Paramount Pictures
StoryEditor

Legendárneho Indiana Jonesa milujú celé generácie. Ktorí archeológovia boli jeho predlohou?

Miroslav Kamody23.10.2021., 09:00h
Archeologické objavy boli začiatkom minulého storočia hnacím motorom pre mnohých ľudí. Ktorý z nich však inšpiroval slávneho Indyho?
Lajkuj Brainee.sk na

Indiana Jones je dnes už legendárna filmová postava. Harrison Ford v úlohe neohrozeného archeológa dorazil prvýkrát na strieborné plátna v roku 1981 a odvtedy sa dočkal štyroch pokračovaní. Film s podtitulom Tajomstvo krištáľovej lebky dorazil takmer dvadsať rokov od posledného filmu, no fanúšikovia jasali.

Momentálne sa nakrúca piaty diel, ktorý do kín dorazí v roku 2023. Harrison Ford má už síce 79 rokov, no ani to mu nebráni nakrúcať akčný film. Je potvrdené, že herec bude vo výsledku digitálne omladený, aby Indiana Jones mohol bojovať aj s niečím iným, ako vekom.

Rozmýšľal si však niekedy nad tým, či je predlohou pre slávneho archeológia skutočná osobnosť? Tvorcovia série, George Lucas a Steven Spielberg, nikdy oficiálne nespomenuli žiadne meno, historici a fanúšikovia však vidia hneď niekoľko možností. Ktoré sú tie najpravdepodobnejšie?

Vendyl Jones

Táto teória je obzvlášť obľúbená pre totožné priezvisko skutočného a filmového hrdinu. Išlo o amerického učenca, ktorý riadil archeologické prieskumy biblických artefaktov, ako napríklad Archa zmluvy. Vo svojej knihe Dvere nádeje: Moje hľadanie pokladov medeného zvitku venuje tejto téme kapitolu.

V nej uvádza, že nikdy netvrdil, že je základom pre Indiana Jonesa: „Nemôžem za to, že sa volám Jones a že náhodou hľadám, okrem iného, ​​Archu... Je pravda, že som si užil slávu, ktorú film vytvoril. Napriek tomu chcem raz a navždy objasniť, že som sa nikdy nepostavil a vyhlásil: Som skutočný Indiana Jones.“

Percy Harrison Fawcett

Ďalším kandidátom je britský koloniálny dôstojník, archeológ a výskumník Percy Harrison Fawcett. Ten podnikol niekoľko expedícií do Južnej Ameriky. Prvá z nich prebehla ešte v roku 1906, no objavovanie mu znemožnili roky počas prvej svetovej vojny, kedy pôsobil v armáde.

Na svoju poslednú, najslávnejšiu expedíciu do oblasti brazílskeho Mato Grosso odišiel v roku 1925 so svojim synom Jackom a svojím dlhoročným priateľom Raleighom Rimellom. Cieľom bolo nájdenie mesta „Z” - ním pomenovaného starodávneho strateného mesta v brazílskej džungli. Všetci traja sa však stratili a nikdy neboli nájdení.

Wikipedia/Daniel Candido

Hiram Bingham III.

Pokiaľ ťa bavil dejepis, toto meno ti bude známe. Tento americký cestovateľ, profesor univerzity v Yale a politik v roku 1911 znovuobjavil inkské osídlenie Machu Picchu. Jeho kniha Stratené mesto Inkov sa po svojom vydaní v roku 1948 stala bestsellerom.

Okrem celosvetovej popularity bol však kritizovaný za to, že z Machu Picchu odviezol tisíce artefaktov, pričom len niektoré sa do Peru vrátili. Dokonca bol nútený krajinu opustiť, pretože bol miestnymi úradmi obvinený z porušovania zákonov o archeologickom výskume. 

Wikipedia/Harry Ward Foote

Roy Chapman Andrews

Tento Američan sa preslávil najmä ako vodca piatich výprav Amerického prírodovedeckého múzea v New Yorku do púšte Gobi v Mongolsku. Pri týchto výpravách, ktoré sa konali v rokoch 1922 až 1930, pôsobil ako dobrodruh, vždy ozbrojený puškou alebo kotlom, ktorý viedol vedeckú výpravu v tejto nehostinnej krajine.

Andrews napísal o svojich výpravách množstvo kníh a v prvej tretine 20. storočia sa v Spojených štátoch stal oslavovanou vedeckou celebritou. Jeho meno je spojené napríklad s objavmi prvého hniezda s fosílnymi vajcami dinosaurov, objavom druhu Velociraptor mongoliensis a mnohými ďalšími.

Wikipedia/Bain News Service

Langdon Warner

Americký archeológ, historik umenia špecializujúci sa na umenie východnej Ázie, profesor na Harvarde a kurátor orientálneho umenia v Harvard's Fogg Museum. To znie celkom ako Indiana Jones, všakže? V skutočnosti však ide o Langdona Warnera. Ten sa počas života zameral hlavne na Čínu a Japonsko.

Znovuobjavil komplex jaskynných stavieb Mo-kao kchu, známe aj ako Jaskyne tisícov Budhov. Oblasť bola obývaná už od staroveku a ležala na jednej z dôležitých križovatiek hodvábnej cesty. Časom však boli jaskyne opustené a trvalo takmer 900 rokov než boli znovuobjavené. V jaskyniach bolo nájdených až 60-tisíc textov všetkého druhu a veľké množstvo nástenných malieb.

Tému nacistov a ich fascinácie okultizmom spracoval nezabudnuteľným spôsobom aj režisér Steven Spielberg. Na snímke je hlavný hrdina, archeológ a dobrodruh Indiana Jones v podaní Harrisona Forda so svojím filmovým otcom Seanom Connerym v nacistickom zajatí vo filme s názvom Indiana Jones a posledná krížová výprava, kde sa pátra po bájnych rytieroch okrúhleho stola a svätom grále. Tému nacistov a ich fascinácie okultizmom spracoval nezabudnuteľným spôsobom aj režisér Steven Spielberg. Na snímke je hlavný hrdina, archeológ a dobrodruh Indiana Jones v podaní Harrisona Forda so svojím filmovým otcom Seanom Connerym v nacistickom zajatí vo filme s názvom Indiana Jones a posledná krížová výprava, kde sa pátra po bájnych rytieroch okrúhleho stola a svätom grále.

Viacerí odborníci sa zhodujú, že práve tieto veľké osobnosti archeológie mali zásadný vplyv na vytvorenie televíznych a filmových postáv v 20. - 40. rokoch minulého storočia. Práve z plátna a obrazoviek mali potom George Lucas spolu so Stevenom Spielbergom čerpať inšpiráciu pre legendárneho Indyho.

Vo svojej podstate je tak každý jeden z vyššie spomínaných predlohou pre archeológia, ktorý nám aj po rokoch dokáže vyraziť svojimi dobrodružstvami dych. A to aj napriek tomu, že sa bojí hadov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
08. máj 2024 02:18