. Muž vyšplhá na strechu v centre Štokholmu a začína strieľať po ľuďoch dole na ulici.

Film má komornú psychologickú prvú polovicu, ktorá sa neskôr prehupne do akčnej záležitosti. Muž na streche má napätie, akciu a presvedčivé herecké výkony. Zaujímavosťou je, že ho dobová kritika označila za prvý švédsky thriller svetovej kvality.

Boj snežného pluhu s mafiou

Neobvyklý príbeh pomsty sa odohráva v chladnom nórskom mestečku. Nils (Stellan Skarsgård) sa so svojim snežným pluhom preháňa zasneženými cestami a preráža ich pre svojich spoluobčanov. Túto prácu miluje a pristupuje k nej zodpovedne, čo ostatní dokážu náležite oceniť. Jedného dňa je dokonca menovaný za Občana roka, no zároveň sa v ten deň dozvie tragickú správu. Jeho syn je mŕtvy.

​Predávkovanie drogami pre Nilsa nie je dôveryhodným vysvetlením, a tak vezme spravodlivosť do vlastných rúk.  Rozhodne sa pomstiť mafii a na pomoc si zoberie svoj mohutný stroj.

Veľmi originálny film režiséra Mollanda sa nebráni čiernemu humoru a násilným vraždám. Do toho ti hrá skvelý soundtrack a kamera efektne sníma nádhernú snežnú nórsku krajinu. Nehovoriac o tradične kvalitnom výkone Stellana Skarsgårda a množstve režijných nápadov. Čerešničkou na torte je mafiánsky boss, ktorý je vegán a neváha o tom pravidelne informovať kolegov. Skrátka tento film stojí za vzhliadnutie.

Odkaz vo fľaši

Kriminalisti Carl (Nikolaj Lie Kaas) a Assad (Fares Fares) dostanú prípad záhadného odkazu vo fľaši, ktorý putoval Severným morom dlhých osem rokov. Detektívi sú postupne vtiahnutí do temného prípadu vraždiaceho psychopata, sektárskej viery a unesených dvojčiat, ktorých zmiznutie rodičia nehlásili.

Adaptácia knihy dánskeho spisovateľa Jussiho Adler-Olsena vyšla na výbornú. Dusivá atmosféra a charizmatickí hrdinovia stoja na základoch inteligentne napísaného scenára. Nechýba napätie, občas aj humor a samozrejme akcia. Na vážnejšiu strunu film hrá rozoberaním náboženskej zaslepenosti, ktorá prevyšuje základne princípy rodiny. Ak máš rád ponuré psychologické snímky, určite si ho zapíš na svoj watchlist. 

Pozrieš si temné kriminálky?

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
13. apríl 2024 05:36